Συμμορφώθηκε με τη σύσταση Λοττίδη το ΥΠΠΑΝ, ετοιμάζει ειδικό δοκίμιο για το Νικόλα

Συμμορφώθηκε με τη σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στην περίπτωση του Νικόλα Μαρκαντώνη και ετοιμάζει ειδικό εξεταστικό δοκίμιο, το οποίο θα είναι διαμορφωμένο στις ανάγκες και τις δυσκολίες του παιδιού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για την περίπτωση πρόσβασης υποψηφίου ατόμου με αναπηρία (ΑμεΑ) στο πανεπιστήμιο, με εφαρμογή προσαρμογών στις εξετάσεις και μετά και από τη χθεσινή σύσταση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) αποφάσισε όπως, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου διενεργηθεί ειδική εξεταστική διαδικασία με τις απαιτούμενες προσαρμογές, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του υποψηφίου, στο πλαίσιο των διαδικασιών πρόσβασης του 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελεσίγραφο Λοττίδη σε ΥΠΠΑΝ για το Νικόλα-Διορία τριών ημερών να υλοποιήσει τη σύσταση

«Για το σκοπό αυτό έχουμε αποταθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ προχωρούν ήδη σε σχετικές συνεννοήσεις με το Πανεπιστήμιο, με την επιδίωξη να καταστεί δυνατό να δημιουργηθούν τις επόμενες μέρες ειδικά εξεταστικά δοκίμια με εύλογες προσαρμογές».

Προστίθεται πως με συνεργασία της Υπηρεσίας Εξετάσεων του ΥΠΠΑΝ και του Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας και την επιστημονική τεχνογνωσία πανεπιστημιακών που θα οριστούν από το Πανεπιστήμιο, μπορεί να διενεργηθεί τέτοια ειδική εξέταση για σκοπούς πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο. Σε περίπτωση επιτυχίας μπορεί να διατεθεί θέση από το Πανεπιστήμιο στη βάση των Κανονισμών που ισχύουν, νοουμένου ότι θα προσαρμοσθούν ανάλογα οι Κανόνες του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως όσον αφορά το γενικότερο θέμα και επειδή η υφιστάμενη νομοθεσία δεν προνοεί κάτι ανάλογο, το Υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει πρόταση για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

«Στόχος είναι να προβλέπεται η δυνατότητα, πέραν από τις «εύλογες διευκολύνσεις», να εξασφαλίζονται και «εύλογες προσαρμογές» για ΑμεΑ στις Παγκύπριες Εξετάσεις, με ταυτόχρονη διασφάλιση τόσο της διακρίβωσης των απαιτούμενων επαρκών γνώσεων έναντι της εξεταστέας ύλης και του Πίνακα Προδιαγραφών, χωρίς να μειώνεται και το επίπεδο της εξέτασης σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων, όσο και της αρχής της ίσης μεταχείρισης που θα πρέπει απαρέγκλιτα να ισχύει σε εξεταστικές δοκιμασίες συγκριτικού τύπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε θέση η Λοττίδη, έστειλε σύσταση στο Υπ. Παιδείας για τον Νικόλα-«Είναι δεσμευτική»

Υπενθυμίζεται ότι, μετά το σάλο που είχε προκληθεί τις προηγούμενες ημέρες, η Επίτροπος Διοικήσεως χθες το μεσημέρι είχε στείλει σύσταση, όπως παραχωρηθεί στο παιδί διαφοροποιημένο γραπτό, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και δυσκολίες του.

Η εν λόγω σύσταση ήταν δεσμευτική και ουσιαστικά υποχρέωνε το Υπουργείο Παιδείας να την ακολουθήσει, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχαν κυρώσεις. Μάλιστα, η Επίτροπος έδωσε τελεσίγραφο στο Υπουργείο Παιδείας ότι έπρεπε εντός τριών ημερών να λυθεί το ζήτημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στερούν την πρόσβαση σε Παγκύπριες στο Νικόλα-Καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι γονείς

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου