Καίει ΗΜΥ ο Ελεγκτής για σύστημα κινητών-Καθυστερήσεις, αδράνεια και παρεμβολές

Ευθύνες στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, αλλά και στην ανάδοχο εταιρεία, καταλογίζει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε σχέση με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, τα ευρήματα της οποίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις της Διεύθυνσης των Φυλακών, τόσο για τις παρεμβολές στο σήμα, όσο και για την αδράνεια των υπηρεσιών να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του, ώστε να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές ανάγκες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δούρειος ίππος το σύστημα των Κεντρικών Φυλακών για παρακολουθήσεις;

Σημειώνεται πως η σύμβαση για την εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων στις Κεντρικές Φυλακές, αξίας €1.202.714+ΦΠΑ και διάρκειας εκτέλεσης μόλις 16 εβδομάδων, το οποίο είχε κριθεί υψίστης ασφαλείας για τον χώρο εγκατάστασής του, ολοκληρώθηκε και το σύστημα παραλήφθηκε τελικά με καθυστέρηση 21 μηνών, λόγω των αποκλίσεων που παρουσίαζε το σύστημα κατά την παραλαβή του, καθώς και λόγω κακής διαχείρισης της σύμβασης εκ μέρους της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας. Επίσης, μόλις 16 μήνες μετά την παραλαβή του, προέκυψε ανάγκη αναβάθμισής του, με επιπρόσθετο κόστος €741.596 + ΦΠΑ, η οποία, παρόλο ότι αφορούσε σε σημαντική παράμετρο που επηρέαζε την αποτελεσματικότητα του συστήματος και απτόταν σημαντικών θεμάτων ασφάλειας, ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσής της παρήλθε, χωρίς να είχε εκτελεστεί μέχρι την ετοιμασία της παρούσας Έκθεσης.

Στην έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής μιλά για «κακή διαχείριση της σύμβασης εκ μέρους του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών», τονίζοντας πως ο χρόνος της αναβάθμισης του συστήματος, παρήλθε χωρίς να έχει εκτελεστεί, ενώ την ίδια ώρα επισημαίνει πως «η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, οφειλόταν στην αποτυχία του Αναδόχου να εγκαταστήσει ένα σύστημα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύμβασης, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούσε».

Παράλληλα, όσον αφορά στην εκτέλεση σημαντικών πρόσθετων εργασιών/αναγκών που προκύπτουν, σημαντικού κόστους και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα των προς προμήθεια συστημάτων και άπτονται σημαντικών θεμάτων ασφάλειας, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει πως «το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας να δίνει τη δέουσα σημασία και να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».

Επιπρόσθετα, η έκθεση του Ελεγκτή έρχεται να επιβεβαιώσει και τις παρεμβολές στην κινητή τηλεφωνία της περιοχής γύρω από τον χώρο των φυλακών, που είχαν παρουσιαστεί κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, αναφέροντας πως η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία «ισχυρίστηκε ότι αυτές οφείλονταν σε τεχνική αστοχία του συστήματος».

Σημειώνεται πως το φως της δημοσιότητας, στον απόηχο του σκανδάλου που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών, είδαν αρκετές επιστολές της Διεύθυνσης προς τους αρμοδίους, αναφορικά με την ανάγκη για αναβάθμιση του συστήματος, ωστόσο από τις αρχές του 2021 μέχρι και σήμερα, το σύστημα δεν αναβαθμίστηκε, ώστε να έρθει η καθολική φραγή των παράνομων κινητών, ενώ διέρρευσε επιστολή που φαίνεται πως η υπουργός Δικαιοσύνης, προωθούσε την καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Τα ευρήματα της Ελεγκτικής

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, αναφορικά με τον έλεγχο του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, αναφέρεται στην προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συστήματος απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων για το Τμήμα Φυλακών.  

Όπως καταγράφει, τον Ιανουάριο του 2017, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας προκήρυξε τον πιο πάνω ανοικτό διαγωνισμό, με εκτιμώμενη αξία €1.240.000+ΦΠΑ και τον Ιούνιο του 2018 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον Ανάδοχο, για το συνολικό ποσό των €1.202.714+ΦΠΑ και διάρκεια εκτέλεσης 16 εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2018.

Μετά και από δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, ότι είχαν παρουσιαστεί προβλήματα παρεμβολών στην κινητή τηλεφωνία στην περιοχή των Φυλακών, λόγω των δοκιμών του συστήματος, καθώς και για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείτο στην ολοκλήρωση του έργου, το Τμήμα, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 2019, πέραν του ενός δηλαδή χρόνου μετά την συμβατική ημερομηνία ολοκλήρωσης της σύμβασης, πληροφόρησε την Υπηρεσία ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία και την πολυπλοκότητα του έργου, είχε αποφασίσει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στον Ανάδοχο και τους κατασκευαστές του συστήματος να το ολοκληρώσουν.

Η Ελεγκτική, σημειώνει στην έκθεση της, ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου, οφειλόταν στην αποτυχία του Αναδόχου να εγκαταστήσει ένα σύστημα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύμβασης, κυρίως όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούσε.

Επιβεβαιώνονται οι παρεμβολές στην περιοχή

Όσον αφορά στις παρεμβολές στην κινητή τηλεφωνία της περιοχής γύρω από τον χώρο των φυλακών, που είχαν παρουσιαστεί κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, το Τμήμα ισχυρίστηκε ότι αυτές οφείλονταν σε τεχνική αστοχία του συστήματος.

Τον Ιανουάριο του 2020, μετά από σύσκεψη στα γραφεία του Τμήματος ΗΜΥ, σχετικά με τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στην εκτέλεση/διαχείριση της σύμβασης, η Ελεγκτική, απέστειλε στο Τμήμα επιστολή με παρατηρήσεις, σχετικά με τη διαχείριση του έργου και τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου και εισηγηθήκαμε την ετοιμασία και υποβολή από το Τμήμα λεπτομερούς/αναλυτικής έκθεσης γεγονότων, η οποία να σταλεί στα αρμόδια όργανα για έγκριση.

Μετά από τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων από την αρμόδια Επιτροπή Παραλαβής και αφού είχαν γίνει από το Τμήμα ενέργειες διασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής αναφορικά με την ανανέωση της εγγυητικής πιστής εκτέλεσης, τον υπολογισμό των ρητρών καθυστέρησης κ.λπ., η Επιτροπή Παραλαβής, ενόψει του γεγονότος ότι το σύστημα εξακολουθούσε να παρουσιάζει ουσιώδεις αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές, εξέδωσε τον Φεβρουάριο του 2020 Πιστοποιητικό Απόρριψης, με εισήγηση να μην παραληφθεί το έργο.

Τον Απρίλιο του 2020, μετά από αίτημα το οποίο είχε υποβάλει ο Ανάδοχος, η ΤΕΑΑ εισηγήθηκε στην ΚΕΑΑ παράταση στην ημερομηνία παραλαβής του έργου. Η ΚΕΑΑ υπέδειξε ότι δεν παραχωρείτο παράταση χρόνου, χωρίς αποζημίωση και, εφόσον δεν τερματιζόταν η σύμβαση, θα έπρεπε, κατά την πληρωμή του Αναδόχου, να αφαιρεθούν οι μέγιστες ποινικές ρήτρες που προβλέπονταν και να διασφαλιστεί η ύπαρξη εγγύησης πιστής εκτέλεσης της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Τελικά, το σύστημα παραλήφθηκε τον Ιούλιο του 2020, με καθυστέρηση πέραν των 21 μηνών και τον Οκτώβριο του 2020 εγκρίθηκε από την ΚΕΑΑ η αποκοπή συνολικής ρήτρας καθυστέρησης ύψους €130.000, κράτηση μέχρι την ολοκλήρωση ελλείψεων/αδυναμιών του συστήματος ποσού €100.000 (η οποία επιστράφηκε στον Ανάδοχο τον Δεκέμβριο του 2020, αφού είχε εκτελέσει τις εργασίες που εκκρεμούσαν) και πληρωμή €30.000 στον Ανάδοχο για επιπρόσθετες εργασίες.

Έντονη η Ελεγκτική με την καθυστέρηση

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαφώνησε με την πιο πάνω απόφαση της ΚΕΑΑ, υποβάλλοντας τεκμηριωμένα και αναλυτικά τους λόγους της διαφωνίας της.

Όπως αναφέρει, «εκφράσαμε δε τη θέση ότι, πριν την έγκριση του αιτήματος, θα έπρεπε το Τμήμα να υποβάλει στην ΚΕΑΑ αναλυτική κατάσταση των αλλαγών που έγιναν στο σύστημα και των ελέγχων που είχαν διεξαχθεί, καθώς και τεκμηρίωση για τους λόγους που το Τμήμα εισηγείτο έγκριση αλλαγών σε μία σύμβαση τύπου μελέτη-κατασκευή, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το εγκατεστημένο τελικά σύστημα ικανοποιούσε πλήρως όλες τις απαιτήσεις της σύμβασης. Η πιο πάνω θέση/εισήγησή μας δεν εισακούστηκε τελικά από την ΚΕΑΑ, με αποτέλεσμα ένα σύστημα, του οποίου η εγκατάσταση είχε κριθεί σημαντική και επείγουσα, να παραληφθεί τελικά αντί σε τέσσερις μήνες σε 25 μήνες και, το Κράτος να καταβάλει και επιπρόσθετο ποσό €30.000 στον Ανάδοχο για επιπρόσθετες εργασίες».

Παράλληλα αναφέρει πως τον Σεπτέμβριο του 2021, μετά από σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο για την ανάγκη αναβάθμισης του υπό αναφορά συστήματος, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τον Αν. Διευθυντή του Τμήματος να την πληροφορήσει κατά πόσο αυτές ενδεχομένως να περιλαμβάνονταν στις υποχρεώσεις του Αναδόχου που εγκατάστησε το σύστημα.

Στην έκθεση του ο Ελεγκτής αναφέρει πως: «Τον Νοέμβριο του 2021, ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος μάς πληροφόρησε ότι η εν λόγω αναβάθμιση δεν περιλαμβανόταν στις υποχρεώσεις του Αναδόχου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μελλοντική αναβάθμιση, ενώ ο Ανάδοχος υπέβαλε με την προσφορά του τιμές μονάδας υποσυστημάτων για μελλοντικές αναβαθμίσεις, οι οποίες θα παραμείνουν σταθερές για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Τον ίδιο μήνα, το Τμήμα υπέβαλε αίτημα στο Συμβούλιο Προσφορών του ΥΜΕΕ για αναβάθμιση του συστήματος με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τον υφιστάμενο Ανάδοχο, εκτιμώμενης αξίας €635.000+ΦΠΑ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχική αξία του συστήματος ανέρχεται σε €1.202.714+ΦΠΑ, δηλαδή η αξία της εν λόγω αναβάθμισης είναι πέραν του 50% της συνολικής αξίας του και το γεγονός ότι, εξ΄ όσων φαίνεται οι απαιτήσεις σε αναβαθμίσεις θα συνεχίζονται και μελλοντικά με την πρόοδο της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες, εκφράσαμε την άποψη ότι θα έπρεπε στο εν λόγω αίτημα να υπάρχει αναλυτική τεκμηρίωση, αναφορικά με τις πιθανές υποχρεώσεις του Αναδόχου της υφιστάμενης σύμβασης, σχετικά με μελλοντικές αναβαθμίσεις του συστήματος. Επίσης, στο εν λόγω αίτημα δεν είχε περιληφθεί αναλυτική τεκμηρίωση της εκτιμώμενης αξίας της υπό αναφορά αναβάθμισης».

Τελικά, όπως αναφέρεται, αφού υποβλήθηκε συμπληρωματική επιστολή του Τμήματος, με αναλυτική εκτίμηση του κόστους αναβάθμισης του συστήματος και εγκρίθηκε το πιο πάνω αίτημα, τον Ιανουάριο του 2022 ανατέθηκε από το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείο Μεταφορών στον Ανάδοχο η σύμβαση για την αναβάθμιση, για το συνολικό ποσό των €741.596+ΦΠΑ (€617.050+ΦΠΑ για την εκτέλεση του έργου και €124.546+ΦΠΑ για τη συντήρησή του μέχρι τον Ιούλιο του 2028).

Στην έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η σύμβαση EΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΥΜΕΕ/01/2022 148 υπογράφηκε στις 15.2.2022, με διάρκεια εκτέλεσης 20 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουνίου 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίει Δράκου για παρακολουθήσεις η εταιρεία-Θα εισέβαλαν σε κινητά εκτός φυλακών

Νέα καθυστέρηση στην αναβάθμιση

Παράλληλα αναφέρεται πως, αφού, περί το τέλος Απριλίου του 2022 το Τμήμα απέστειλε επιστολή στον Ανάδοχο, επισημαίνοντάς του ότι δεν είχε ακόμη τότε υποβάλει το πρόγραμμα εργασιών του έργου, στις 5 Μαΐου 2022, ο Ανάδοχος υπέβαλε στο Τμήμα αίτημα παράτασης 4 μηνών (μέχρι 20.10.2022), για την ολοκλήρωση του έργου, επικαλούμενος λόγους ανώτερης βίας (ειδικές συνθήκες και την κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια βιομηχανία από την έλλειψη πρώτων υλών, λόγω της πανδημίας και πρόσφατα του πολέμου στην Ουκρανία που επηρεάζει τις μεταφορές), επισυνάπτοντας νέο χρονοδιάγραμμα – πλάνο εργασιών, βάσει της ζητούμενης παράτασης.

Στις 27.5.2022, το Τμήμα ζήτησε από τον Ανάδοχο αποδεικτικά στοιχεία για να μπορέσουν τα αρμόδια όργανα (ΤΕΑΑ και ΚΕΑΑ) να εξετάσουν την αιτούμενη παράταση στην ολοκλήρωση του έργου, τα οποία λήφθηκαν στις 14.6.2022.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «μέχρι την ετοιμασία της παρούσας Έκθεσης, το πιο πάνω θέμα δεν είχε υποβληθεί για εξέταση στα πιο πάνω αρμόδια όργανα», με την Ελεγκτική Υπηρεσία να προβαίνει σε σύσταση όμως:

«Το Τμήμα, με τις ενέργειές του και για την πιστή εφαρμογή των προνοιών της σύμβασης, να διασφαλίσει τα συμφέροντα του δημοσίου, κυρίως σε περίπτωση τερματισμού συμβάσεων, κατά την οποία να λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ώστε το δημόσιο να μην μένει εκτεθειμένο. Επίσης, μέσα από την ορθή/κατάλληλη διαχείριση των συμβάσεων, το Τμήμα να δίδει το μήνυμα στους Αναδόχους ότι αυτές θα πρέπει να ολοκληρώνονται έγκαιρα και στο απαιτούμενο επίπεδο ποιότητας και σε αντίθετη περίπτωση να γίνεται έγκαιρα σαφές ότι θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες από τη σύμβαση κυρώσεις. Επίσης, σε συμβάσεις, όπως η παρούσα, στις οποίες ο Ανάδοχος έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, εκτέλεση και συντήρηση των εργασιών, να γίνεται αυστηρός/ενδελεχής έλεγχος των απαιτήσεων του Αναδόχου και επιβεβαίωση ότι δεν εμπίπτουν στις συμβατικές υποχρεώσεις του, πριν την έγκριση πληρωμής οποιωνδήποτε επιπρόσθετων εργασιών».

Τέλος, όσον αφορά στην εκτέλεση σημαντικών πρόσθετων εργασιών/αναγκών που προκύπτουν, σημαντικού κόστους και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την αποτελεσματικότητα των προς προμήθεια συστημάτων και άπτονται σημαντικών θεμάτων ασφάλειας, η Ελεγκτική Υπηρεσία τονίζει πως «το Τμήμα να δίνει τη δέουσα σημασία και να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους».

Όπως αναφέρει, τον Ιανουάριο του 2022, ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι οι επιπρόσθετες εργασίες απαιτήθηκαν, λόγω αλλαγής στη σύνδεση μεταξύ των πυλώνων και του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο κέντρο ελέγχου, η οποία μετατράπηκε από ασύρματη σε ενσύρματη. Ως εκ τούτου, η σύμβαση ήταν μεν τύπου μελέτης κατασκευής, όμως η εν λόγω αλλαγή πρόσθεσε εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στις συμβατικές υποχρεώσεις του Αναδόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μιλούν» οι επιστολές για παρακολουθήσεις-Τι ήθελε η Δράκου, ξεκάθαρη η εταιρεία

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)