Βλέπουν τον Αγαθαγγέλου ως Δούρειο Ίππο του ΓεΣΥ-Πιέζουν για ανάκληση διορισμού

Ως Δούρειο Ίππο, που θέλει να υποσκάψει το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) και να στηρίξει αλλότρια συμφέροντα όσων για χρόνια αντιτίθενται στη νομοθεσία που διέπει το σύστημα, βλέπουν τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρο Αγαθαγγέλου και τον διορισμό του στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, τα μέλη της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βιασμός της κοινής λογικής και εμπαιγμός με φόντο την αποδόμηση του ΓεΣΥ

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε, οι εκπρόσωποι των δεκατεσσάρων οργανώσεων που απαρτίζουν τη Συμμαχία, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους για ανάκληση της απόφασης του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου μέσα από δράσεις, κάνοντας αρχή αποστέλλοντας επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητώντας την ανάκληση του διορισμού, αλλά και συνάντηση.

Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των οργανώσεων κατέγραψαν ανησυχίες και προβληματισμούς, για την αψυχολόγητη κίνηση της Κυβέρνησης να κάνει αποδεχτή την πρόταση για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, εντός του ΓεΣΥ, ενώ ο ίδιος δεν είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα, όπως επίσης η νομιμότητα της απόφασης αυτής και η συμμετοχή παρόχου στο ΔΣ του ΟΑΥ. Μάλιστα θεωρούν πως, οι κινήσεις που γίνονται μέσα από διάφορους πολιτικούς φορείς, και όχι μόνο, με επαναφορά ζητημάτων όπως η πρόταση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για συνταγογράφηση φαρμάκων από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, δεν είναι καθόλου τυχαίες.

Οι προβληματισμοί τους, εκφράστηκαν και μέσα από τα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΠΙΣ, μια μέρα πριν τον διορισμό του έστειλε επιστολή προς της Ιατρικές Επιστημονικές Εταιρείες στην οποία μεταξύ άλλων, ζητά όπως οι διαβουλεύσεις των εταιρειών με τον ΟΑΥ, γίνονται στην παρουσία εκπροσώπου του ΠΙΣ, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριο Κουλούμα, να σημειώνει πως ο κος Αγαθαγγέλου θα έχει δύο καπέλα. «Εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι να κρίνουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά έχουμε κοινή λογική, η οποία λέει όπως δεν είναι τυχαίο που την Τετάρτης ο κος Αγαθαγγέλου απέστειλε τη σχετική επιστολή στις Ιατρικές Εταιρείες. Έμμεσα ο κος Αγαθαγγέλου θέλει να ελέγχει τις αποφάσεις. Δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος να φοράει δύο καπέλα στις διαπραγματεύσεις. Μας προκαλείται προβληματισμός όσον αφορά τις προθέσεις του. Η απαίτησή μας είναι η ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου».

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, έστειλε το μήνυμα πως οι οργανώσεις αντιδρούν γιατί  αγωνιούν μετά την απόφαση αυτή, η οποία όπως τόνισε, δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε οι προστάτες του ΓεΣΥ. Οι τοποθετήσεις τον δύο πρώην υπουργών όσον αφορά το αδόκιμο της απόφασης, δίνει τις σαφείς απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Βλέπουμε κινήσεις που μας ανησυχούν και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, Επίσης θέλω να υπενθυμίσω πως ο ρόλος μας θα είναι υποστηρικτικός και θα υπάρξει αντίδραση σε όποια προσπάθεια θα πλήξει το ΓεΣΥ».

Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία εκπροσωπεί την οργάνωση στο ΔΣ του ΟΑΥ, είπε πως οι μνήμες είναι νωπές για το ποιοι ήταν εκείνοι που συντάχθηκαν της απαίτησης της κοινωνίας για την εισαγωγή του ΓεΣΥ και ποιοι ήταν εκείνοι που κινδυνολογούσαν και έβαζαν εμπόδια. «Συντασσόμαστε δίπλα στην κοινωνία και απαιτούμε ανάκληση της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ.  Κάθε αρχές του μήνα, το ΔΣ του ΟΑΥ καλείται να αποφασίσει τη μισθοδοσία των παροχών. Είναι ηθικά και νομικά σωστό ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, να αποφασίζει για τις αμοιβές που θα λαμβάνουν τα μέλη του κάθε μήνα;».

Στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, στην τοποθέτησή του τόνισε πως,  το ΓεΣΥ ανήκει στην κοινωνία και όχι στον Πρόεδρο και τους Υπουργούς. «Καταγράφουμε σήμερα πολιτικές κινήσεις που δεν είναι καθόλου αθώες, αλλά αντίθετα πληξούν και μπορεί να οδηγήσουν το ΓεΣΥ, σε δρόμους χωρίς γυρισμό. Η επιμονή της πολιτικής εξουσίας να διορίσει στο ΔΣ του ΟΑΥ, έναν γιατρό ο οποίος πολέμησε με νύχια και με δόντια το ΓεΣΥ και δεν ασπάστηκε ποτέ τη φιλοσοφία και τις αρχές, μας ανησυχεί».

Εκ μέρους της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, μίλησε ο δρ Λουκάς Αριστοδήμου, ο οποίος διατράνωσε πως θα στηρίζουν πάντα το ΓεΣΥ και θα πολεμούν για ένα καθαρό ΓεΣΥ. «Ζητάμε από τον Πρόεδρο, που θα έχει την ευκαιρία όσα λέει για το ΓεΣΥ, να τα αποδείξει και να ακυρώσει αυτόν τον διορισμό, κυρίως για ηθικούς λόγους», ενώ ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Σοφοκλής Σοφοκλέους, κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει κατά του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ), Κώστας Ιωάννου, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της Ομοσπονδίας για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο ΔΣ του ΟΑΥ και πρόσθεσε πως, εκτός από το θεσμικό για το οποίο αναφέρθηκε, είναι και θέμα προσώπου. «Είναι σε όλους γνωστό πως ο κος Αγαθαγγέλου υπήρξε σθεναρός πολέμιος του ΓεΣΥ και όχι απλά κάποιος που διαφωνούσε. Καλύτεροι γνώστες για το τι εστί Αγαθαγγέλου για το ΓεΣΥ, δεν είναι άλλοι από τους πρώην Υπουργούς Υγείας, που αντέδρασαν. Οι εξηγήσεις για τον λόγο του διορισμού του, δεν πείθουν κανέναν. Ο διορισμός Αγαθαγγέλου αποτελεί την αρχή για την εκ των έσω αποδόμηση και αποξήλωση του συστήματος, γιατί θα έχει πλέον πρόσβαση σε εμπιστευτικά στοιχεία, πληροφορίες και συζητήσεις του Οργανισμού τα οποία θα μπορεί να μεταφέρει σε άτομα, που μπορεί μεθοδικά να οδηγούν στην κατάρρευση του ΓεΣΥ».

Παράλληλα στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Επιτροπής Συνταξιούχων της ΣΕΚ, εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση της Κυβέρνησης να διορίσει τον πρόεδρο του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ. «Έναν άνθρωπο, ο οποίος αποκαλούσε αποστάτες τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο σύστημα. Καλούμε τον Πρόεδρο, που θεωρούμε πως φέρει ευθύνη για την εξέλιξη, να αφουγκραστεί το πρόβλημα και την απογοήτευση του κόσμου. Χθες, κάποιος συνταξιούχος μου είπε πως δεν έβαλαν τον λύκο να προσέχει τα πρόβατα, γιατί δεν είμαστε πρόβατα, γιατί αντιδράσαμε., Έβαλαν έναν Δούρειο Ίππο στο ΓεΣΥ».

Ο αντιπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Αργύρης Αργυρού στη δική του τοποθέτηση, είπε πως υπάρχουν κάποιοι λόγοι που δεν τους αφήνουν να επιτρέψουν αυτό το ασυμβίβαστο με τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου. «Πρώτο γιατί δεν έχει εγγραφεί στο ΓεΣΥ και δεύτερο ο τίτλος του στον ΠΙΣ δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει στο ΔΣ του ΟΑΥ γιατί θα επιβάλλει τις θέσεις των ιδιωτικών γιατρών που δεν συμβεβλημένοι στο ΓεΣΥ. Πάνω από όλα, το ΓεΣΥ είναι το σπουδαιότερο επίτευγμα για τον κυπριακό λαό και περισσότερο για εμάς που έχουμε στο σπίτι από έξι μέχρι δέκα άτομα, που μπορεί να χρειαστεί να βρεθούν στο γιατρό».

Την αποφασιστικότητάς της ΕΚΥΣΥ, για ανάκληση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου εξέφρασε ο γενικός γραμματέας, Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος στην τοποθέτησή του είπε πως, οι δηλώσεις των πρώην υπουργών Υγείας και οι αντιδράσεις από τον πρόεδρο του ΟΑΥ και σχεδόν όλα τα μέλη του Οργανισμού, δείχνουν την παραβίαση της νομοθεσίας.

Αγανάκτηση και πικρία προκάλεσε η απόφαση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΛΤΕΚ, Λένο Λοιζου, ο οποίος τόνισε πως το ΓεΣΥ δόθηκε προς τους πολίτες ώστε αυτές τις δύσκολες ώρες να έχει πρόσβαση σε σύστημα υγείας, ενώ την ίδια ώρα , ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος σημείωσε πως, η απόφαση του διορισμού του από την Κυβέρνηση, στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

Τέλος ο εκπρόσωπος της ΑΣΔΥΚ, Χριστόδουλος Αποστολίδης, υποστήριξε όλες τις θέσεις που εκφράστηκαν για το ζήτημα του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου και ζήτησε να γίνει συζήτηση όσον αφορά το ζήτημα των υπερεξουσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»