Στερούν την πρόσβαση σε Παγκύπριες στο Νικόλα-Καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι γονείς

Στην Κύπρο του 2022, που ο καθένας θα θεωρούσε ότι η πρόσβαση στην εκπαίδευση θα ήταν αυτονόητη για όλα τα παιδιά, οι μαρτυρίες των ατόμων που κινούν γη και ουρανό για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το αναφαίρετο δικαίωμα της μάθησης, άλλα φανερώνουν.

Η ιστορία του Νικόλα Μαρκαντώνη δεν είναι κρυφή. Οι γονείς του δίνουν μεγάλο αγώνα τα τελευταία έξι χρόνια, για να του εξασφαλίσουν όσα δικαιούται. Στάθηκαν μπροστά από τρεις υπουργούς Παιδείας, δεν τα παράτησαν ποτέ, με μοναδικό στόχο ο Νικόλας να λαμβάνει την ίδια εκπαίδευση που λαμβάνουν και οι υπόλοιποι συμμαθητές του.

Και τώρα, που βρίσκεται στην τελική ευθεία για να λάβει το απολυτήριό του, στο δρόμο του έχει μπει ένα ακόμη μεγάλο εμπόδιο. Η άρνηση του Υπουργείου να του παραχωρήσει διευκολύνσεις στο γραπτό του, για να μπορεί να εξεταστεί με τον τρόπο που έχει συνηθίσει τα τελευταία τρία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές από γονείς παιδιών με αναπηρίες-Ζητούν διαφοροποίηση εξεταστικών δοκιμίων

«Ζητούμε διαφοροποιημένο γραπτό, όπως γινόταν στις εξετάσεις τετραμήνων αυτά τα τρία χρόνια. Φοιτά στο Λύκειο και αυτός και άλλα έντεκα παιδιά είχαν λάβει από το Υπουργείο Παιδείας διαφοροποιημένα γραπτά, επειδή δεν έχει πρόσβαση το γραπτό όπως είναι για τα άλλα παιδιά. Ζητούμε να συνεχιστεί αυτή η άδεια για τις Παγκύπριες, για να έχει τρόπο πρόσβασης, για να διαγωνιστεί», εξήγησε στον REPORTER η μητέρα του και πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, Αγκαλιά Ελπίδας, Γιούλα Πιτσιάλη.

Οι ενέργειες της οικογένειας έχουν ξεκινήσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι ο Νικόλας θα παρακαθίσει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δεν έχει αλλάξει, αφού έντεκα μόλις ημέρες πριν την αυλαία των Παγκύπριων, ακόμη δεν γνωρίζουν πώς θα εξεταστεί ο Νικόλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Νικόλας, η εγκεφαλική παράλυση και ο φύλακας-άγγελος που του άλλαξε τη ζωή

«Στείλαμε επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου στην Υπηρεσία Εξετάσεων, μας απάντησαν 27 Νοεμβρίου και ανέφεραν ότι δεν μπορεί να γίνει διαφοροποίηση του γραπτού, επειδή τίθεται θέμα του αδιάβλητου των εξετάσεων. Τα εξεταστικά δοκίμια των Παγκύπριων Εξετάσεων πρέπει να έχουν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας για όλους τους υποψηφίους και δεν είναι δυνατή η διαφοροποίηση τους για οποιοδήποτε υποψήφιο. Εμείς εκείνο που ζητήσαμε δεν ήταν πιο εύκολο γραπτό, αλλά να το μετατρέψουν σε πολλαπλής επιλογής. Με αυτή την μετατροπή θεωρούν ότι δεν θα είναι της ίδιας δυσκολίας, αγνοώντας πως τα παιδιά με αναπηρία δεν ξεκινούν από την ίδια αφετηρία με τα άλλα παιδιά. Σίγουρα αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, άρα δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι το ίδιο σε ανόμοιες καταστάσεις. Αυτό είναι διάκριση».

Η κ. Πιτσιάλη δεν έμεινε μέχρι εκεί. Μετά την απάντηση που έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας προέβη σε καταγγελία και στην Επίτροπο Διοικήσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία με την ιδιότητά της ως φορέας ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων, είναι εφικτό να παρέμβει σε τέτοιου είδους διακρίσεις, όπως εξήγησε.  

«Έκανε έκθεση τον Μάρτιο, η οποία ήταν καταπέλτης εναντίον του Υπουργείου Παιδείας, επικαλέστηκε όλες τις νομοθεσίες που καταπατούνται, όπως τον Περί αγωγής και ειδικής εκπαίδευσης νόμο, που λέει για διαφοροποίηση και εύλογες προσαρμογές, η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρίες, που αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. Τους έκανε την εισήγηση ότι θα έπρεπε να δοθούν σε όλα τα παιδιά με αναπηρία, αναγκαίες εύλογες προσαρμογές, στο πλαίσιο των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης, ώστε να έχουν την δυνατότητα να εξεταστούν σε διαφοροποιημένο εξεταστικό δοκίμιο, στη βάση των αξιολογημένων και εξατομικευμένων εκπαιδευτικών αναγκών τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ο Νικόλας υπήρξε τα τελευταία δύο χρόνια για μένα καθαρή χαρά της μάθησης»

Ουσιαστικά, αυτό που ζητούν τόσο για το Νικόλα, όσο και για τα υπόλοιπα παιδιά με αναπηρία, που είναι εντός του εκπαιδευτικού συστήματος τη δεδομένη στιγμή είναι διαφοροποιημένα γραπτά, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Μάλιστα, η κα. Πιτσιάλη σημείωσε πως είναι έτοιμη να φτάσει τα πράγματα ακόμη και στην Δικαιοσύνη.  

«Προσπάθησα να επικοινωνήσω εκ νέου με την Επίτροπο, η οποία μπορεί να τους αναγκάσει να δοθεί διαφοροποίηση ή αν θα πρέπει να προχωρήσω προς το Ανώτατο με διάταγμα momentum. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε τι θα γίνει και μετά θα προχωρήσουμε. Είναι λες και αγνοούν το Νικόλα, αγνοούν το θέμα, δεν θέλουν να μιλήσουν, δεν θέλουν να προχωρήσουν σε παραδοχή ότι η διαφοροποίηση των γραπτών είναι εύλογη προσαρμογή, δεν μπορούν να το διαχειριστούν, θεωρούν ότι θα ασκήσουν τους Ασκούς του Αιόλου. Θα δημιουργηθεί πρόβλημα και αρνούνται να διαχειριστούν».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν στην κανονικότητα τα σχολεία-«Ήταν δύσκολη χρονιά, τα καταφέραμε»

Δειτε Επισης

Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»