Παραδοχή ήττας και σύσκεψη για το σύστημα κινητών-Δικαιώθηκαν Οδυσσέας και Άννα

Πλήρως δικαιωμένοι θα πρέπει να αισθάνονται Άννα Αριστοτέλους και Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού αμφότεροι έρχονται να επιβεβαιωθούν σε σχέση με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς ενώ εξέπεμπαν σήμα πως κάτι δεν πάει καλά με την Ανάδοχο εταιρεία, η οποία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις της σύμβασης, Υπουργείο Μεταφορών, Υπουργείο Δικαιοσύνης και Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, διεμήνυαν πως όλα βαίνουν προς την ορθή κατεύθυνση και η αναβάθμιση ήταν θέμα χρόνου, η οποία όμως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022. 

Ωστόσο, ο χρόνος επιβεβαίωσε τόσο την Διεύθυνση των Φυλακών όσο και τον Γενικό Ελεγκτή, διαψεύδοντας παράλληλα όσους τους κουνούσαν το δάκτυλο και έβλεπαν σκιές γύρω από το εν λόγω θέμα, αφού μετά τις διαδοχικές αποτυχίες της Ανάδοχου εταιρείας να αναβαθμίσει το σύστημα, ώστε να καλύπτει όλες τις συχνότητες και απενεργοποιεί πλήρως παράνομα κινητά στις Φυλακές, δίνοντας οριστικό τέλος σε αυτό το πρόβλημα, το Υπουργείο Μεταφορών, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη, με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις. 

Δηλαδή, ενώ η αναβάθμιση του συστήματος θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και μήνες και το σήριαλ να τελείωνε, αντί αυτού, σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών, αναγκάστηκε υπό το βάρος των εξελίξεων, να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Αξίζει να σημειωθεί, πως τόσο ο Υπουργός Μεταφορών όσο και η Υπουργός Δικαιοσύνης, είχαν αναφέρει πως το σύστημα θα αναβαθμιζόταν τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, με τον Γιάννη Καρούσο μάλιστα να δηλώνει δημόσια πως, «ούτε μία ημέρα δεν καθυστέρησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές. Το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες εργασίες». Από την πλευρά της, η Στέφη Δράκου, είχε δηλώσει, «η εταιρεία ζήτησε παράταση στην αναβάθμιση λόγω πολέμου στην Ουκρανία και το σύστημα αναβάθμισης αναμένεται να παραδοθεί τέλος Αυγούστου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει ΗΜΥ ο Ελεγκτής για σύστημα κινητών-Καθυστερήσεις, αδράνεια και παρεμβολές

Ευρεία σύσκεψη για δύο ζητήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι θα τεθούν δύο ζητήματα. Πρώτον, το ενδεχόμενο διακοπής της σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία, κάτι που έρχεται να δικαιώσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος σε έκθεση του, τον Σεπτέμβριο του 2022, καταλόγιζε ευθύνες σε σχέση με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου, τόσο στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, όσο και στην Ανάδοχο εταιρεία, η οποία στο μεταξύ έλαβε περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύμβασης, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούσε.

Μετά την έκθεση του Ελεγκτή, τόσο η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, όσο και το Υπουργείο Μεταφορών, ύψωναν ασπίδα προστασίας στην Ανάδοχο εταιρεία και απέρριπταν τα όσα τους καταλόγιζε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, καταλογίζοντας ευθύνες για την καθυστέρηση, στην Διεύθυνση των Φυλακών. 

Εντούτοις, ο χρόνος επιβεβαίωσε και την Άννα Αριστοτέλους, η οποία είχε στείλει δεκάδες επιστολές για την αναβάθμιση, ωστόσο ουδείς κινητοποιήθηκε, μέχρι τις καταγγελίες της σε βάρος κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, ο οποίος συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη. Η Άννα Αριστοτέλους θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένη, γιατί εκτός από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, αποδείχθηκε πως το πρόβλημα για την μη αναβάθμιση του συστήματος, το οποίο ζητούσε από τον Ιανουάριο του 2021 οπότε μπήκαν στη ζωή μας τα 5G, ήταν η Ανάδοχος εταιρεία. Και αυτό διότι, μέχρι σήμερα, και ενώ η Διευθύντρια παραμένει εκτός από τον περασμένο Δεκέμβριο, η εταιρεία έλαβε πάνω από δέκα παρατάσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο. Συνεπώς, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, το πρόβλημα δεν ήταν η Διεύθυνση, αντιθέτως, ακόμα και οι ίδιοι οι λειτουργοί της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, είχαν αρνηθεί να παραλάβουν το σύστημα γιατί αυτό δεν ανταποκρινόταν με τις προϋποθέσεις της σύμβασης.  

Από την άλλη, η Διεύθυνση των Φυλακών θα πρέπει να νιώθει δικαιωμένη και σε ότι αφορά τις θέσεις που εξέφραζε με έντονο τρόπο, περί παρεμβολών στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της περιοχής, που ήταν και ο λόγος που αρνήθηκε να ενεργοποιήσει την καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων που ζητούσε η Υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, θα παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα των κατοίκων και για κάτι τέτοιο, χρειάζεται δικαστικό διάταγμα. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί, το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί με όλους τους εμπλεκομένους, είναι οι... εν τέλει παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων, κάτι για το οποίο υπήρξε και επιβεβαίωση και μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στον οποίο απάντησε η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η οποία τις απέδωσε σε «σε τεχνική αστοχία του συστήματος». 

Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί, πως ενώ σε δημόσιες δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, απέρριπτε τα περί παρεμβολών, σε επιστολή της η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία τον περασμένο Δεκέμβριο προς την Ανάδοχο εταιρεία, έλεγε ακριβώς το αντίθετο, αφού έκανε λόγο για παρεμβολές και αναφέρθηκε σε παράπονα που δέχθηκε από πολίτες, καλώντας την εταιρεία να επιλύσει «χωρίς καθυστέρηση το πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο χρόνος επιβεβαίωσε Οδυσσέα-Άννα, παρακολουθεί τις «αποτυχίες» για σύστημα η Ελεγκτική

Στη σύσκεψη και η Εισαγγελία 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη ευρεία σύσκεψη της Πέμπτης, θα παραστούν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ενώ έχει κληθεί ο Γενικός Εισαγγελέας ή εκπρόσωπος του, αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί η αδυναμία της Ανάδοχου εταιρείας στις συμβατικές της υποχρεώσεις, όσο αφορά στις παρεμβολές του συστήματος στις γύρω περιοχές. 

Είναι για αυτό το λόγο, που είτε ο Γενικός Εισαγγελέας είτε εκπρόσωπος του, θα πρέπει να συμμετέχει στη σύσκεψη, ώστε να εξεταστούν τα νομικά ζητήματα, σε περίπτωση που αποφασιστεί να τερματιστεί η σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία. 

Υπενθυμίζεται πως στη σύσκεψη στο Προεδρικό που συγκάλεσε ο Νίκος Αναστασιάδης για το εν λόγω θέμα, η οποία εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε, θα συμμετείχε τόσο ο Γενικός όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ωστόσο ενημέρωσαν τον Πρόεδρο πως δεν θα παρευρεθούν, αφού θεωρούσαν πως δεν έχουν αρμοδιότητα στη συζήτηση. 

Ζήτησε εξηγήσεις ο Ελεγκτής 

Στο μεταξύ, όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, οι διαδοχικές αποτυχίες της εταιρείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τέθηκαν στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε εξηγήσεις από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, ο Διευθυντής της οποίας του ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν και πως σε νέο έλεγχο που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε πως υπάρχει κενό σε ένα σημείο των Φυλακών. 

Ωστόσο, η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, για άλλη μια φορά, έρχεται να επιβεβαιώσει τις παρεμβολές στα κινητά των κατοίκων, κάτι για το οποίο ενημερώνει τον Γενικό Ελεγκτή, αναφέροντας του πως το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, εξού, όπως υποδεικνύει, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να τερματιστεί η σύμβαση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμος να παρέμβει για το φιάσκο με το σύστημα κινητών στις Φυλακές ο Ελεγκτής

Εκτεθειμένη η Δράκου 

Μια άλλη παράμετρος που προκύπτει με βάση τις εξελίξεις, αφορά τις οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης, Στέφης Δράκου, που ζητούσε την ενεργοποίηση του συστήματος για καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων. 

Για κάτι τέτοιο, όπως προαναφέραμε, χρειάζεται δικαστικό διάταγμα, ωστόσο η Δράκου, επικαλούμενη γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, έδωσε οδηγίες για ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, ωστόσο τότε είχε αρνηθεί η Διεύθυνση των Φυλακών, τονίζοντας της πως πρόκειται για ποινικό αδίκημα και πως κάτι τέτοιο, θα παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων, αφού λόγω παρεμβολών, θα επηρεάζονταν είτε οι περίοικοι, είτε οι επισκέπτες στα Φυλακισμένα μνήματα, είτε ακόμη και η Ύπατη Αρμοστεία. 

Ωστόσο, η υπουργός επέμενε πως θα καταγράφονταν τα δεδομένα μόνο όσων προσπαθούσαν να κάνουν χρήση εντός της κλειστής Φυλακής, με την Διεύθυνση να της τονίζει πως δεν μπορούσε να περιοριστεί το σήμα. Κάτι, που έρχεται να επιβεβαιωθεί και σήμερα, όπου η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία αναφέρεται σε παρεμβολές που επηρεάζουν τα κινητά των πολιτών που διαμένουν στην γύρω περιοχή. 

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση ενεργοποίησης καταγραφής δεδομένων, όπως ζητούσε η υπουργός Δικαιοσύνης, τότε αυτή τη στιγμή, το σύστημα θα «εισέβαλε» στα κινητά πολιτών και η υπουργός θα ήταν υπεύθυνη για την παραβίαση του ποινικού κώδικα, όπως και η Διεύθυνση των Φυλακών σε περίπτωση που έδινε την συγκατάθεση της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και... δέκατη παράταση στην αναβάθμιση του συστήματος κινητών στις Φυλακές

Δειτε Επισης

Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο
Έφτασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές οι μετανάστες
Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά