Και 11η παράταση για το σύστημα κινητών, στον αέρα 2.000.000-Παρεμβολές στο σήμα

Την ώρα που η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση της, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ξεκάθαρη σε σχέση με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, επιρρίπτοντας από την μια ευθύνες στην Ανάδοχο Εταιρεία και από την άλλη στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, αφού το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί από τον Ιούνιο του 2022, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις ή να διακοπεί η σύμβαση, δεδομένου πως η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια, γεγονός που δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων.  

Και αυτό διότι, ενώ δόθηκαν στην Ανάδοχο Εταιρεία πάνω από δέκα παρατάσεις από τον περασμένο Ιούνιο, ώστε να λύσει τα προβλήματα με τις παρεμβολές και να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος που θα απενεργοποιεί όλες τις συχνότητες και θα λύνει οριστικά το πρόβλημα με τα παράνομα κινητά στις Κεντρικές, εντούτοις, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Μεταφορών, αποφασίστηκε όπως δοθεί και νέα παράταση στην εταιρεία, η οποία φαίνεται όμως πως αδυνατεί να ανταποκριθεί στα όσα προνοεί η σύμβαση. 

Αποτέλεσμα, το κράτος - φορολογούμενος πολίτης - να έχει πληρώσει ένα σύστημα δύο εκατομμυρίων που μπάζει, το οποίο εγκαταστάθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση (σ.σ αντί το 2018 εγκαταστάθηκε το 2020), ενώ από το Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η Διεύθυνση των Φυλακών απέστειλε 35 επιστολές ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. 

Και εν τέλει, παρά τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών Μεταφορών και Δικαιοσύνης πως η αναβάθμιση θα γινόταν το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022, διανύουμε τον Φεβρουάριου του 2023 και το Υπουργείο Μεταφορών που δήλωνε πως δεν υπήρξε «ούτε μέρα καθυστέρηση», το σύστημα όχι μόνο δεν αναβαθμίστηκε, όχι μόνο πλέον επιβεβαιώνονται οι παρεμβολές στα κινητά τηλέφωνα τα περίοικων και των περαστικών, πράγμα το οποίο οι αρμόδιοι Υπουργοί το διέψευδαν κατηγορηματικά, αλλά οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αποφάσισαν όπως δώσουν και άλλο χρόνο στην εταιρεία, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο, παρά το γεγονός πως την είχαν προειδοποιήσει με τερματισμό της σύμβασης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραδοχή ήττας και σύσκεψη για το σύστημα κινητών-Δικαιώθηκαν Οδυσσέας και Άννα

Έλεγαν θα τερματίσουν την σύμβαση

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριο Πετρίδη, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε μέσω επιστολής, απαντήσεις από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τη συμβατική ημερομηνία παραλαβής του συστήματος, όπως και από την διορία που δόθηκε στην Ανάδοχο εταιρεία, καθώς και λόγω της σημαντικότητας του συστήματος. Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται πως δόθηκε προειδοποίηση στην εταιρεία για τερματισμό του συμβολαίου και παρά το ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση, δεν έγινε καμία ενέργεια για τερματισμό, κάτι που «συνιστά κάκιστο χειρισμό της σύμβασης και υποσκάπτει σοβαρά τα συμφέροντα της αναθέτουσας αρχής».

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, απαντώντας στην επιστολή της Ελεγκτικής, αναφέρθηκε στα προβλήματα με τις παρεμβολές, ενώ ενημέρωσε τον Ελεγκτή πως θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Πέμπτη (σ.σ χθες), κατά την οποία θα εξεταζόταν «η αδυναμία του Ανάδοχου να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις όσον αφορά στις παρεμβολές του συστήματος σε γειτνιάζουσες περιοχές των Φυλακών. Σημειώνεται ότι έχει ζητηθεί να παρευρεθεί στην σύσκεψη και εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας για διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, σε περίπτωση που αποφασιστεί και δρομολογηθεί η διαδικασία τερματισμού της σύμβαση, αφού ο τερματισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη σύμβαση για την αναβάθμιση του συστήματος όσο και την αρχική σύμβαση εγκατάστασης του εξοπλισμού απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων». 

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως στη σύσκεψη συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και όπως αναφέρεται πιο πάνω, και η Νομική Υπηρεσία, εντούτοις δεν κλήθηκε να παρευρεθεί εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ενδεχομένως γιατί θα διαφωνούσε με την απόφαση που πάρθηκε, να δοθεί δηλαδή και νέα παράταση στην Ανάδοχο Εταιρεία, ώστε να γίνει νέα προσπάθεια για διόρθωση των προβλημάτων, αφήνοντας στον πάγο τον τερματισμό της σύμβασης, όπως θα ήταν και η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, όπως αυτή καταγράφεται και στην έκθεση της που αφορούσε το Υπουργείο Μεταφορών και το εν λόγω σύστημα.  

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριο Πετρίδη, τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, παρακολουθεί στενά και με ανησυχία η Υπηρεσία του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει ΗΜΥ ο Ελεγκτής για σύστημα κινητών-Καθυστερήσεις, αδράνεια και παρεμβολές

Από παράταση σε παράταση 

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, κατά τη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ειδικότερα σε ότι αφορά τις παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων της περιοχής, ενώ αποφασίστηκε όπως δοθεί και άλλος χρόνος στην Ανάδοχο εταιρεία, ώστε να επιδιορθώσει τα προβλήματα και στη συνέχεια να γίνουν νέες μετρήσεις, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Δηλαδή, όπως μας αναφέρθηκε, από «το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, το τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και την ανεξάρτητη εταιρεία που πρέπει να κάνει τις μετρήσεις με βάση τη σύμβαση, την οποία θα πρέπει να πληρώσει ο Ανάδοχος».

Ερωτηθείσα η εν λόγω πηγή να προσδιορίσει το (νέο) χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στην Ανάδοχο εταιρεία για αποπεράτωση του έργου, απάντησε πως η εταιρεία θα αξιολογήσει τα δεδομένα της και θα τους απαντήσει ως προς τον επιπρόσθετο χρόνο που χρειάζεται για επίλυση των ζητημάτων για την αναβάθμιση του συστήματος. Κάτι που ενδεχομένως να δείχνει πως η εταιρεία δεν έχει συγκεκριμένο πλάνο που να προσδιορίζει το χρόνο για υλοποίηση του, κάτι που είναι αντίθετο με τα όσα προνοεί η σύμβαση, εξού και η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν κάθετη σε ότι αφορούσε την επιβολή κυρώσεων ή την διακοπή της σύμβασης. Όπως μας αναφέρθηκε, «η διαδικασία παραλαβής συνεχίζεται», ενώ πριν αποφασιστεί η διακοπή της σύμβασης, θα πρέπει να μελετηθούν και να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα. 

Και όλα αυτά, την ώρα που με προηγούμενη επιστολή της η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, προειδοποιούσε την εταιρεία για τερματισμό της σύμβασης. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί τοποθετούνταν και υπεραμύνονταν των ενεργειών τους και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία εξέδιδε ανακοινώσεις, εντούτοις τους τελευταίους μήνες που αποδείχθηκαν τόσο οι παρεμβολές, που ίδιοι παλαιότερα απέρριπταν, όσο και η αδυναμία της εταιρείας να ολοκληρώσει το έργο, δεν εκδόθηκε σχετικά καμία ανακοίνωση προς ενημέρωση. Επίσης, καμία τοποθέτηση δεν υπήρξε ούτε από πλευράς υπουργού Δικαιοσύνης, ως πολιτική προϊστάμενη του Τμήματος Φυλακών και δεδομένου πως στο πρόσφατο παρελθόν την είχε απασχολήσει το θέμα. 

Το χρονικό του... σήριαλ 

Ιούνιος 2018: Υπογράφηκε η σύμβαση για εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών στις Φυλακές, αξίας δύο εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός 16 εβδομάδων, δηλαδή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. 

Δεκέμβριο 2020: Εγκαταστάθηκε με καθυστέρηση δύο ετών το σύστημα απενεργοποίησης κινητών, ωστόσο μπήκε στο ζωή μας το 5G και έπρεπε να αναβαθμιστεί.

Ιανουάριος 2021-Ιούνιος 2022: Η Διεύθυνση των Φυλακών, απέστειλε 35 επιστολές ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του συστήματος, χωρίς όμως ανταπόκριση. (Από το 2015, οπότε αποφασίστηκε η εγκατάσταση του συστήματος, αποστάλθηκαν συνολικά 86 επιστολές).

Ιούνιος 2022: Θα έπρεπε να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του συστήματος, με βάση την σύμβαση, ώστε το σύστημα να συνάδει με την τεχνολογία. Ωστόσο, η εταιρεία ζήτησε παράταση δύο μηνών.

13 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Σε ένα με δύο μήνες θα γίνει πλήρης αναβάθμιση του συστήματος και θα περιλαμβάνει και το 5G. Είμαστε στην ώρα μας, όπως προβλέπεται στο συμβόλαιο».

22 Ιουλίου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου: «Η εταιρεία ζήτησε παράταση στην αναβάθμιση λόγω πολέμου και το σύστημα αναβάθμισης αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

Αύγουστος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Οκτώβριο.

4 Αυγούστου 2022, Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου: «Ούτε μία ημέρα δεν καθυστέρησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες».

Σεπτέμβριος 2022, Έκθεση Γενικού Ελεγκτή για το Σύστημα: Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δικαιώνει την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και καταλογίζει ευθύνες στην ανάδοχο εταιρεία και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία για την μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του συστήματος. (ΕΔΩ η έκθεση).

Οκτώβριος 2022: Η εταιρεία ζητά νέα παράταση μέχρι τον Νοέμβριο

2 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Η επιτροπή παραλαβής σε επιτόπιο έλεγχο εντόπισε τμήματα εντός του περιφραγμένου χώρου των κεντρικών φυλακών όπου οι νέες ρυθμίσεις που έγιναν επηρέασαν, σε κάποια σημεία, το σύστημα και προέβη σε συγκεκριμένες επισημάνσεις στην ανάδοχο εταιρεία για να προχωρήσει με επιπρόσθετες νέες ρυθμίσεις ώστε η επιτροπή να επαναλάβει τον έλεγχο στις 16 Δεκεμβρίου 2022».

16 Δεκεμβρίου 2022, Ανακοίνωση Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας: «Στις 15 Δεκεμβρίου 2022, ο ανάδοχος ενημέρωσε το Τμήμα, ότι εντοπίστηκε χαλασμένος κλιματιστικός εξοπλισμός σε τέσσερις (4) επιμέρους μονάδες του συστήματος, πλησίον των αντενών, και ως εκ τούτου ότι το σύστημα δεν θα είναι έτοιμο για έλεγχο πριν τις 23 Δεκεμβρίου, 2022. Ο Ανάδοχος με δικά του έξοδα και σύμφωνα με τη Σύμβαση θα πρέπει να προχωρήσει με τις σχετικές επιδιορθώσεις. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ΤΗΜΥ δεν προτίθεται να παραλάβει το σύστημα, εάν δεν ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της Σύμβασης».

21 Δεκεμβρίου 2022: Η εταιρεία λαμβάνει νέα παράταση για τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε θα παρέδιδε το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία. 

28 Δεκεμβρίου 2022: Η εταιρεία δεν παρέδωσε το σύστημα, καθώς δεν ήταν έτοιμο για παραλαβή, αφού δεν λειτουργούσε σύμφωνα με την σύμβαση. Δεν δόθηκε νέα ημερομηνία για παράδοση του συστήματος. 

9 Ιανουαρίου 2023: Η εταιρεία δεν παρέδωσε μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία το σύστημα στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία απέστειλε νέα επιστολή στην ανάδοχο εταιρεία με την οποία της ανέφερε πως, «παρ' όλες τις μέχρι σήμερα υποδείξεις του Τμήματος προς εσάς για ολοκλήρωση των εργασιών αναβάθμισης με σκοπό την παραλαβή του συστήματος, κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό. Σε συνέχεια των επιστολών μας ημερ. 14/12/2022, 19/12/2022, 21/12/2022 και 29/12/2022 για ρύθμιση της λειτουργίας/ απόδοσης του συστήματος, ώστε αυτό να λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης, στις μέχρι σήμερα τρεις επί τόπου συναντήσεις της Επιτροπής Παραλαβής, διαπιστώθηκε ότι έχετε αποτύχει να εκπληρώσετε τις συμβατικές σας υποχρεώσεις».

Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία στην επιστολή της έδωσε νέο τελεσίγραφο στην εταιρεία, προειδοποιώντας της πως εντός δεκατεσσάρων ημερών (σ.σ 23 Ιανουαρίου 2023) για παράδοση του συστήματος, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει με τερματισμό της σύμβασης.   

20 Ιανουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δίνει στην εταιρεία νέα παράταση για παράδοση του συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τις 26 Ιανουαρίου.

26 Ιανουαρίου 2023: Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία δεν παρέλαβε το σύστημα, αφού δεν ανταποκρινόταν στα όσα προνοούσε η σύμβαση και διαπιστώθηκαν νέα προβλήματα παρεμβολών. Ως εκ τούτου, το σύστημα δεν αναβαθμίστηκε. 

16 Φεβρουαρίου 2023: Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε όπως δοθεί νέα παράταση στην εταιρεία, για επίλυση των προβλημάτων και ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο, δεν προσδιορίστηκε το χρονοδιάγραμμα, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες ζήτησαν από την εταιρεία να τους αναφέρει τον χρόνο που χρειάζεται. 

Δειτε Επισης

Τρίχρονο κοριτσάκι στις ΗΠΑ πίστευε ότι υπήρχαν τέρατα στο δωμάτιό της-Τελικά ήταν... 60.000 μέλισσες
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό-Πέντε νεκροί
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ