Έπιασαν δουλειά οι εκσκαφείς στο Πουρνάρα, άρχισαν οι εργασίες για περίφραξη

Έπιασαν δουλειά οι εκσκαφείς γύρω από το Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, με στόχο να δημιουργηθεί η περίφραξη που είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη διακίνηση των μεταναστών στο χώρο και να αποφευχθεί και η παράνομη είσοδος και η παράνομη έξοδος από το χώρο. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν ένα βήμα πίσω, ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων, όσον αφορά στη λήψη δυναμικών μέτρων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της.

Έχουν περάσει 2,5 μήνες από τα άγρια επεισόδια που διαπράχθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας, στις 28 Οκτωβρίου, όταν δύο ομάδες ενεπλάκησαν σε συμπλοκές, με αποτέλεσμα να κάψουν αντίσκηνα και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές και η κατάσταση είναι εμφανώς βελτιωμένη. Αν και ακόμη παρατηρείται ανεξέλεγκτη έξοδος των μεταναστών από το Κέντρο Φιλοξενίας, η παρουσία των μεταναστών δεν είναι και τόσο έντονη, όπως συνέβαινε κατά το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως, η εικόνα έχει αλλάξει και γύρω από το Κέντρο Φιλοξενίας, καθώς έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για τη δημιουργία της περίφραξης από σιδηροκατασκευές, η οποία βάσει των σχεδιασμών των αρμοδίων, αναμένεται να αποτελέσει ένα φυσικό εμπόδιο στην προσπάθεια των διαμενόντων να εξέρχονται από το χώρο του Πουρνάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νωρίτερα η περίφραξη του Πουρνάρα-Οδηγίες Νουρή μετά τα άγρια επεισόδια 

Η περίφραξη αναμένεται να χτιστεί γύρω από το Κέντρο Φιλοξενίας και θα έχει ύψος γύρω στα 4 μέτρα, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα να το σκαρφαλώσουν και να πηδήξουν έξω, ενώ δεν θα είναι ακριβώς κοντά στη σιδερένια περίφραξη του χώρου. Γι’ αυτό το λόγο, μετά τη δημιουργία της περίφραξης, αναμένεται να υπάρχει περιπολία μελών της Αστυνομίας.

Αυτή τη στιγμή, στο χώρο έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες για τη δημιουργία της εν λόγω περίφραξης, με τους εκσκαφείς να έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά, καθώς έχουν αρχίσει να σκάβουν γύρω από το Πουρνάρα, όπου πιθανότερο θα χτιστεί η περίφραξη. Παράλληλα, στο χώρο ήδη υπάρχουν και κάποια κατασκευαστικά υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή.

Από τις εργασίες, ο χώρος όπου θα ανεγερθεί η περίφραξη έχει καθαριστεί, ωστόσο η εικόνα αυτή δεν επικρατεί και λίγα μέτρα πιο κάτω. Αντίθετα, στη σιδερένια περίφραξη κοντά στον αυτοκινητόδρομο, ο χώρος είναι γεμάτος με σκουπίδια. Χάρτινα ποτήρια, περιτυλίγματα φαγητών, πλαστικές σακούλες και χαρτιά συνθέτουν το σκηνικό.

Γιορτές πρώτα και μετά επαναξιολόγηση της κατάστασης για μέτρα

Στο μεταξύ, τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί από πλευράς Αστυνομίας, για ενίσχυση του τοπικού σταθμού εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, κάτι που βοηθά, όσον αφορά στον περιορισμό της διακίνησης των ατόμων στους δρόμους. Μάλιστα, οι τοπικές αρχές παρουσιάζονται ικανοποιημένες, λόγω της αυξημένης παρουσίας των μελών της Αστυνομίας στους δρόμους της κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι Κοκκινοτριμιθιάς με το Πουρνάρα-Ετοιμάζουν μέτρα

Με τις γιορτές των Χριστουγέννων να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, αλλά και το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι το ίδιο έκρυθμη με τις προηγούμενες εβδομάδες, οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς αποφάσισαν όπως κάνουν ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στη λήψη δυναμικών μέτρων, όπως είχαν διαμηνύσει. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο REPORTER αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στα πλάνα των τοπικών αρχών η συζήτηση για αντίδραση στην κατάσταση.

Αντίθετα, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εστιάσει την προσοχή τους στις εκδηλώσεις για τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά το πέρας των εορταστικών ημερών, θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση, όπως θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τότε. Αυτό δίνει πίστωση χρόνου στην Κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της.

Σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση, οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να λάβουν δυναμικά μέτρα και να βγουν και πάλι στους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν και να φωνάξουν και πάλι τα αιτήματά τους. Κάτι που έχουν κάνει ξεκάθαρο εδώ και καιρό, ενώ δεν αποκλείεται, η εκδήλωση διαμαρτυρίας να είναι και έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όσο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με το κυριότερο αίτημά τους να είναι όπως μεταφερθεί από την περιοχή τους το Πουρνάρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κόκκινο οι μεταναστευτικές ροές, επτά χιλιάδες επιστροφές σε ένα χρόνο

Συνεχίζονται οι επιστροφές μεταναστών

Εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει να επικεντρώνεται στην ίδια την πολιτική, που ακολουθεί όλη τη χρονιά, όσον αφορά στις απελάσεις και τις επιστροφές μεταναστών, με τους αριθμούς να προκαλούν αίσθηση. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 7,000 επιστροφές, κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τους αριθμούς που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη χρονιά του 2021, καθώς μέχρι το Δεκέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 2,300 απελάσεις και επιστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νουρής: Πρόβλημα οι εισροές μεταναστών, η Τουρκία πρέπει να έχει συνέπειες

Η συγκεκριμένη πολιτική έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στην Ευρώπη, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατες δηλώσεις του. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι εντυπωσιασμένοι Ευρωπαίοι χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως πρωταθλήτρια στις επιστροφές.

Εκτός, όμως, από την πρωτιά στις επιστροφές και απελάσεις, οι αριθμοί φανερώνουν και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την εισροή μεταναστών, από παράνομες εισόδους στη Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το 95% των μεταναστών που έρχονται στην Κύπρο, καταφέρνουν να φτάσουν μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Αν και για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής είχε περάσει από τη Βουλή ο νόμος για τους 300, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιαδήποτε ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ. Αντίθετα, μόλις τον περασμένο μήνα έχει ανακοινωθεί επέκταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων, καθώς δεν είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι σήμερα αν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός, η καθυστέρηση αυτή συνεπάγεται με καθυστέρηση στην ανάληψη καθηκόντων από τους εκλεκτούς, με το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μετά την Πρωτοχρονιά να είναι το πιο ορατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν βρίσκουν τους 300 της πράσινης γραμμής-Επεκτείνεται η προθεσμία αιτήσεων

Δειτε Επισης

Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη