Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι Κοκκινοτριμιθιάς με το Πουρνάρα-Ετοιμάζουν μέτρα

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει τις επαφές στο εξωτερικό, ώστε να ευαισθητοποιήσει τους διεθνείς εταίρους για το διογκωμένο πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η κατάσταση στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου βρίσκεται το Κέντρο Φιλοξενίας «Πουρνάρα» όχι μόνο δεν έχει εξομαλυνθεί, αλλά οι κάτοικοι ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους και αυτή τη φόρα όχι μόνο στην περιοχή τους.

Έχουν περάσει τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ξέσπασαν τα σοβαρά επεισόδια στο Πουρνάρα, με αποτέλεσμα να καούν αντίσκηνα, οι μετανάστες να πετάνε πέτρες και την Αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων και η κατάσταση στην περιοχή, δεν παρουσίασε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή. Παρά τις βαρυσήμαντες δηλώσεις, για ενίσχυση του τοπικού αστυνομικού σταθμού, αλλά και τις διαβεβαιώσεις Υπουργείου Εσωτερικών, για ενίσχυση της περίφραξης, ώστε να μην είναι εφικτή η έξοδος, η κατάσταση όπως μαρτυρούν οι κάτοικοι του χωριού, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά φαίνεται να έχει επιδεινωθεί.

«Κάθε λίγο γεμίζει το χωριό με μετανάστες, κοιμούνται στις αυλές, έχουμε μικροκλεψιές, οι κάτοικοι έχουν απηυδήσει και φοβούνται. Τα είπαμε πολλές φορές στην Κυβέρνηση, αλλά φαίνεται ότι δεν μας ακούνε και κανένας δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Είναι πλέον θέμα της Κυβέρνησης τι θα γίνει», υπέδειξε στον REPORTER ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές.

Οι κάτοικοι είχαν κάνει προ πολλού γνωστές τις θέσεις τους, όσον αφορά στο κέντρο φιλοξενίας, αφού σε κάθε ευκαιρία που είχαν, ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών, αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να το μετακινήσει από το χωριό. Πάντως, η κατάσταση που φαίνεται να επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κάτοικους.

«Έχουμε ετοιμάσει μία επιστολή, που θα απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία θα θέτουμε τα αιτήματά μας και ότι θέλουμε να μετακινηθεί το Πουρνάρα από το χωριό μας. Θα τη στείλουμε εντός της εβδομάδας».

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι δεν θα μείνουν μόνο στην αποστολή επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ήδη εξετάζουν δυναμικά μέτρα. Ανάμεσά τους και δυναμικές κινητοποιήσεις, τόσο έξω από το Προεδρικό, όσο και τη Βουλή, τα οποία αν και ακόμη δεν έχουν κλειδώσει, αναμένεται να είναι πιο οργανωμένα από την τελευταία φορά, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο.

Πάνω από 6,000 οι απελάσεις

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες για αντιμετώπιση του προβλήματος και προς αυτό το σκοπό, ο πολιτικός προϊστάμενος κατέθεσε πρόταση στην Κυβέρνηση της Ινδίας, για συμφωνία επαναεισδοχής όσον παραμένουν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Τη θέληση του Υπουργείου Εσωτερικών, για επαναπατρισμό όσων βρίσκονται στην Κύπρο και μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, αφού δεν ανήκουν στις υψηλού κινδύνου για την σωματική τους ασφάλεια, καταδεικνύουν και οι αριθμοί των απελάσεων, αφού μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου έχουν ξεπεράσει τις 6,000 και συγκεκριμένα είναι στις 6,100, ενώ όλο το χρόνο 2021, καταγράφηκαν 2,320 απελάσεις. Όλα αυτά, την ώρα που η Αστυνομία περιμένει την εντολή, για απέλαση των 75 μεταναστών, για τα επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά, την τοποθέτηση ότι το πρόβλημα όσο πάει και διογκώνεται, επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί για τις αιτήσεις ασύλου. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει δεχτεί σχεδόν 20,000 αιτήσεις για άσυλο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί 18,348 αιτήσεις για άσυλο ή διεθνή προστασία, ενώ την περσινή αντίστοιχη περίοδο είχαν καταγραφεί 10,083 αιτήσεις.

Την ίδια ώρα, η προσοχή στρέφεται και προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, όσον αφορά στους 300 ειδικούς αστυνομικούς, για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής, καθώς τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών φανερώνουν ότι το 93% παράτυπων μεταναστών εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή.

Αν και ο Αρχηγός της Αστυνομίας είχε αναφέρει σε δηλώσεις του, προς τα τέλη του προηγούμενου μήνα, ότι αναμενόταν να προκηρυχθούν οι θέσεις, ωστόσο αυτό δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, αφού θα χρειαστεί χρόνος για να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια να πιάσουν δουλειά. Με αυτά τα δεδομένα, το συμπέρασμα ότι η Μονάδα θα είναι έτοιμη με το νέο χρόνο, φαντάζει να είναι το πιο ορατό σενάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου
Λίστα 100 ατόμων με πλαστά πτυχία έδωσε ο Όζερσαϊ στην «αστυνομία»
Στήριξη στον Νίκο Λοϊζίδη από Συμβούλιο Γραμματειακού Προσωπικού ΙΣΟΤΗΤΑΣ
Ποινή φυλάκισης δύο ετών σε 29χρονο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών