Δεν βρίσκουν τους 300 της πράσινης γραμμής-Επεκτείνεται η προθεσμία αιτήσεων

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, εμφανίζεται αισιόδοξος πως περί τα μέσα Ιανουαρίου οι 300 συμβασιούχοι αστυνομικοί, που θα συμβάλουν στον έλεγχο της διέλευσης των παράτυπων μεταναστών στην πράσινη γραμμή, θα σηκώσουν μανίκια, το ενδιαφέρον παρουσιάζεται μειωμένο, αφού ακόμη ο αριθμός των αιτήσεων δεν έχει συμπληρώσει ούτε το 50% των θέσεων, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου. 

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή, ο αριθμός των αιτούντων για την πλήρωση θέσεων ήταν μόνο 147, με το χρονοδιάγραμμα να εκπνέει αύριο, ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, αναμένεται να δοθεί παράταση, αφού οι αιτήσεις δεν έχουν συμπληρωθεί, ενώ θα πρέπει να ξεπερνούν τις θέσεις, αφού θα πρέπει να ακολουθηθεί και η διαδικασία της επιλογής, με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια. 

Δεδομένου της επέκτασης της προθεσμίας για αιτήσεις, καθώς και της εκπαίδευσης των συμβασιούχων που θα διαρκέσει περίπου έξι εβδομάδες, δεν αποκλείεται, παρά την αισιοδοξία που εκφράζεται, οι 300 αστυνομικοί που θα επιστρατευτούν για τον έλεγχο της πράσινης γραμμής να αναλάβουν καθήκοντα με καθυστέρηση, ενώ σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των θέσεων, άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των αιτήσεων είναι αισθητά μειωμένος, λόγω του ότι είναι μια θέση εργασίας, με ημερομηνία λήξης, καθώς σύμφωνα με τη σύμβαση, οι συμβασιούχοι θα προσληφθούν για περίοδο 18 μηνών και θα μπορεί να ανανεωθεί για άλλους 10 μήνες, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό εάν θα υπάρξει περαιτέρω ανανέωση. 

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, αν ο αριθμός των αιτήσεων δεν καλυφθεί μέχρι τις 23 Νοεμβρίου, «τότε υπάρχει ορατό ενδεχόμενο να υπάρξει μια παράταση όσον αφορά τις αιτήσεις. Βάσει αυτών των δεδομένων ωστόσο, φαίνεται ότι θα πρέπει να δώσουμε ακόμη λίγο χρονικό περιθώριο, καθώς πρέπει να ξεπεραστεί ο αριθμός των 300 αιτήσεων, γιατί θα υπάρχουν και κάποιοι που θα απορριφθούν, άρα ίσως να υπάρχει και καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου».

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία πρόσληψης είναι πανομοιότυπη με τη διαδικασία πρόσληψης των Συμβασιούχων Οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, καθώς δεν υπάρχουν ούτε ψυχομετρικά, ούτε εξετάσεις για τις συγκεκριμένες θέσεις. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι συμβασιούχοι ειδικοί αστυνομικοί θα τοποθετηθούν στην Υπηρεσία Αλλοδαπών Μετανάστευσης και η εποπτεία τους θα ανατεθεί σε λοχίες. Όσον αφορά τα καθήκοντά τους, θα είναι η επιτήρηση σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της πράσινης γραμμής, ο έλεγχος των παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης και τη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών. Επιπρόσθετα, θα έχουν καθήκον την περιφρούρηση και φύλαξη των κέντρων υποδοχής φιλοξενίας αιτητών ασύλου, των χώρων κράτησης και τις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.  

Αισιόδοξος ο Νουρής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για το 2023, ο Νίκος Νουρής, τόνισε φανερά προβληματισμένος, ότι μετανάστευση θα υπάρχει πάντοτε, όσο υπάρχει άνθρωπος στη γη. «Αυτό που είναι το ζητούμενο όμως, είναι να υπάρχει ισορροπία και εξορθολογισμός. Δεν μπορεί ένα κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με πληθυσμό λιγότερο του ενός εκατομμυρίου και μάλιστα ένα κράτος υπό κατοχή, να καλείται να διαχειριστεί αυτό το τεράστιο βάρος. Άρα, η απλή λογική και η πρακτική που ακολουθήθηκε σε άλλες χώρες της Ε.Ε., είναι η προσπάθεια μείωσης των εισροών και είναι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς στην πράσινη γραμμή, με την πολιτική θέση που υποβάλαμε στην Ε.Ε. και έγινε αποδεκτή ότι δεν είναι το ευρωπαϊκό μας σύνορο».

Τα μέτρα τα οποία εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών, υπογράμμισε ο κ. Νουρής, «είναι η τοποθέτηση φυσικών εμποδίων και η χρήση τεχνολογίας που ήδη ξεκίνησε και εφαρμόζεται και οι οριοφύλακες τους οποίους ψήφισε η Βουλή και λογικά τον Ιανουάριο θα είναι στη θέση τους και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται είναι στα θέματα εκροών που για πρώτη φορά δημιουργείται και υπογράφονται συμφωνίες με κάποιες χώρες. Αν θεωρεί κάποιος ότι το να κάνουμε συμφωνία με κάποια χώρα είναι κάτι εύκολο, σας διαβεβαιώ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι χρόνια που προσπαθούμε και δεν υπάρχει πάντα ανταπόκριση από άλλες χώρες, επομένως είναι σημαντικά τα όσα καταφέραμε».

Η πολιτική μετανάστευσης και ασύλου του ΥΠΕΣ 

Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών ενώπιον της Βουλής, οι αιτητές ασύλου για το 2019 έχουν αυξηθεί κατά 506% σε σύγκριση με το 2015. Επίσης, το 2020 παρουσιάζεται μείωση η οποία αντανακλά τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19, ενώ για τον Οκτώβριο του 2022, εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2021, υπήρξε αύξηση στον αριθμό αιτήσεων κατά 81,96%. Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξαν 18.345 αιτήσεις. 

Η οικονομική αρωγή από την Ε.Ε. 

• €67,5 εκατ. πρόσθετη χρηματοδότηση από Ε.Ε. για ανέγερση Νέου Κέντρου Φιλοξενίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου

• €10 εκατ. από Συνομοσπονδία της Ελβετίας για διαχείριση μεταναστευτικών ροών

• €1 εκατ. από Δημοκρατία Τσεχίας για στήριξη του Γραφείου Επιστροφών του ΥΠΕΣ

• €1 εκατ. από Ουγγαρία για στήριξη του προγράμματος επιστροφών του ΥΠΕΣ

Δειτε Επισης

Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
ΒΙΝΤΕΟ: Εκρηκτικό το βράδυ της Ανάστασης στη Λεμεσό-Έκαψαν περιπολικό, έβαλαν φωτιά σε σχολείο