Στάμπαρε διορισμό Αγαθαγγέλου, άνοιξε την κερκόπορτα του ΓεΣΥ η Κυβέρνηση

Την ώρα που η παραίτηση του προέδρου του ΟΑΥ βρίσκεται στο τραπέζι, στην σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης να διορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιου του οργανισμού τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, θέτοντας νομικά και ηθικά ζητήματα, ο Πρόεδρος φαίνεται να μην κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού ενώ σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες οργανώσεις ζητούν ανάκληση της απόφασης του, δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, ο διορισμός του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, κάτι που ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμμένει στη θέση του ο Αντωνίου-Ενημερώνει ΠτΔ για την πρόθεσή του να παραιτηθεί

Η ενέργεια αυτή, επιβεβαιώνει στην ουσία αυτό που διαμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανάκλησης της απόφασης, η οποία ήταν εισήγηση των εργοδοτικών οργανώσεων και η οποία λήφθηκε μετά από σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, για την οποία υπάρχουν πιέσεις για δημοσιοποίηση της, ενώ ο Μάριος Πελεκάνος υποστήριξε πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ήταν μονόδρομος. 

Με τη δημοσιοποίηση του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, η Κυβέρνηση στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν υπάρχει πρόθεση ανάκλησης, παρά τις αντιδράσεις και το τελεσίγραφο που δόθηκε από τις οργανώσεις, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων, ενώ ο Θωμάς Αντωνίου αναμένεται να υποβάλει την παραίτηση του.   

Συγκεκριμένα, στην επίσημη εφημερίδα αναφέρεται πως «Αναφορικά με τις Αποφάσεις με αρ. 84.133 και 86.995 με ημερ. 9.1.2018 και 28.2.2019, αντίστοιχα, το Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που παρέχονται σ΄ αυτό από τα άρθρα 5 και 7 των περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμων του 2001 έως 2020, αποφάσισε να διορίσει, ύστερα από σύσταση του Υπουργού Υγείας, τον Δρα Πέτρο Αγαθαγγέλου, Εκπρόσωπο του Κυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, σε αντικατάσταση του κ. Δήμου Δημοσθένους, ο οποίος παραιτήθηκε, για περίοδο από τις 14.7.2022 έως τις 21.11.2022».

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την προσπάθεια για να χαμηλώσουν οι τόνοι, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ ούτε καρπούς φαίνεται να απέδωσε η προσπάθεια του να πείσει, σε κατ' ιδίαν συνάντηση, τον πρόεδρο του ΟΑΥ να κάνει δεύτερες σκέψεις αναφορικά με την παραίτηση του, ο οποίος του ξεκαθάρισε πως για ηθικούς λόγους δεν πρόκειται να αποδεχθεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Πέτρο Αγαθαγγέλου, ο οποίος πολέμησε όσο κανείς το ΓεΣΥ και δεν πιστεύει σε αυτό, πράγμα το οποίο αποδεικνύει μέχρι σήμερα, με την μη ένταξη του ως γιατρός στο σύστημα υγείας. 

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να διοριστεί εκ νέου ο Πέτρος Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ μετά την τετράμηνη θητεία του, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα, ως προς το γιατί τελικά διορίστηκε, προκαλώντας τριγμούς στα θεμέλια του ΓεΣΥ. Κάτι που γνώριζαν, αφού ο διορισμός του επιχειρήθηκε και τον περασμένο Απρίλιο, όπου μετά την θύελλα αντιδράσεων η Κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω, με τον Πρόεδρο μάλιστα να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να γίνει παιδοκτόνος του ΓεΣΥ. Είναι λόγω και αυτών των αντιδράσεων που υπήρχαν, που ο υπουργός Υγείας δεν κράτησε σαν επτασφράγιστο μυστικό την πρόθεση για διορισμό του Αγαθαγγέλου, ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο την τελευταία στιγμή.  

Μετά και την δημοσιοποίηση του ονόματος του Πέτρου Αγαθαγγέλου στην επίσημη εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΟΑΥ αναμένει από τον υπουργό Υγείας την σχετική επιστολή για τον διορισμό του, ενώ ακολούθως προτίθεται να υποβάλει την παραίτηση του, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ανάκληση. 

Πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν πάντως, πως η επιστολή δεν θα σταλεί τις επόμενες ώρες, ώστε ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα να καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια για να κατευνάσει τα πνεύματα, με τους εμπλεκόμενους όμως να τραβούν κόκκινη γραμμή και να διαμηνύουν πως η παρούσα κατάσταση μπορεί να ανατραπεί μόνο με την ανάκληση του διορισμού του Πέτρου Αγαθαγγέλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σχετική επιστολή θα σταλεί ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε Χατζηπαντέλα ο Αντωνίου-Περιμένει επίσημη ανακοίνωση και παραιτείται

Κλιμακώνουν τα μέτρα οι ασθενείς

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, χθες το βράδυ συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή της ΟΣΑΚ και έθεσε στο τραπέζι το διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, μελετώντας και τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδίας με τους υπόλοιπους συνδέσμους ασθενών.

«Είχαμε έκτακτη συνεδρία χτες και αποφασίσαμε να καλέσουμε έκτακτη συνεδρία του ΔΣ της ΟΣΑΚ, η οποία θα είναι διευρυμένη. Θα καλέσουμε τους προέδρους των οργανώσεων και θα πάρουμε όλοι μαζί αποφάσεις για το τι θα κάνουμε και πώς θα αντιδράσουμε. Εμείς θα προτείνουμε κάποια μέτρα και θα δούμε ποια θα γίνουν αποδεχτά και ποια θα εφαρμοστούν», εξήγησε ο κ. Κουλούμας.

Συγκεκριμένα, η εκτελεστική επιτροπή της ΟΣΑΚ αποφάσισε όπως αν προχωρήσει η Κυβέρνηση με επισημοποίηση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ, τότε ως ασθενείς θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στον υπουργό Υγείας. Την ίδια ώρα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Θωμά Αντωνίου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα υποβάλει παραίτηση αν προχωρήσει ο εν λόγω διορισμός και θα απέχουν ως ομοσπονδία από το ΔΣ του ΟΑΥ. Στο τραπέζι, μάλιστα βρίσκεται και η πρόταση για δυναμικές κινητοποιήσεις, κάτι που είναι ορατό σενάριο.

«Έχουμε πολλά μηνύματα από την κοινωνία ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν κινητοποιήσεις. Ο κόσμος μας παίρνει και μας λέει να οργανώσουμε κινητοποιήσεις για να βγουν στους δρόμους. Αν η Κυβέρνηση προχωρήσει, θα είναι ένα μήνυμα ότι η Κυβέρνηση προχωρά με τη διάλυση του ΓεΣΥ, θα είναι πλέον η σφραγίδα ότι το καταστρέφει. Αν εγκριθούν αυτά θα τα θέσουμε και στην Κοινωνική Συμμαχία και αν υπάρχουν εισηγήσεις από άλλες οργανώσεις να τις συζητήσουμε».

Οι ασθενείς παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με τον τρόπο που δρα η Κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από πλευράς των αρμοδίων προς τις αντιδράσεις που παρατηρούνται από την κοινωνία και τους συνδέσμους ασθενών.

«Υπάρχει ένας ξεσηκωμός της κοινωνίας ολόκληρης και 14 οργανώσεις που εκπροσωπούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, που αντεπιτίθενται και ζητούν ανάκληση του διορισμού και δεν υπάρχει σημείο ότι λαμβάνεται υπόψη η κοινωνία, τότε και εμείς ως ασθενείς που έχουμε αγωνιστεί για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, αλλά και οι επιπτώσεις της αδράνειας της πολιτείας που ήταν πάνω μας, επειδή εμείς υποφέραμε, εμείς νιώσαμε στο πετσί μας τη διάκριση, πρέπει να είμαστε αυτοί οι πρώτοι που δεν θα δεχτούμε, με κανένα τρόπο αυτή την αναταραχή αλλά και αυτό το διορισμό».

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε προσωπικό επίπεδο. «Είμαστε ενάντια στον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, που είναι πολέμιος του ΓεΣΥ, έχει ένα πολύ σοβαρό ασυμβίβαστο, είναι μία προσπάθεια αλλαγής της σύνθεσης του ΔΣ με τρόπο ώστε να δημιουργήσει προβλήματα και στο μέλλον να εκτροχιαστεί η μεταρρύθμιση. Όλα αυτά δεν μας αφήνουν άλλο περιθώριο παρά να κορυφώσουμε τις αντιδράσεις μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων