«Στείλαμε 86 επιστολές... Λένε ανακρίβειες για να καλύψουν την ολιγωρία τους»

Σε… σήριαλ δίχως τέλος εξελίσσεται η αναβάθμιση του συστήματος για τα κινητά τηλέφωνα στις Κεντρικές Φυλακές, με τις ευθύνες να βαραίνουν την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και την Ανάδοχο εταιρεία, σύμφωνα με την σχετική έκθεση, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν ανταποκρίθηκαν για την ολοκλήρωση του έργου, για το οποίο το κράτος πλήρωσε πάνω από δύο εκατομμύρια, ενώ η εγκατάσταση του έγινε με 21 μέρες καθυστέρηση. Δηλαδή, ενώ η σύμβαση προέβλεπε την εγκατάσταση του το 2018, αυτό έγινε το 2020, ενώ μόλις λίγους μήνες μετά έπρεπε να αρχίσει η διαδικασία της αναβάθμισης ώστε να συμβαδίζει με την τεχνολογία των 5G, ωστόσο μέχρι σήμερα ακόμη δεν άρχισε η διαδικασία. 

Κάτι, που αναμένεται να γίνει σήμερα, αφού μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε, παραδεχόμενη μεν τις καθυστερήσεις, προβάλλοντας όμως ως άλλοθι προβλήματα της Ανάδοχου εταιρείας, η οποία, όπως υποστηρίζει, ζήτησε παράταση.

Η Διεύθυνση των Φυλακών, φαίνεται πλέον να βγαίνει μπροστά και να απαντά στα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν, ενώ χθες μέσω ανακοίνωση της, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας σε σχέση με την διαδικασία της αναβάθμισης που έπρεπε να αρχίσει, αποκαλύπτοντας πως τον μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο απέστειλε 35 επιστολές χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση, ενώ από το 2015 απέστειλε 86 επιστολές.

Η Άννα Αριστοτέλους, μιλώντας στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, έριξε καρφιά προς κάθε κατεύθυνση, αναφέροντας πως «εδώ και οκτώ χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, έχω επιλέξει συνειδητά τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, να μην σπαταλούμε την ενέργεια μας αλλού, αλλά να την σπαταλούμε στη δουλειά μας, με σκοπό να επιτελέσουμε έργο, να διορθώσουμε καταστάσεις και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Σε σχέση με τα όσα της καταλογίζει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, περί απαγόρευση εισόδου στις Φυλακές, η κ. Αριστοτέλους τόνισε πως η καθυστέρηση τριών ωρών στην άφιξη του λειτουργού της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και η αποχώρηση του Ανάδοχου, ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν άρχισε σήμερα η αναβάθμιση του συστήματος. «Είναι με έκπληξη και προβληματισμό που διαπιστώσαμε χθες, ότι η Ηλεκτρομηχανολογική επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση χωρίς να λάβει τις δικές μας θέσεις, στην επιστολή στην οποία μας έστειλε χθες το μεσημέρι. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε την είσοδο του συνεργείου το Ανάδοχου στο χώρο των Φυλακών».

Παράλληλα, σε σχέση με τις αναφορές του υπουργού Μεταφορών πως το σύστημα βρίσκεται στις Φυλακές, η Άννα Αριστοτέλους θέλησε να ενημερώσει τον Γιάννη Καρούσο πως «ο εξοπλισμός βρισκόταν όχι στο χώρο των Φυλακών αλλά για λόγους ασφάλειας, όπως είχε αναφέρει υπεύθυνος συντονιστής της σύμβασης, λειτουργούς του ΗΜΥ, βρίσκεται στο γραφείο του λειτουργού της Ηλεκτρομηχανολογικής, όχι στις Φυλακές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνουν μπροστά κάτοικοι για τις παρεμβολές στο σήμα-Βραχνάς τα τελευταία έτη

Δριμεία επίθεση-«Λες και η αναβάθμιση θα γίνει μέσω ανακοίνωσης»

Την ίδια ώρα, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών εκθέτει ακόμη περισσότερο της Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, στην οποία τονίζει πως εδώ και ενάμιση χρόνο της έχει αποστείλει συνολικά 35 επιστολές, ενώ από το 2015, οπότε η ίδια ζητούσε επιτακτικά την εγκατάσταση του συστήματος ώστε να επιλυθεί το εν λόγω πρόβλημα, αφού οι φυσικές έρευνες δεν αποτελούν κατασταλτικό παράγοντα, απέστειλε 86 επιστολές.

Όπως ανέφερε, «σε αυτά τα πλαίσια είναι που από το 2015 που ζητούσαμε επιτακτικά, να εγκατασταθεί σύστημα απενεργοποίησης κινητών. Ήταν πολιτική της Κυβέρνησης από το 2015, μαζί με τον τότε υπουργό, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος σε αυτό το πρόβλημα, που δεν ταλανίζει μόνο τη δική μας Φυλακή, αλλά όλες τις φυλακές του κόσμου. Από το 2015 μέχρι σήμερα, στείλαμε 86 επιστολές. Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο στείλαμε 35 επιστολές στη Υπηρεσία για αναβάθμιση του συστήματος».

Επιστολές, οι οποίες στάλθηκαν «αθόρυβα», όπως θέλησε να τονίσει η κ. Αριστοτέλους, ρίχνοντας ξανά καρφιά, ενώ ανέφερε πως «δεν θα ήμουν σήμερα στο ραδιόφωνο εάν δεν με προκαλούσαν με διάφορες ανακρίβειες, οι οποίες γίνονται για να καλυφθεί η ολιγωρία της Υπηρεσίας, η οποία καταγράφεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας».

Παράλληλα είπε, «σκεφτείτε εάν σε κάθε επιστολή που στέλναμε να εκδίδαμε και μια ανακοίνωσή. Λες και η αναβάθμιση θα γίνει μέσω με ανακοίνωσης. Επιμέναμε να στέλνουμε επιστολές και συνεχίζουμε να στέλνουμε παρά το γεγονός πως υπήρξαν σορό καθυστερήσεις».

Η Άννα Αριστοτέλους δήλωσε επίσης πως οι έλεγχοι που διεξάγονται στις Φυλακές από το προσωπικό, συγκριτικά με άλλες χώρες, είναι εντατικοί, πυκνοί και αποτρεπτικοί σε σύγκριση με άλλες χώρες, ωστόσο επισήμανε πως δεν αποτελούν το απόλυτο κατασταλτικό παράγοντα. «Και για αυτό ζητούσαμε επιτακτικά, τόσο την εγκατάσταση του συστήματος το 2015, όσο τη αναβάθμιση από την πρώτη φορά που αναλάβαμε. Ακόμη και η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση. Το ίδιο και η αναβάθμιση, με δύο χρόνια καθυστέρηση. Η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχύτητα φωτός».

Αδειάζει Καρούσο

Σε όμτι αφορά τις αναφορές του υπουργού Μεταφορών, ο οποίος ανέφερε πως ο εξοπλισμός βρίσκεται στις Φυλακές και πως η Διεύθυνση αρνήθηκε την είσοδο στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, η κ. Αριστοτέλους δήλωσε πως «ο εξοπλισμός ήταν τις τελευταίες ημέρες στα γραφεία του λειτουργού και χθες η ώρα 10 και 40 με τρεις ώρες καθυστέρηση ενώ ανέμενε ο ανάδοχος, ενώ ανέμεναν τα μέλη των Φυλακών που κλήθηκαν και περίμεναν τρεις ολόκληρες ώρες τον λειτουργό του ΗΜΥ, χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Επιπρόσθετα είπε πως «τον εξοπλισμό αρχικά θα τον αφήνανε στα γραφεία του ΗΜΥ στις Φυλακές, όμως επέλεξε ο συντονιστής, για λόγους ασφάλειας, να τον μεταφέρει στο δικό του γραφείο σε εγκαταστάσεις της Ηλεκτρομηχανολογικής», απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον υπουργό Μεταφορών.

«Είναι ο ανάδοχος που ζήτησε να έχει συνοδό από το τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικό και το Τμήμα Φυλακών και μάλιστα ανέφερε σε επιστολή του ο ανάδοχος, ασχέτως της πιθανής έλλειψής προσωπικού του ΗΜΥ ή του Τμήματος Φυλακών. Ο λειτουργούς του ΗΜΥ θα πρέπει να παρατηρεί την ποιότητα της εργασίας, αυτό αναφέρεται και στη σύμβαση».

«Για ποιο λόγο σπαταλήσαμε δύο εκατομμύρια;»

Η Άννα Αριστοτέλους, επιμένει στη θέση πως η καθολική φραγή θα επιλύσει το πρόβλημα και η ίδια ήταν αυτή που ζήτησε την εγκατάσταση του συστήματος, ενώ απαντώντας σε όσους λένε το αντίθετο, διερωτήθηκε, «θα ζητούσα τόσο επιτακτικά το σύστημα από το 2015 με 85 επιστολές και συνεχίζουμε; Δηλαδή δεν υπάρχει λογική».

Όπως επανέλαβε, «το σύστημα είναι ομπρέλα, δεν περιορίζεται στις πτέρυγες και το έχουμε πει κατά επανάληψη», ενώ αναφορικά με τις παρεμβολές και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, είπε πως «επεκτείνεται και στους κατοίκους, το είδαμε πρόσφατα πως ίσως επεκτείνεται και σε άλλους χώρους, όταν το σύστημα έχει αστοχία. Επεκτείνεται στους γείτονες, το είδαμε χθες σε δηλώσεις στα μέσα, από τους κατοίκους της περιοχής αλλά και στο παρελθόν».

«Γιατί τόση επιμονή;»

Σε σχέση με τις οδηγίες της υπουργού Δικαιοσύνης για καταγραφή τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, με την Στέφη Δράκου να ανασκευάζει αργότερα και να μιλά για εντοπισμό, ανέφερε πως «ο εντοπισμός, που είχε βγει πρόσφατα στη δημοσιότητα σημαίνει καταγραφή. Δηλαδή διερωτώμαι γιατί υπήρχε τόση επιμονή για να εφαρμοστεί ο εντοπισμός, από τη στιγμή που μπορεί το κράτος να επιλύσει το ζήτημα και να αποτρέπουμε την παράνομη χρήση κινητών;».

«Για ποιο λόγο σπαταλήσαμε 1,2  εκατομμύρια για την εγκατάστασης και τώρα 635 χιλιάδες για την αναβάθμισης για ένα σύστημα απενεργοποίησης πως στο τέλος δεν θα εξυπηρετήσει τον σκοπό για τον  οποίο αγοράστηκε που είναι η καθολική φραγή. Αλλά με σκοπούς που δεν συνάδουν με την νομιμότητά  και ούτε με τον σωφρονισμό».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας αθόρυβα»

Ερωτηθείς η Διευθύντρια εάν νιώθει πως βάλλετε, απάντησε πως «εμείς θα συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας», ενώ πρόσθεσε πως «εμείς εφαρμόζουμε τη νομοθεσία κάνουμε το καλύτερο δυνατό για  αυτό τον οργανισμό. Καταγγέλλουμε πράξεις διαφθορά και θα συνεχίζουμε να το κάνομε. Αθόρυβα».

Αναφορικά με το θέμα της παραίτησης της, η κ. Αριστοτέλους απάντησε, «αυτό θα το δούμε μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. Όπως έχω πει και στην ανακοίνωση. Τίποτα δεν αλλάζει».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών, δήλωσε στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, πως σήμερα η ανάδοχος εταιρεία θα μεταβεί στο χώρο και θα επιχειρήσει να ξεκινήσει τις εργασίες αναβάθμισης του συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μιλούν» οι επιστολές για παρακολουθήσεις-Τι ήθελε η Δράκου, ξεκάθαρη η εταιρεία

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό