Ψήλωσαν οι τόνοι στην Επ. Υγείας για τις θεραπείες-«Παραπληροφορείται η Βουλή»

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, κατά την οποία τέθηκε εκ νέου το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις θεραπείες των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, μετά από απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, βάσει της οποίας ουσιαστικά έγιναν εκπτώσεις στις θεραπείες αυτών των ατόμων. Οι εξηγήσεις που έδωσε στους βουλευτές της Επιτροπής ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έπεισαν τους προσκεκλημένους, αλλά προκάλεσαν και έντονες αντιδράσεις, αφού έγινε λόγος και για παραπληροφόρηση της Βουλής.

Αρχικά το λόγο είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος ανέφερε πως η συνεδρία ήταν συνέχεια της περασμένης συνεδρίας, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου και είναι με λύπη που πληροφορήθηκαν ότι ο ΟΑΥ εμμένει στην απόφασή του, παρά τις εκκλήσεις του ίδιου του υπουργού, αλλά και τις διαμαρτυρίες που είχαν προκληθεί.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι παρόντες βουλευτές, καθώς εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, στην αίθουσα βρισκόταν και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, καθώς έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το θέμα, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, που ήταν και ένας εκ των εισηγητών του θέματος, καθώς και ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ. Όλοι είχαν ξεκαθαρίσει πως το θέμα είναι εξέχουσας σημασίας και ζήτησαν από τον ΟΑΥ να τους ενημερώσει για τυχόν αλλαγές που μπορεί να αποφασίστηκαν, αφού είχε προηγηθεί και μία συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω οι γονείς, πάνε Δικαστήριο για τις εκπτώσεις στις θεραπείες

Οι εξηγήσεις Τσινωντίδη

Τον ΟΑΥ εκπροσώπησε στην συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Άθος Τσινωντίδης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την έκφραση «η πιο μεγάλη αδικία είναι να αντιμετωπίζουμε άνισε περιπτώσεις με ισότητα». Συνεχίζοντας, ανέφερε πως οι επιτροπές που συγκλήθηκαν αναθεώρησαν τις αποφάσεις σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και καθόρισαν τον ελάχιστο αριθμό φυσιοθεραπειών και δημιούργησαν το μητρώο των κατηγοριών, ώστε αυτόματα να γίνεται η καταχώρηση των ασθενών στην κάθε κατηγορία, για τις ελάχιστες θεραπείες, χωρίς να υπάρχουν εξωτερικές παρεμβάσεις.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσινωντίδης έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις θεραπείες. Όπως είπε:

-πριν από τις 15 Απριλίου υπήρχε η ηλικιακή ομάδα 0-3 μηνών και ο ελάχιστος αριθμός φυσιοθεραπειών ήταν 36, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει. Υπάρχει η ηλικιακή ομάδα 0-6 ετών και ο ελάχιστος αριθμός είναι 96

-για την ηλιακή ομάδα 6-12 ετών από 48 θεραπείες, οι θεραπείες γίνονται 60

-για την ηλικιακή ομάδα 12-18 ο αριθμός των θεραπειών είναι 48, μέχρι την ολοκλήρωση του μητρώου και στη συνέχεια θα γίνει επαναξιολόγηση αυτής της κατηγορίας

-για την ηλικιακή ομάδα 18-25 από 12, ο αριθμός των θεραπειών πηγαίνει στις 24 και η επαναξιολόγηση γι’ αυτή την ομάδα θα γίνει σε έξι μήνες. Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ σημείωσε πως για οποιοδήποτε ασθενή κριθεί αναγκαία η αύξηση των θεραπειών, μπορεί να υποβάλει αίτηση ο θεράπων ιατρός και ο φυσιοθεραπευτής του, στην ειδική επιτροπή, που απαρτίζεται από γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και εκπρόσωπο των ασθενών.

-για την ηλικιακή ομάδα 25 ετών και άνω, με την επιβολή του ΓεΣΥ δικαιούνταν θεραπείες, μόνο με υποβολή αιτήματος. Η επιτροπή αποφάσισε όπως επανεξεταστεί η εν λόγω κατηγορία, όταν ολοκληρωθεί το μητρώο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας μήνας και ακόμη γίνονται εκπτώσεις στις θεραπείες παιδιών-«Αίσχος»

Αντιδράσεις από τις εν λόγω αναφορές

Οι εξηγήσεις του κ. Τσινωντίδη φαίνεται ότι δεν έπεισαν τους εκπροσώπους των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση, αφού οι παρεμβάσεις τους ήταν αρκετά έντονες. Μάλιστα, έκαναν λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, αφού όπως ανέφεραν στις επιστολές που έχουν λάβει από τον οργανισμό, δεν γίνεται αναφορά σε ελάχιστο αριθμό θεραπειών, αλλά σε μέγιστο αριθμό.

Η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, Αγκαλιά Ελπίδας, Γιούλα Πιτσιάλη, στη δική της τοποθέτηση ανέφερε πως παραπληροφορείται η Βουλή, αφού ως η πλέον αρμόδια οργάνωση για να εκπροσωπήσει τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση, δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση στο διάλογο. Πρόσθεσε πως ο πίνακας που υπάρχει στην επιστολή που έλαβαν από τον ΟΑΥ, αποτελεί από μόνη της μία διάκριση, καθώς οι ανάγκες των ατόμων, εξαρτώνται από αυτούς και μόνο αυτούς.

«Αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι όσο μεγαλώνουν τα άτομα, με αυτές τις αποφάσεις, είναι λες και τους λέμε ότι δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε μαζί τους. Με αυτές τις αποφάσεις, οι αρμόδιοι έχουν αγνοήσει θεσμούς του κράτους. Ζητούμε να μπει ελάχιστος αριθμός θεραπειών, που να είναι για όλες τις ηλικιακές ομάδες ο ίδιος και να είναι 48. Για όλες τις ηλικίες, ακόμη και τους άνω των 25».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεγύμνωσαν το κράτος, λύγισαν τους βουλευτές-«Βρίσκομαι εδώ για να εκλιπαρώ»

Μεταξύ άλλων, τοποθέτηση έκανε και η Μαρίνα Γεωργίου, η πρόεδρος του Συνδέσμου για άτομα με ΔΕΠΥ, η οποία σημείωσε πως πριν από την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας, υπήρχαν επιδοτήσεις και μπορούσαν να επισκεφτούν τους φυσιοθεραπευτές τους και στη συνέχεια να λάβουν τα λεφτά των επιχορηγήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας θέλησε να αναφερθεί σε αυτή την τοποθέτηση και να σημειώσει πως οι οικογένειες είχαν ένα σύστημα που τους ικανοποιούσε. «Εμείς ήρθαμε και το τουμπάραμε αυτό το σύστημα και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Πρέπει να βρούμε το λόγο. Αυτό είναι το ζήτημα».

Από πλευράς του, ο κ. Τσινωντίδης υπέδειξε πως δεν αντιλαμβάνεται ποιο είναι αυτό το σύστημα, για το οποίο έγινε λόγος στην Επιτροπή, το οποίο έχουν καταστρέψει. Ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 850 φυσιοθεραπευτές, στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντείνονται οι φωνές για τις εκπτώσεις σε θεραπείες παιδιών με αναπηρία-«Αυθαίρετη απόφαση»

Η κατάληξη της συζήτησης

Η συζήτηση κατέληξε στο γεγονός ότι οι εξηγήσεις του ΟΑΥ δεν έπεισαν τους άμεσα επηρεαζόμενους, οι οποίοι ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι θα προχωρήσουν με τη νομική οδό. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές κάλεσαν τον ΟΑΥ να συγκαλέσει ένα ευρύ διάλογο, με τους επηρεαζόμενους, για να βρεθεί η χρυσή τομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τι περιέχει η πρόταση για εκεχειρία που συμφώνησε η Χαμάς-Συμφωνία τριών φάσεων
Η Χαμάς αποδέχθηκε πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα-Αρνητική η πρώτη αντίδραση Ισραήλ
Πιθανό να επέβαιναν σε μοτοσικλέτα οι δράστες των πυροβολισμών στο Ζακάκι
Ο Ερντογάν εγκαινίασε τη Μονή της Χώρας ως τζαμί-«Μια ακόμα ένδειξη της ευαισθησίας μας»
Οδηγούσε στην αντίθετη λωρίδα ο άτυχος Ευτύχιος-Εξετάσεις για την ταχύτητα των δύο οδηγών
Χειροπέδες στους αναζητούμενους και σε άλλους δύο για την επίθεση με κροτίδες σε οικία στο Κίτι
Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»