Ο κλοιός που σφίγγει στον Αγαθαγγέλου, οι προθέσεις Αντωνίου και το δίλημμα ΠτΔ

Στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων και των αναταραχών, που προκάλεσε ο διορισμός του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ),  Πέτρου Αγαθαγγέλου, συνεδριάζει το απόγευμα το ΔΣ του οργανισμού, τον οποίο -όπως είναι αναμενόμενο- θα απασχολήσουν η πρόσφατη παραίτηση της εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Μελίνας Πύργου, όπως και η πιθανή παραίτηση του προέδρου του ΔΣ, Θωμά Αντωνίου.

Από τις πρώτες ώρες, που ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιο να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ως εκπρόσωπο των εργοδοτών στον ΟΑΥ, ο κος Αντωνίου εξέφρασε την πρόθεσή του για παραίτηση προτάσσοντας, κυρίως, τους ηθικούς λόγους που δεν του επιτρέπουν να συνεργαστεί με κάποιο (σ.σ Πέτρο Αγαθαγγέλου), που πολέμησε μέσα από τις τοποθετήσεις και πράξεις του, το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, ο κος Αντωνίου δέχθηκε πιέσεις από διάφορους φορείς, για να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο η πρόθεση και τελική του απόφαση, αναμένεται να ξεκαθαρίσει ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ και αργότερα να δημοσιοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπουν τον Αγαθαγγέλου ως Δούρειο Ίππο του ΓεΣΥ-Πιέζουν για ανάκληση διορισμού

Την ίδια ώρα, ο κλοιός γύρω από τον Πέτρο Αγαθαγγέλου αλλά και τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, έσφιξε ακόμη περισσότερο χθες, τόσο από τις οργανώσεις που απαρτίζουν την Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, όσο και από τους πρώην υπουργούς Υγείας, με τους πρώτους να ζητούν άμεσα ανάκληση του διορισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους  δεύτερους, να ασκούν κριτική για τους χειρισμούς και την επιλογή του κ. Χατζηπαντέλα, να καταθέσει τον διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξαπέλυσε πυρά κατά του Μιχάλη Χατζηπαντέλα και τα τεχνάσματα που βρίσκει, πως δηλαδή είχε δεσμευθεί για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου μέσα από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κος Ιωάννου, ο ρόλος του υπουργού Υγείας δεν είναι διακοσμητικό και είχε το δικαίωμα να διαφωνήσει και να ζητήσει άλλη εισήγηση ακόμα και αν η ΟΕΒ επέμενε. Παρόλα αυτά, υιοθέτησε την εισήγηση και την πήρε τελευταία στιγμή στο Υπουργικό για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Με την άποψη του κ. Ιωάννου, συμφώνησε δημόσια και ο τέως υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ενώ σχολιάζοντας δηλώσεις του Μιχάλη Χατζηπαντέλα τον χαρακτήρισε φαιδρό και επικίνδυνο. «Αν όντως τελικά παρέσυρε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο ατόπημα του διορισμού Αγαθαγγέλου, προβλέπω σύντομα ή κωλοτούμπα ή ξήλωμα. Ή και τα δύο», έγραψε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βιασμός της κοινής λογικής και εμπαιγμός με φόντο την αποδόμηση του ΓεΣΥ

Πάντως από την άλλη, οι δεκατέσσερις οργανώσεις της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ, κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης έδωσαν σαφή μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, που εκπροσωπούν και εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά με σημαντικότερο, το μήνυμα προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για άμεση ανάκληση της απόφασης για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, ή αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα λάβουν δυναμικά μέτρα.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέγραψαν ανησυχίες και προβληματισμούς, για την αψυχολόγητη κίνηση της Κυβέρνησης να διορίσει έναν πολέμιο του ΓεΣΥ εντός του ΓεΣΥ, τον οποίο μάλιστα  βλέπουν ως Δούρειο Ίππο, που θέλει να υποσκάψει το ΓεΣΥ και να στηρίξει αλλότρια συμφέροντα όσων για χρόνια αντιτίθενται στη νομοθεσία που διέπει το σύστημα.

Γίνεται πλέον σαφές πως η Κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ενός μεγάλου διλλήματος. Επιπλέον είναι εκτεθειμένη στα μάτια της της κοινωνίας που της πίστωσε την μεγάλη επιτυχία εφαρμογής του ΓεΣΥ. Σήμερα η ίδια η κοινωνία της θέτει το ξεκάθαρο δίλημμα, «ή αυτός ή εμείς». Και η Κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα την τελική απάντησή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Επιστήμονες ανακάλυψαν εξαφανισμένο φίδι στην Ινδία και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις