Δευτέρα 28 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επικύρωσε την παύση του Αγαθαγγέλου το Υπουργικό μετά τις έντονες αντιδράσεις

  28/07/2022 11:22
Επικύρωσε την παύση του Αγαθαγγέλου το Υπουργικό μετά τις έντονες αντιδράσεις

Επικύρωσε την παύση του Αγαθαγγέλου το Υπουργικό μετά τις έντονες αντιδράσεις

  28/07/2022 11:22

Στην επικύρωση της παύσης του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, προέβη το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από την επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο το ΚΕΒΕ, με την οποία απέσυρε την εισήγηση του ονόματος του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συμβουλίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε στο τραπέζι την απόφαση του ΚΕΒΕ, αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μετά την γνωστοποίηση της απόφασης για διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ και αποφάσισε όπως επικυρώσει την παύση του και να μην προχωρήσει με επισημοποίηση του διορισμού του.

Όπως αναφέρεται στην γραπτή δήλωση της αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Νιόβης Παρισσινού, «τo Υπουργικό Συμβούλιο ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχονται από το άρθρο 7 (2)(δ) των περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων του 2001 έως 2020 αποφάσισε να παύσει τον Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου από τη θέση του μέλους του Δ.Σ του ΟΑΥ».

Πλέον, ο υπουργός Υγείας, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένουν τις νέες εισηγήσεις του ΚΕΒΕ, ώστε να πληρώσουν την κενή θέση. Πάντως, όπως είχε αναφέρει στον REPORTER ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, η οργάνωση θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρία, ώστε να καταλήξουν στα δύο ονόματα που θα θέσουν στο τραπέζι.

Πάντως, στην επιστολή που είχε στείλει στο Νίκο Αναστασιάδη και με την οποία γνωστοποιούσε την απόφαση της να ανακαλέσει την εισήγηση για τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, η εργοδοτική οργάνωση ενημερώνει ότι αποσύρει την εισήγηση και για το δεύτερο πρόσωπο που έχει προτείνει για τη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μπαλάκι στον Πρόεδρο για Αγαθαγγέλου-Νέες εισηγήσεις από ΚΕΒΕ

Απογοητευμένος ο Αγαθαγγέλου

Στο μεταξύ, στο πρώτο σχόλιο του, μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του ΚΕΒΕ να αποσύρει την εισήγηση για διορισμό του, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου παρουσιάστηκε απογοητευμένος, ενώ διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε γραπτή του δήλωση, τόνισε πως ο διορισμός στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα αποτελούσε μια ευκαιρία να αρθεί μια αδικία εις βάρος τον ιατρών που δεν έχουν θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Πρόσθεσε πως ο διορισμός θα έδινε φωνή στην ιατρική κοινότητα η οποία μέσω του θεσμικού της αντιπροσωπευτικού φορέα, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών διαπιστωθέντων προβλημάτων στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

«Είναι γεγονός ότι η απόφαση του ΚΕΒΕ ν’ ανακαλέσει την εισήγηση του για διορισμό μου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, έχει προκαλέσει απογοήτευση. Παρ ‘όλα αυτά, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΚΕΒΕ είναι σεβαστές. Θεωρώ, επίσης, χρέος μου να ευχαριστήσω δημόσια την ΟΕΒ για τη συνεχή της στήριξη στο έργο που επιτελούν οι ιατροί και για τη συνέπεια που επιδεικνύει στις θέσεις της».

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Τετάρτης, με την δημοσιοποίηση της επιστολής του ΚΕΒΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την δική του επιστολή προς το ΚΕΒΕ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ξεκαθαρίζει πως «πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΕΒΕ για απόσυρση της εισήγησης για το διορισμό μου, είχα ενημερώσει εγγράφως το ΚΕΒΕ, ότι ως θέμα αρχής δεν είχα την οποιαδήποτε πρόθεση να απορρίψω το διορισμό και ότι η ευθύνη για απόσυρση της εισήγησης θα έπρεπε να αναληφθεί από το ίδιο το ΚΕΒΕ εγγράφως. Είναι γι’ αυτό που θα ήθελα να καλέσω όσους έχουν προτρέξει και όσους έχουν παρουσιάσει ή αναπαράγει αναληθώς την επιστολή μου προς το ΚΕΒΕ (η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ) ως δήθεν απάντηση στην απόφαση του, όπως αποκαταστήσουν την αλήθεια για σκοπούς αποφυγής περαιτέρω παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Αγαθαγγέλου μετά την απόσυρση πρότασης ΚΕΒΕ-Δεν παραιτείται

Ο κ. Αγαθαγγέλου σημείωσε πως ο υγιής πνεύμονας  του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα. «Με προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος, θα συνεχίσω να προστατεύω την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού-επιστήμονα, ακόμη και με προσωπικό κόστος. Ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, για το σεβασμό στο ασθενή και τη διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, συνεχίζεται».

Στον τομέα της υγείας δεν χωρούν φαινόμενα ανήθικης επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης. Οι αλήθειες που ενοχλούν είναι υπεράνω των συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαίες εξελίξεις για το διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ-Απέσυρε το ΚΕΒΕ

«Η αποστολή της ιατρικής επιστήμης και όλων όσοι την υπηρετούμε δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται εν μέσω παρασκηνιακών μηχανισμών. Διαβεβαιώ το κάθε μέλος μας ότι ο αγώνας για την υλοποίηση της πάγιας θέσης της ιατρικής κοινότητας και που αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ, μέσω του θεσμικού τους φορέα που είναι ο ΠΙΣ, όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα ενταθεί».

Η θεσμική εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας σε αντίστοιχα Συμβούλια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών διασφαλίζεται και απαιτείται από το σχετικό με τα Εθνικά Σύστημα Υγείας Νόμο, υπέδειξε, προσθέτοντας πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε άμεσα να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναδείξουμε με επιχειρήματα την ανάγκη της ενεργούς και νομικά κατοχυρωμένης συμμετοχής των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες, συναδέλφους και ασθενείς μου, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέστειλαν μηνύματα στήριξης και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω την προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης του τομέα της υγείας».

Καταλήγοντας, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου τόνισε ότι «οι ανακρίβειες, αναλήθειες και κινδυνολογία που εκφράστηκε από συγκεκριμένα άτομα το τελευταίο διάστημα δεν θα μας βρει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που θα στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και στην επιστημονική μας αξιοπρέπεια».

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα πυρά της ΕΝΙΚ περί ασυμβίβαστου ο ΟΑΥ-«Δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων»

«Ο διορισμός Αγαθαγγέλου δεν αφορά καθόλου τη Νομική Υπηρεσία»

Ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ δεν αφορά καθόλου τη Νομική Υπηρεσία, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης. Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο σύσκεψης της Ομάδας Συντονισμού Διερεύνησης Υποθέσεων Διαφθοράς, την Πέμπτη στη Νομική Υπηρεσία.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Γενικός Εισαγγελέας τόνισε ότι η Νομική Υπηρεσία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το θέμα του κ. Αγαθαγγέλου. «Ζητήθηκε η γνώμη λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας για συγκεκριμένη πρόνοια που υπάρχει στον νόμο που καθορίζει το ασυμβίβαστο στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ», εξήγησε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι η Νομική Υπηρεσία έδωσε τη δική της νομική ερμηνεία. 

«Το αν σωστά ή λανθασμένα (Σ.Σ. ο διορισμός του κ. Αγαθαγγέλου) ορίστηκε από το ΚΕΒΕ ή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, αυτά είναι θέματα πολιτικών αποφάσεων και θέσεων που εμάς δεν μας αφορούν καθόλου», κατέληξε.

Γ. Κολοκασίδης: Δυσκαμψία στην επίλυση προβλημάτων του ΓεΣΥ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Κολοκασίδη με τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ Δρ Χριστόδουλο Καΐσή. «Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, αλλά δυστυχώς είχαμε να συζητήσουμε δυσάρεστα θέματα, στα οποία υπάρχει μια δυσκαμψία στην επίλυση τους», σημείωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Κολοκασίδης.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος επεσήμανε ότι «δημιουργούνται ασθενείς πολλών ταχυτήτων από την παράλληλη προσφορά ιδιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών στο ΓεΣΥ από νοσηλευτήρια, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο». Τόνισε ακόμη ότι «βλέπουμε ένα σύστημα το οποίο χρειάζεται σοβαρές διορθώσεις οι οποίες δεν γίνονται καθώς απουσιάζει ο ποιοτικός έλεγχος. Δεν έχουν υιοθετηθεί τα πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνεται έλεγχος, ο οποίος θα πρέπει να είναι και πολύ αυστηρός». Στη συνάντηση τέθηκε επίσης και το θέμα των παραπομπών ασθενών εκτός συστήματος και άλλα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία του συστήματος δημόσιας υγείας. «Θέλουμε ένα ΓεΣΥ που να αντέχει στο χρόνο και να υπηρετεί τον πολίτη και αυτά τα ζητήματα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης», κατέληξε ο κ. Κολοκασίδης.

Μαυρογιάννης: Η κοινωνία των πολιτών, θεματοφύλακας του Γενικού Συστήματος Υγείας

Για άλλη μία φορά, η κοινωνία των πολιτών πέτυχε να θωρακίσει το ΓεΣΥ, την αρχιτεκτονική και την αλληλέγγυα φιλοσοφία του, αναφέρει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. «Από την πρώτη στιγμή, ενώσαμε τις φωνές μας με την κοινωνία και την ανάγκη της να προστατέψει μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της. Η καθολική συνεισφορά και η καθολική κάλυψη του Γενικού Συστήματος Υγείας, είναι οι βάσεις που θα το στηρίξουν και θα το εδραιώσουν.

Η διαφανής και η δημόσια διαβούλευση η συναίνεση και η συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς, είναι οι πρακτικές με τις οποίες θα πορευτεί η δική μας διακυβέρνηση, σε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας