Δυναμώνουν οι φωνές γονιών παιδιών με αναπηρίες για τα δοκίμια-«Είναι ρατσισμός»

Με τις εξετάσεις τετραμήνων να έχουν κατεβάσει αυλαία και τις Παγκύπριες να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, τα προβλήματα του Υπουργείου Παιδείας ολοένα και αυξάνονται, αφού οι φωνές των γονιών παιδιών με αναπηρίες, ολοένα και πληθαίνουν. Εκτός από το Νικόλα Μαρκαντώνη, την πρόσβαση στις Παγκύπριες Εξετάσεις φαίνεται να στερούνται κι άλλα παιδιά, τα οποία πάσχουν από αναπηρίες, καθώς η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, κάθε άλλο παρά βοηθητική και δίκαιη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι πέντε οργανώσεις που έχουν στείλει επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας ουσιαστικά διαμόρφωση των γραπτών των παιδιών τους, ώστε να μπορούν να παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως όλοι οι συμμαθητές τους, για να διεκδικήσουν κι αυτοί μία θέση στο Πανεπιστήμιο που έχουν ονειρευτεί. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, δέκα μέρες πριν την έναρξη των Παγκύπριων, δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

«Δεν έγινε τίποτα και ούτε πιστεύω θα γίνει, επειδή η πολιτική του Υπουργείου φαίνεται να άλλαξε, οι πόρτες είναι πάντα κλειστές για μας, παρόλο που λένε στη Βουλή ότι οι πόρτες τους είναι πάντα ανοικτές. Ούτε μας καλούν, ούτε έχουν πρόθεση να συζητήσουν μαζί μας. Είναι ρατσισμός αυτό που γίνεται. Θεωρούν ότι κάνουν χάρη στα παιδιά μας, που βρίσκονται στις γενικές τάξεις. Δυστυχώς αυτό είναι το πρόβλημα», επεσήμανε στον REPORTER, η πρόεδρος του Συνδέσμου ΔΕΠΥ, Μαρίνα Γεωργίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές από γονείς παιδιών με αναπηρίες-Ζητούν διαφοροποίηση εξεταστικών δοκιμίων

Οι γονείς φαίνεται να είναι ενοχλημένοι και με τη στάση των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση, όπως η Επιτροπή Παιδείας, αφού το θέμα δεν έχει ακόμη τεθεί προς συζήτηση. Ωστόσο, οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα το βάλουν κάτω και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, με στόχο να πετύχουν την αλλαγή, πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου.  

«Ζητούμε βοήθεια από την Βουλή, ελπίζουμε να συζητηθεί και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχόμαστε να προλάβουμε τις Παγκύπριες και να αλλάξουν τα πράγματα. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά δεν θέλουν να τα αλλάξουν. Δεν έχουν θέληση να κάνουν αυτά τα πράγματα. Φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρουν αυτά τα παιδιά και δεν ξέρω ποιους ενδιαφέρουν εκτός από εμάς τους γονείς. Βλέπω και την Επιτροπή Παιδείας, που άφησε το θέμα και συζητά άλλα θέματα. Δεν ξέρουμε τι άλλο πρέπει να γίνει. Είναι πολιτική η απόφαση ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνήθηκαν να προσαρμόσουν γραπτό των Παγκυπρίων για παιδί με αναπηρία-«Δυσμενής μεταχείριση»

«Ζητούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία»

Ανάμεσα στους συνδέσμους που έχουν στείλει την επιστολή προς το Υπουργείο είναι και ο Σύνδεσμος για τα άτομα με αυτισμό, με την γραμματέα του να ξεκαθαρίζει πως αυτό που ζητούν είναι να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

«Έρχονται Παγκύπριες και είμαστε για άλλη μία φορά ως οργανώσεις παιδιών με αναπηρίες, εκτεθειμένες. Εμείς δεν ζητούμε τίποτα άλλο, από το να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να δώσουν γραπτό στους μαθητές που καλούνται να δώσουν εξετάσεις, σε μία ισότιμη βάση. Γι΄ αυτό υπάρχουν οι νομοθεσίες, για να τις εφαρμόζουμε», διευκρίνισε η Χριστίνα Τρύφωνος.

Η κα. Τρύφωνος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η θέση του Συνδέσμου είναι ότι πρέπει να δοθούν διευκολύνσεις για όλα τα παιδιά που τις χρειάζονται. Πάντως, ακόμη και τώρα, οι οργανώσεις δηλώνουν έτοιμες για διαβούλευση με το Υπουργείο και τους αρμόδιους, ώστε να καταφέρουν να πετύχουν κάποια σημαντική αλλαγή.

«Το επιχείρημα που λένε ότι είναι στη βάση της ισότητας ο βαθμός δυσκολίας, ένα μωρό που δεν έχει τις ίδιες δυνατότητες με τους άλλους, εκ των πραγμάτων και αποδεδειγμένα, πρέπει να του δίνονται οι εύλογες προσαρμογές και διευκολύνσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στερούν την πρόσβαση σε Παγκύπριες στο Νικόλα-Καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι γονείς

«Δεν υπάρχει γενική πολιτική για τα άτομα με αναπηρία»

Από τη δική του πλευρά, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για το Σύνδρομο Down κακίζει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτιστεί μία γενική πολιτική, για όλα τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι να λαμβάνουν αποφάσεις για το θέμα, χωρίς να απαιτούνται συνεχώς να καταβάλλονται αιτήσεις για διευκολύνσεις.

«Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι έχουν δοθεί διευκολύνσεις, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είχαμε τίποτα άλλο. Υπήρχαν διαφοροποιημένα γραπτά, μόνο σε κάποια άτομα. Δεν υπάρχει γενική πολιτική για όλα τα άτομα με αναπηρία, ότι δίνονται διαφοροποιημένα γραπτά για την διευκόλυνση των μαθητών. Το πρόβλημα υπάρχει και αφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», υπέδειξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Στέλιος Θεοδώρου.

Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος για το Σύνδρομο Down ξεκαθαρίζει πως το πρόβλημα βρίσκεται αλλού, αφού τα περισσότερα άτομα με σύνδρομο down εντάσσονται στις μονάδες, έπειτα από πιέσεις που δέχονται οι γονείς.

«Λόγω άγνοιας τις πλείστες φορές, οι γονείς  εντάσσουν τα παιδιά τους στις μονάδες, επειδή φοβούνται ότι θα περάσουν bullying τα παιδιά τους. Ο καθένας προσπαθεί το παιδί του να περνά καλά και όχι να δέχεται bullying. Είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που συζητήσαμε με το Υπουργείο Παιδείας και πρέπει η πρώτη επιλογή να είναι τα σχολεία και μετά οι μονάδες, δηλαδή σε εξαιρετικές περιπτώσεις να πηγαίνουν στην μονάδα τα άτομα με σύνδρομο Down, από τη στιγμή που αρκετά από τα άτομα είναι μέτρια νοητικής αναπηρίας».

Ο κ. Θεοδώρου τόνισε πως τα παιδιά αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν στις κανονικές τάξεις, ωστόσο, δεν τους δίνεται η επιλογή. «Για να γίνει αυτό, πρέπει να πιέσουν πολύ οι γονείς για να ενταχθούν στις τάξεις τα παιδιά τους και οι ίδιοι οι καθηγητές, κάποιες φορές το βλέπουν αρνητικά. Είναι απομόνωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Καταβολή επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας σε μητέρα ζητά η Λοττίδη-Απέρριπταν αιτήσεις της για 2,5 χρόνια
Μείωση βροχόπτωσης δείχνει η τάση για Κύπρο-Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Η Αθήνα η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο-Σε ποια θέση βρίσκεται η Λευκωσία
Υπ. Παιδείας: Επιβάλλεται η αξιοποίηση γνώσεων από Ευρωπαϊκό Ετος Δεξιοτήτων
«Ο δρόμος ενίσχυσης των δικαιωμάτων των ασθενών παραμένει μακρύς»
Αυξήθηκαν κατά 2,5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ-Δύο περιπτώσεις παρανομίας με φωτοβολταϊκά
Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες