Ένας μήνας και ακόμη γίνονται εκπτώσεις στις θεραπείες παιδιών-«Αίσχος»

Όσο πάει και εντείνονται οι φωνές και οι αντιδράσεις, γύρω από την απόφαση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, βάσει της οποίας γίνονται εκπτώσεις στις θεραπείες των παιδιών με αναπηρίες, με τους γονείς να κάνουν λόγο για τεράστια αστοχία, αλλά και για ντροπή. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας ανέλαβε ρόλο διαπραγματευτή, αφού αποφάσισε να δράσει και να έρθει σε επαφή με τον ΟΑΥ, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση.

Έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του ΟΑΥ, βάσει τις οποίας μειώνονται οι θεραπείες των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, που είναι 12 ετών και άνω, ανάλογα με κάποια κριτήρια που έχουν τεθεί, με τους γονείς να δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν δυναμικά μέτρα. Αυτό που αναμένουν είναι να δουν αν τελικά ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος αποφάσισε να δράσει ως πυροσβέστης, πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεγύμνωσαν το κράτος, λύγισαν τους βουλευτές-«Βρίσκομαι εδώ για να εκλιπαρώ»

«Είχαμε επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και μας είπε ότι θα μιλήσει και ο ίδιος με τον ΟΑΥ. Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι θα κάνει κάτι και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας. Σε αντίθετη περίπτωση, το επόμενό μας βήμα είναι να κινηθούμε νομικά και να ξεκινήσουμε προσφυγή. Θα περιμένουμε λίγες ημέρες, να δούμε τι θα γίνει με τον υπουργό Υγείας και μετά θα προχωρήσουμε με άλλα βήματα», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, Αγκαλιά Ελπίδας, Γιούλα Πιτσιάλη.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν έχουν επιτυχία οι κινήσεις του υπουργού Υγείας, το επόμενο βήμα για τους γονείς είναι να κινηθούν νομικά, προς το Διοικητικό Δικαστήριο. Ωστόσο, δεν μπορούν να δώσουν παρά μόνο λίγες μέρες διορία προς τον υπουργό.

«Για να κάνεις μία προσφυγή, έχεις 70-75 ημέρες από την ημέρα που έχει βγει η απόφαση και δεν θέλουμε να τις χάσουμε. Έχουμε ακόμη περιθώριο, όμως. Η απόφαση έχει εκδοθεί 22 Φεβρουαρίου και έχουν περάσει πάνω από σαράντα ημέρες. Εμείς περιμένουμε από τον υπουργό Υγείας να μας ειδοποιήσει. Έχουμε ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, ο υπουργός είναι ενήμερος, αλλά αν δεν έχουμε απάντηση θα απευθυνθούμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο και μετά θα προχωρήσουμε με τη δικαιοσύνη, επειδή μιλούμε για παραβίαση δικαιωμάτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντείνονται οι φωνές για τις εκπτώσεις σε θεραπείες παιδιών με αναπηρία-«Αυθαίρετη απόφαση»

Άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες της απόφασης

Η απόφαση, η οποία έχει τεθεί σε ισχύ από την πρώτη του περασμένου μήνα και οι συνέπειες αυτής, τις οποίες καλούνται να πληρώσουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

«Έχουμε οικογένειες που ήδη κλήθηκαν να πληρώσουν 200 ευρώ σε θεραπείες, επειδή τα παιδιά με αναπηρία θέλουν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θεραπεία. Με βάση την απόφαση, τον Μάρτιο δικαιούνταν μόνο μία θεραπεία. Έκανε το παιδί, δηλαδή, οκτώ θεραπείες και πλήρωσαν τις επτά. Άρα πλήρωσαν συνολικά 210 ευρώ. Αν θέλεις να δώσεις έμφαση σε μία ηλικιακή ομάδα, στις 3-6 και να το αποκαλείς πρώιμη παρέμβαση, δεν είναι έτσι. Βιβλιογραφικά, η πρώιμη παρέμβαση είναι 0-3, άρα δεν ισχύει. Για τα 3-6 έδωσαν διπλάσιες θεραπείες, αλλά έκοψαν από τα υπόλοιπα».

Ουσιαστικά, αυτό που καλούν τους αρμόδιους να κάνουν οι γονείς είναι να τους ενημερώσουν για τα επιστημονικά τεκμήρια, βάσει των οποίων έλαβαν την εν λόγω απόφαση.

«Εμείς δεν θα είχαμε πρόβλημα από τις 48 που είναι το ελάχιστο, να δώσουν επιπρόσθετα σε μία ηλικιακή ομάδα. Αλλά φαίνεται ότι είχαν να διαχειριστούν τον προϋπολογισμό. Είναι λογιστικές πράξεις οι ανάγκες των παιδιών με αναπηρία; Δεν γίνεται αυτό και δεν είναι δικαιολογία. Επίσης, επιμένουμε και θα επιμένουμε να μας δείξουν την επιστημονική τεκμηρίωση. Σε ποια επιστημονική βιβλιογραφία, σε ποιο επιστημονικό πρωτόκολλο έχει πίνακες, ανάλογα με ηλικίες που δίνεις παροχές; Είναι διάκριση αυτό και το φωνάζουν όλοι. Ποιοι επινόησαν αυτό τον πίνακα και με ποια επιστημονικά κριτήρια; Δεν μας τα δίνουν επειδή δεν υπάρχουν επιστημονική τεκμηρίωση πίσω από την απόφαση. Θεωρούμε ότι είναι μία τεράστια αστοχία αυτή η απόφαση και ζητούμε έντονα και άμεσα να αποσυρθεί, δεν υφίσταται να υπάρχει πίνακας, βάσει ηλικιών για να δώσεις σε μία αναπηρία τις θεραπείες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαλλοι οι γονείς παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, απειλούν με δυναμικά μέτρα

«Αίσχος και ντροπή»

Στο μεταξύ, με την απόφαση αυτή του ΟΑΥ, φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα ενήλικα άτομα, ηλικίας 25 ετών και άνω. «Για τους πέραν των 25 είναι αίσχος. Αφήνουν τα ενήλικα άτομα με εγκεφαλική παράλυση στο έλεός τους. Είναι αίσχος και ντροπή αυτή η απόφαση και μετά από ένα μήνα να συζητούν και να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα».

Την ίδια ώρα, προκύπτει ένα ακόμη ζήτημα, αφού σύμφωνα με την κα. Πιτσιάλη, έχει σταλεί μία νέα οδηγία στους φυσιοθεραπευτές, βάσει την οποία καλούνται όλοι οι νευρολογικοί πάσχοντες να περάσουν από το μητρώο των νευρολογικών. «Για να εγγραφεί ένας νευρολογικός πάσχοντας στο μητρώο, σημαίνει ότι πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο του και δίνουν περιθώριο μέχρι τις 28 του Απρίλη να γραφτούν όλα τα άτομα με νευρολογικές παθήσεις στο μητρώο. Αν δεν γραφτούν, ενημερώνουν τους θεραπευτές ότι μετά τις 28 Απριλίου δεν θα πληρώνονται για τις θεραπείες που παρέχουν σε αυτά τα άτομα. Έχουμε παιδί που έχει διευθετήσει ραντεβού με τον νευρολόγο του τον Ιούνιο και αν δεν κανονιστεί μέχρι τις 28 Απριλίου για να γραφτεί στο μητρώο, τότε ο φυσιοθεραπευτής δεν θα του παρέχει τις θεραπείες μέσω ΓεΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εκπτώσεις» στις θεραπείες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση-Αντιδράσεις από γονείς

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας