Έξαλλοι οι γονείς παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, απειλούν με δυναμικά μέτρα

Έξω φρενών με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας συνεχίζουν να παρουσιάζονται οι γονείς παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και άλλων αναπηριών, αφού φαίνεται πως η απόφαση που έχουν λάβει, για μείωση των φυσιοθεραπειών των παιδιών, έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα και αντιδράσεις. Μάλιστα, για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο υπουργός Υγείας, ενώ οι βουλευτές της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, αναλαμβάνουν δράση, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι αντιδράσει των γονιών των παιδιών που επηρεάζονται, οι οποίοι έδωσαν και χρονικό περιθώριο στον ΟΑΥ, πριν προβούν σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία, δεν έχουν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, οι γονείς ζητούν από τον ΟΑΥ όπως αποσύρει άμεσα την απόφαση αυτή, αφού εκτός από μείωση στις θεραπείες των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες, προκλήθηκαν και σημαντικά διαδικαστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την απόφαση που είχε λάβει ο ΟΑΥ, τον περασμένο Φεβρουάριο και η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, αυξήθηκαν οι θεραπείες στα παιδιά 3-6 ετών και άφησαν εκτεθειμένα τα παιδιά 12 ετών και άνω. Ήταν 48 οι θεραπείες των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, ανεξαρτήτως βαθμού αναπηρίας και ηλικίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εκπτώσεις» στις θεραπείες παιδιών με εγκεφαλική παράλυση-Αντιδράσεις από γονείς

Η Παγκύπρια Οργάνωση Γονέων και Φίλων παιδιών με εγκεφαλικές και άλλες παραλύσεις, Αγκαλιά Ελπίδας, η πρόεδρος της οποίας είχε φέρει στη δημοσιότητα την εν λόγω απόφαση, έχει προβεί σε διάφορες συναντήσεις, με αρκετούς φορείς της υγείας, ανάμεσά τους και ο υπουργός, ώστε να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, λόγω της εν λόγω απόφασης.

«Ως οργάνωση δεν είχαμε καμία συνάντηση με τον ΟΑΥ για να μας ενημερώσουν για το θέμα. Είχαμε μία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, στην παρουσία της κας. Γιαννάκη, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλήρως τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η απόφαση του ΟΠΑΥ και τις ανάγκες των παιδιών και ενηλίκων με εγκεφαλική παράλυση και μας είπαν ότι στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων θα κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν τουλάχιστον ένα ελάχιστο αριθμό φυσιοθεραπειών τα παιδιά, μέχρι να γίνει ένα πιο ολιστικό πλάνο αντιμετώπισης των αναγκών, της ομάδας αυτής», εξήγησε στον REPORTER η πρόεδρος της οργάνωσης, Γιούλα Πιτσιάλη.

Εξάλλου, εκτός από τη μείωση στις θεραπείες, η απόφαση αυτή του ΟΑΥ έχει επιφέρει κι άλλα προβλήματα, διαδικαστικής φύσεως. «Βρήκε ανέτοιμους να την εφαρμόσουν και τους φυσιοθεραπευτές, επειδή υπάρχουν και διαδικαστικά ζητήματα. Όλα τα παιδιά πρέπει να περαστούν στο μητρώο των νευρολογικών, άρα όλοι πρέπει να αποταθούν στον νευρολόγο τους, για να εγγραφούν. Επίσης, δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν μπορούν να βάζουν θεραπείες ή όχι στα παιδιά, με αποτέλεσμα κάποιοι φυσιοθεραπευτές να μην μπορούν να βάζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να πληρώνουν όλες τις θεραπείες οι γονείς».

Φτάνουν τα πράγματα στα άκρα

Πάντως, η οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας» διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια και είναι έτοιμη να φτάσει τα πράγματα στα άκρα. Μάλιστα, έδωσε και προθεσμία στον ΟΑΥ, ενώ ήδη μελετά τα επόμενα βήματα.

«Στείλαμε επιστολή, τη Δευτέρα, στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, ζητώντας άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης, εντός επτά ημερών. Είχαμε δώσει διορία μέχρι την 1η Μαρτίου και δεν έγινε κάτι. Πλέον, αν δεν βρεθεί λύση και αν δεν κάνει κάποια διαβήματα το Υπουργείο Υγείας, θα κάνουμε προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο. Τους δίνουμε ακόμη ένα περιθώριο επτά ημερών και μετά θα μελετήσουμε τα επόμενά μας βήματα».

Για το θέμα έχουν ενημερωθεί και οι αρμόδιοι Επίτροποι, με τους γονείς να ζητούν άμεση τοποθέτηση, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη λύση στο πρόβλημα.

«Είχαμε και συναντήσεις με τον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο οποίος και ο ίδιος θα προβεί σε δικές του εκθέσεις. Έχουμε στείλει επιστολή και στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, που είχε βγάλει μία έκθεση το 2019, για τις θεραπείες των παιδιών και επικαλείται κάποιες διεθνείς συμβάσεις. Επίσης, στείλαμε επιστολή στην Επίτροπο Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην Επίτροπο Ισότητας και περιμένουμε τις δικές τους τοποθετήσεις, ελπίζουμε σύντομα».

Μελετά το θέμα η Επιτροπή Υγείας

Στο μεταξύ, οι καταγγελίες των γονιών, που έφτασαν στα χέρια των βουλευτών, θορύβησαν τόσο την Επιτροπή Υγείας, όσο και τον Ανδρέα Αποστόλου, ο οποίος δεν συμμετέχει στην συγκεκριμένη Επιτροπή, όμως θέλησε να εγγράψει το θέμα προς συζήτηση.

«Μας έχουν στείλει κάποιες επιστολές, ως Επιτροπή. Ο ΟΑΥ προχώρησε στη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών φυσιοθεραπειών και όχι μόνο, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση και άλλες αναπηρίες, από 12 ετών και άνω. Μέχρι τα 12 έτη δεν τα είχαν πειράξει, αλλά από τα 12 έτη και άνω τέθηκαν κάποια κριτήρια που είναι η σοβαρότητα της πάθησης και η ηλικία. Έχουμε γίνει δέκτες καταγγελιών όλοι μας, ότι αυτό δυσκολεύει την καθημερινότητα των παιδιών, που τόσο έχουν ανάγκη αυτές τις θεραπείες, αλλά και την ψυχολογία θα πρόσθετα εγώ, τόσο των παιδιών, όσο και των γονιών, επειδή κάνουν θεραπείες που νιώθουν ότι βοηθούν τα παιδιά τους», υπέδειξε η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σάβια Ορφανίδου.

Από πλευράς του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, είχε συνάντηση με τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνο και την Μόνικα Κυριάκου, από τον ΟΑΥ κατά την οποία έθεσαν επί τάπητος το θέμα των θεραπειών. Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου έχει καταθέσει τις απόψεις του, σημειώνοντας πως υπάρχει ανάγκη για αύξηση του βασικού αριθμού των θεραπειών, για ένταξη των ιδιωτικών εργοθεραπευτών και των συμβουλευτικών και εκπαιδευτικών ψυχολόγων στο ΓεΣΥ, καθώς επίσης και συμμετοχή των χρόνιων ασθενών σε όλα τα συμβούλια και συζητήσεις που λαμβάνονται αποφάσεις για αυτούς.

Η Επιτροπή έχει καλέσει τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στην συνεδρία της, ώστε να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή, αφού θεωρεί ότι υπάρχει κάποιος λόγος, ενδεχομένως και επιστημονικός.

«Ως Επιτροπή θεωρούμε ότι αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, ειδικά στους γονείς των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, αλλά υπάρχουν και άλλα παιδιά που έχουν ανάγκες. Νιώθω ότι είναι ευκαιρία να ακούσουμε τους αρμόδιους, να πάρουμε κάποιες απαντήσεις και να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται η Επιτροπή Υγείας και κανένας βουλευτής, να δεχτεί να μην παρέχονται οι απαιτούμενες υπηρεσίες στα παιδιά με αναπηρίες, που τόσο το έχουν ανάγκη. Δεν θα δεχθούμε εκπτώσεις στις θεραπείες, την περίθαλψη αυτών των παιδιών».

Έστειλε υπόμνημα η ΚΥΣΟΑ

Στην συνεδρία της Επιτροπής Υγείας έχει καλεστεί και η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, η οποία έχει ετοιμάσει υπόμνημα, στο οποίο αναφέρεται στο άρθρο «25» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες, που αναφέρει πως «τα Κράτη Μέρη αναγνωρίζουν ότι τα άτομα με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα της απόλαυσης στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο της υγείας, χωρίς διάκριση με βάση την αναπηρία και λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίζουν πρόσβαση στα άτομα με αναπηρίες σε υπηρεσίες υγείας που είναι ευαίσθητες στο φύλο, περιλαμβανομένης της σχετιζόμενης με την υγεία αποκατάστασης».

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην απόφαση του ΟΑΥ για μείωση των υπηρεσιών για φυσιοθεραπεία στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, τονίζοντας, δε, ότι παρόλο που η ενέργεια του Οργανισμού για αύξηση των θεραπειών για ορισμένες άλλες κατηγορίες ασθενών με νευρολογικές παθήσεις είναι προς την ορθή κατεύθυνση, «τόσο η ενέργεια τους αυτή καθώς και η απόφαση τους για μείωση, οι αποκοπές και ο περιορισμός στις φυσιοθεραπείες έγιναν με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς να υπάρχουν ξεκάθαρα κριτήρια που οδήγησαν στην απόφαση τους αυτή και γενικά χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση».

Την ίδια ώρα, καταγγέλλεται ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Συνομοσπονδία, στην οποία υπάγονται όλοι οι σύνδεσμοι ατόμων με αναπηρίες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μονομερή και αυθαίρετη.

«Πληροφορείστε, περαιτέρω, ότι η φυσιοθεραπεία αποτελεί την κατεξοχήν σημαντικότερη και ζωτικότερη μη επεμβατική θεραπεία για την αποτροπή, αποκατάσταση, ελαχιστοποίηση του κινδύνου ή/και την αποφυγή παραμορφώσεων και αγκυλώσεων και τη διατήρηση της όσον το δυνατόν καλύτερης μυοσκελετικής, φυσικής και κατάστασης της υγείας των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση γενικότερα καθώς και ισότιμης και αποτελεσματικής συμμετοχής τους στην κοινότητα. Συμβάλλει, επίσης, τα μέγιστα, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του αναπνευστικού, τη διαχείριση του πόνου και της σπαστικότητας σε όλες τις περιπτώσεις ατόμων με εγκεφαλική παράλυση».

Η ΚΥΣΟΑ, με το υπόμνημά της καλεί τον ΟΑΥ να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση, καθώς και «τον άμεσο τερματισμό των πολιτικών των διακρίσεων λόγω ηλικίας που εφαρμόζονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με κριτήριο μάλιστα την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων από το ΓΕΣΥ. Παράκληση μας, συγκεκριμένα, είναι όπως οι υπηρεσίες φυσιοθεραπείας στα παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση αυξηθούν άμεσα και παραχωρούνται με βάση τις παραπομπές από τους γιατρούς και άλλους ειδικούς επαγγελματίες υγείας, όταν αυτοί ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και ειδικοί κρίνουν ότι ένα άτομο χρήζει φυσιοθεραπείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου