Το μπαλάκι στον Πρόεδρο για τον Αγαθαγγέλου-Νέες εισηγήσεις από ΚΕΒΕ

Το πρώτο σχόλιό του, όσον αφορά στην απόφαση του ΚΕΒΕ να αποσύρει την εισήγηση για διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, έκανε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο οποίος ανέφερε πως ως θέμα αρχής δεν είχε την πρόθεση να απορρίψει τον διορισμό και ότι η ευθύνη για απόσυρση της εισήγησης θα έπρεπε να αναληφθεί από το ίδιο το ΚΕΒΕ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, σε γραπτή του δήλωση, τόνισε πως ο διορισμός στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας θα αποτελούσε μια ευκαιρία να αρθεί μια αδικία εις βάρος τον ιατρών που δεν έχουν θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη.

Πρόσθεσε πως ο διορισμός θα έδινε φωνή στην ιατρική κοινότητα η οποία μέσω του θεσμικού της αντιπροσωπευτικού φορέα, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών διαπιστωθέντων προβλημάτων στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

«Είναι γεγονός ότι η απόφαση του ΚΕΒΕ ν’ ανακαλέσει την εισήγηση του για διορισμό μου ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, έχει προκαλέσει απογοήτευση. Παρ ‘όλα αυτά, οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΚΕΒΕ είναι σεβαστές. Θεωρώ, επίσης, χρέος μου να ευχαριστήσω δημόσια την ΟΕΒ για τη συνεχή της στήριξη στο έργο που επιτελούν οι ιατροί και για τη συνέπεια που επιδεικνύει στις θέσεις της». 

Αναφερόμενος στα γεγονότα της Τετάρτης, με την δημοσιοποίηση της επιστολής του ΚΕΒΕ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και την δική του επιστολή προς το ΚΕΒΕ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ξεκαθαρίζει πως «πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΕΒΕ για απόσυρση της εισήγησης για το διορισμό μου, είχα ενημερώσει εγγράφως το ΚΕΒΕ, ότι ως θέμα αρχής δεν είχα την οποιαδήποτε πρόθεση να απορρίψω το διορισμό και ότι η ευθύνη για απόσυρση της εισήγησης θα έπρεπε να αναληφθεί από το ίδιο το ΚΕΒΕ εγγράφως. Είναι γι’ αυτό που θα ήθελα να καλέσω όσους έχουν προτρέξει και όσους έχουν παρουσιάσει ή αναπαράγει αναληθώς την επιστολή μου προς το ΚΕΒΕ (η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ) ως δήθεν απάντηση στην απόφαση του, όπως αποκαταστήσουν την αλήθεια για σκοπούς αποφυγής περαιτέρω παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Ο κ. Αγαθαγγέλου σημείωσε πως ο υγιής πνεύμονας  του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα. «Με προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος, θα συνεχίσω να προστατεύω την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού-επιστήμονα, ακόμη και με προσωπικό κόστος. Ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, για το σεβασμό στο ασθενή και τη διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, συνεχίζεται».

Στον τομέα της υγείας δεν χωρούν φαινόμενα ανήθικης επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης. Οι αλήθειες που ενοχλούν είναι υπεράνω των συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν, υπογράμμισε.

«Η αποστολή της ιατρικής επιστήμης και όλων όσοι την υπηρετούμε δεν υποτάσσεται και δεν αλλοιώνεται εν μέσω παρασκηνιακών μηχανισμών. Διαβεβαιώ το κάθε μέλος μας ότι ο αγώνας για την υλοποίηση της πάγιας θέσης της ιατρικής κοινότητας και που αφορά τη νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ, μέσω του θεσμικού τους φορέα που είναι ο ΠΙΣ, όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα ενταθεί».

Η θεσμική εκπροσώπηση της ιατρικής κοινότητας σε αντίστοιχα Συμβούλια άλλων Ευρωπαϊκών χωρών διασφαλίζεται και απαιτείται από το σχετικό με τα Εθνικά Σύστημα Υγείας Νόμο, υπέδειξε, προσθέτοντας πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξουμε άμεσα να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να αναδείξουμε με επιχειρήματα την ανάγκη της ενεργούς και νομικά κατοχυρωμένης συμμετοχής των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες, συναδέλφους και ασθενείς μου, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα απέστειλαν μηνύματα στήριξης και να τους διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να στηρίζω την προσπάθεια συνεχούς αναβάθμισης του τομέα της υγείας».

Καταλήγοντας, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου τόνισε ότι «οι ανακρίβειες, αναλήθειες και κινδυνολογία που εκφράστηκε από συγκεκριμένα άτομα το τελευταίο διάστημα δεν θα μας βρει με σταυρωμένα τα χέρια. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες που θα στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας καθώς και στην επιστημονική μας αξιοπρέπεια».

Το μπαλάκι στο Προεδρικό

Για ακόμη μία φορά, όλα τα φώτα έχουν στραφεί προς το Προεδρικό, καθώς το ΚΕΒΕ με την κίνηση ματ που έκανε, του πέταξε ξεκάθαρα το μπαλάκι και όπως φαίνεται, είναι πλέον ευθύνη της Κυβέρνησης για το τι μέλλει γενέσθαι. Με την απόσυρση της εισήγησης από πλευράς της εργοδοτικής οργάνωσης δημιουργείται κώλυμα, αφού δεν μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προχωρήσει με τον διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Διοικητικό Συμβούλιο ως εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ.

Από την πλευρά του, το ΚΕΒΕ ετοιμάζεται για νέο κύκλο συνεδριών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα πρέπει να καταλήξουν στα δύο ονόματα που θα παρουσιάσουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για κάλυψη της θέσης. Πάντως, στην επιστολή που είχε στείλει στο Νίκο Αναστασιάδη και με την οποία γνωστοποιούσε την απόφαση της να ανακαλέσει την εισήγηση για τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, η εργοδοτική οργάνωση ενημερώνει ότι αποσύρει την εισήγηση και για το δεύτερο πρόσωπο που έχει προτείνει για τη θέση.

Στο μεταξύ, η επιστολή που έστειλε στο ΚΕΒΕ ο Πέτρος Αγαθαγγέλου έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση στην ηγεσία της οργάνωσης και ειδικά οι αναφορές για πλήγμα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης «εγώ πρότεινα τον Πέτρο Αγαθαγγέλου και όχι τον πρόεδρο του ΠΙΣ. Αν αλλάξει ο πρόεδρος του ΠΙΣ δεν σημαίνει ότι θα τον προτείνω εκείνο. Προτείναμε τον κ. Αγαθαγγέλου ως προσωπικότητα, για να εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες και όχι τα συμφέροντα του ΠΙΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Αγαθαγγέλου μετά την απόσυρση πρότασης ΚΕΒΕ-Δεν παραιτείται

Ενόχληση στην ΟΕΒ

Παράλληλα, μετά την ανακοίνωση του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου, στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, από πλευράς ΟΕΒ παρατηρείται μία διαφορετική στάση, καθώς δεν υπήρξε καμία αναφορά ή δήλωση. Και αυτό επειδή φαίνεται να προκάλεσε ενόχληση το γεγονός ότι ο διορισμός έχει χρεωθεί στο ΚΕΒΕ και όχι στην ΟΕΒ, που επίσης είχε προτείνει τον κ. Αγαθαγγέλου, με αποτέλεσμα η οργάνωση να έχει κρατήσει τις αποστάσεις της.

Μετά και τη συγκεκριμένη ενέργεια, το θέμα έχει μπει στον πάγο για την συγκεκριμένη εργοδοτική οργάνωση, η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού και οτιδήποτε άλλο δεν υπάρχει στην ατζέντα τη δεδομένη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαίες εξελίξεις για το διορισμό Αγαθαγγέλου στον ΟΑΥ-Απέσυρε το ΚΕΒΕ

Αλλάζουν τα δεδομένα;

Η κίνηση του ΚΕΒΕ έχει δημιουργήσει σωρεία ερωτημάτων, καθώς είναι άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι για αρκετά καίρια σημεία. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου είχε ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του είναι να υποβάλει παραίτηση αμέσως μετά την επίσημη επιστολή από πλευράς Υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας επικυρώνεται ο διορισμός του Πέτρου Αγαθαγγέλου. Με την εν λόγω αλλαγή, οι προθέσεις του κ. Αντωνίου παραμένουν οι ίδιες ή θα υπάρξει διαφοροποίηση;

Πάντως, στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΚΕΒΕ, γίνεται αναφορά για τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «ενόψει της πιο πάνω πρόνοιας (σ.σ. που αφορά το ασυμβίβαστο του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου του ΟΑΥ) εγείρεται θέμα και για τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων και καθηκόντων, καθότι η σύζυγός του είναι παροχέας υπηρεσιών υγείας στο ΓεΣΥ».

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη αναφορά είχε δώσει απάντηση ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, σε απαντητική επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΝΙΚ, Δρ. Μαρίνο Σωτηρίου, ο οποίος είχε εγείρει το θέμα. Όπως ανέφερε ο ΟΑΥ, οι σχετικές πρόνοιες σε σχέση με το ασυμβίβαστο αφορούν ατομικά τα ίδια τα μέλη και δεν επεκτείνονται και στους συζύγους του προέδρου και των μελών.

ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα πυρά της ΕΝΙΚ περί ασυμβίβαστου ο ΟΑΥ-«Δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων»

Στη γραπτή απάντηση ο οργανισμός σημειώνει πως, «το θέμα του ασυμβίβαστου για την άσκηση καθηκόντων έχει μελετηθεί σε προηγούμενο στάδιο και έχουν απαντηθεί τα σχετικά ερωτήματα. Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου το ασυμβίβαστο αφορά μόνο το πρόσωπο το οποίο είναι πάροχος υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή έχει οποιοδήποτε συμφέρον σε σχέση με την προσφορά υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Περαιτέρω, με βάση τις πρόνοιες του περί ΓεΣΥ Νόμου, σε περίπτωση που ο πρόεδρος ή μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου έχει άμεσο ή έμμεσο συμφέρον σε σύμβαση η οποία έχει συναφθεί ή θα συναφθεί από τον οργανισμό οφείλει να γνωστοποιήσει τη φύση του εν λόγω συμφέροντος σε συνεδρίαση του Συμβουλίου. Ακολούθως δε, δύναται να μετέχει στις συζητήσεις ή στη λήψη απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύμβαση αυτή και η γνωστοποίηση του συμφέροντος καταγράφεται στα πρακτικά».

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, δεν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων για τον πρόεδρο ή/και οποιουδήποτε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, αναφέρει τέλος ο οργανισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρασκήνιο, μέτρα αντίδρασης και στο βάθος παραίτηση Αγαθαγγέλου

Δειτε Επισης

Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών