Εξετάζει τα περί ασυμβίβαστου του Θωμά Αντωνίου η Ελεγκτική Υπηρεσία

Έρευνα για τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΥ, Θωμά Αντωνίου, ξεκινά η Ελεγκτική Υπηρεσία, μετά τις αναφορές από την ΕΝΙΚ και το ΚΕΒΕ πως προκύπτει ζήτημα ασυμβίβαστου, παρά το γεγονός πως ο ΟΑΥ απορρίπτει κάτι τέτοιο.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφού επισυνάπτει το σχετικό απόσπασμα από τον νόμο, το οποίο κάνει λόγο και για άτομα που έχουν συμφέρον από την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, πέραν των παρόχων, δίνει τη δική της ερμηνεία, αναφέροντας ότι «η παροχή υπηρεσιών υγείας εκ μέρους ενός προσώπου και το ύψος της αμοιβής του, επηρεάζει άμεσα κι ευθέως τα συμφέροντα του συζύγου της. Ο νόμος του ΟΑΥ καθορίζει τούτο ως ασυμβίβαστο». Συνεπώς, προσθέτει, η καταγγελία που αφορά τον Πρόεδρο του ΟΑΥ θα τύχει εξέτασης από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Στην επιστολή του ΚΕΒΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία γνωστοποιούσε την απόσυρση της εισήγησης του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου εκ μέρους του Επιμελητηρίου, διατυπώνεται, μεταξύ άλλων, η θέση πως «εγείρεται θέμα και για τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΥ για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και καθηκόντων, καθότι η σύζυγός του είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επικύρωσε την παύση του Αγαθαγγέλου το Υπουργικό μετά τις έντονες αντιδράσεις

ίχε προηγηθεί η αναφορά της ΕΝΙΚ πως «με βάση την πρόνοια του Νόμου, ο Θωμάς Αντωνίου παρανόμως είναι πρόεδρος του ΟΑΥ διότι η σύζυγος του είναι πάροχος υπηρεσιών υγείας στον ΟΑΥ. Επίσης οι οργανώσεις των εργαζομένων (ΠΕΟ και ΣΕΚ) έχουν εκπρόσωπους στον ΟΑΥ, ενώ διαθέτουν επιχειρήσεις  (φαρμακεία και ιατρεία) στον τομέα της υγείας που είναι συμβεβλημένες με το ΓεΣΥ. Το ίδιο ισχύει και για την ΟΣΑΚ, της οργάνωσης που εκπροσωπεί  ασθενείς, μέλη της οποίας είναι ο Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου και ο ΠΑΣΥΚΑΦ που προσφέρουν υπηρεσίες στο ΓεΣΥ».

Στις αναφορές αυτές απάντησε με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, λέγοντας πως το ζήτημα έχει μελετηθεί στο παρελθόν και «με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου το ασυμβίβαστο αφορά μόνο το πρόσωπο το οποίο είναι πάροχος υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας υγείας».

Πρόσθεσε ότι «με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου, σε περίπτωση που ο πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον σε σύμβαση η οποία έχει συναφθεί ή θα συναφθεί από τον οργανισμό οφείλει να γνωστοποιήσει τη φύση του εν λόγω συμφέροντος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ακολούθως δε, δύναται να μετέχει στις συζητήσεις ή στη λήψη απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύμβαση αυτή και η γνωστοποίηση του συμφέροντος καταγράφεται στα πρακτικά».

Ο ΟΑΥ απέρριψε, συνεπώς, το ενδεχόμενο να προκύπτει σύγκρουση από την επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του κ. Αντωνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας