Ο Νικόλας τους διέψευσε όλους και εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο δρόμος του ήταν στρωμένος με εμπόδια που έπρεπε να υπερβεί, για να καταφέρει να φτάσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Δεν διεκδικούσε κάτι παράλογο, διεκδικούσε το αυτονόητο δικαίωμα στην εκπαίδευση. Και τα κατάφερε. Όχι μόνο αυτό, αλλά έβαλε γυαλιά σε όλους, αφού ο Νικόλας Μαρκαντώνης κατάφερε να εξασφαλίσει θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Νικόλας, ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και να παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, με διαφοροποιημένο γραπτό, παρά την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να του παρέχει αυτές τις διευκολύνσεις. Απέδειξε ότι έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους συμμαθητές του, για να διεκδικήσει θέση στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και τα κατάφερε.

Ήταν ένας από τους επιτυχόντες της σημερινής ημέρας, η οποία όμως δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η μητέρα του, Γιούλα Πιτσιάλη, στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, όταν προσπάθησαν να ενωθούν στην πύλη του Υπουργείου, για να δουν τα αποτελέσματα, διαπίστωσαν πως ο Νικόλας δεν ήταν καταχωρημένος στο σύστημα.

«Να βάζεις ξανά και ξανά τον κωδικό και να μην τον έχει καν καταχωρημένο . Άντε πάλι, ξανά εκτός. Να τηλεφωνάς στην Υπηρεσία εξετάσεων όπου πολύ ευγενικά σε ρωτούν εάν έκανες λάθος τον κωδικό. Τους εξήγησα ότι ο κωδικός δεν είναι λάθος αλλά ότι το παιδί έχει αναπηρία ( και όλη την διαδικασία που έγινε για να δώσει εξετάσεις)», είχε γράψει στην ανάρτησή της.

Όμως την πικρία αυτή, κατάφερε να απαλύνει η ανακοίνωση του αποτελέσματος ότι ο Νικόλας τελικά εξασφάλισε θέση στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (Δημοτική Εκπαίδευση), με επιστολή που έστειλε ο ίδιος ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, προς το Υπουργείο Παιδείας.

Σε νέα ανάρτηση, η κα. Πιτσιάλη ανέφερε πως «ο Νικόλας δεν ήταν μέσα στα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων. Βλέπετε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δεν αναγνωρίζει ακόμη ότι οι εύλογες προσαρμογές σε ένα γραπτό για να δίνει πρόσβαση στον μαθητή με αναπηρία πρέπει να είναι μέρος της όλης διαδικασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φέτος κερδήθηκε ο αγώνας για το Νικόλα, του χρόνου να είναι για όλα τα παιδιά…

Συνεχίζοντας, η πρόεδρος του Συνδέσμου «Αγκαλιά Ελπίδας», ανέφερε πως το Υπουργείο δεν εννοεί να συμπεριλάβει τα παιδιά με αναπηρίες σε μια ενιαία διαδικασία, χρησιμοποιεί «ειδικές» εξετάσεις, ειδικές διαδικασίες, ειδικούς κανονισμούς και πάει λέγοντας.

«Το ΥΠΠΑΝ έριξε το μπαλάκι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου να αποφασίσει ,εάν θα προσφέρει την θέση στον μαθητή .. δεν μπήκε στον κόπο καν να αναλύσει τα αποτελέσματα του Νικόλα , δεν μπήκε στον κόπο να δει βάσει των αποτελεσμάτων του εάν περνούσε στο πανεπιστήμιο και να μας ενημερώσει όπως τους άλλους 5049 υποψήφιους. Ο Νικόλας περίμενε την άλλη διαδικασία, για τις άλλες Παγκύπριες τις “ειδικές” , για τα ειδικά παιδιά με τις “ειδικές ικανότητες”... Ειρωνικά το γράφω..)».

Πρόσθεσε πως τελικά πέρασαν κανονισμό «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των “ειδικών” τους αντιλήψεων, αυτών των διαχωριστικών , που προωθούν για τα παιδιά με αναπηρίες, ειδικά για να δικαιολογήσουν την εισαγωγή του Νικόλα στο πανεπιστήμιο με άλλη διαδικασία και να μην αφήσουν περιθώριο σε άλλα παιδιά με αναπηρία να έχουν εύλογες προσαρμογές όταν αυτά τις χρειάζονται μέσα από μια ενιαία διαδικασία».

Καταλήγοντας υπέδειξε πως «ο Νικόλας μπήκε στο πανεπιστήμιο με την αξία του , με τους βαθμούς του. Όσο και να προσπαθούν να υποβιβάσουν την προσπάθεια του δεν θα τα καταφέρουν. Σήμερα είναι μέρα χαράς δεν θα σας επιτρέψουμε να μας την καταστρέψετε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού