Επίσημη πρώτη για τις εξετάσεις τετραμήνων υπό την σκιά αυξημένων κρουσμάτων

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, αφού σήμερα ανεβάζουν και επίσημα αυλαία οι εξετάσεις τετραμήνων, την ίδια ώρα που τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός παιδιών να παραμένει στο σπίτι, αφού θεωρούνται είτε κρούσματα, είτε επαφές.

Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη και όπως ήταν φυσικό, δεν έμειναν ανεπηρέαστα τα σχολεία, το Υπουργείο Παιδείας έβαλε πλώρη για την εφαρμογή των εξετάσεων, καταρτώντας μάλιστα πλάνο, ώστε να είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, που είναι αναπόφευκτο ότι θα αντιμετωπίσει.

Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του στον τύπο, αλλά και κατά τη συνάντησή του με τους αρμόδιους φορείς, είχε τονίσει ότι όσοι μαθητές απουσιάζουν από τις εξετάσεις λόγω της πανδημίας και χάσουν την Α΄ σειρά, θα υπάρξει δεύτερη σειρά, στην οποία θα μπορούν να εξεταστούν οι εν λόγω μαθητές. Βάσει αυτού του πλάνου, οι θεματοθέτες έχουν ενημερωθεί εγκαίρως και έχουν ετοιμάσει δεύτερο εξεταστικό δοκίμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απόσταση αναπνοής οι εξετάσεις τετραμήνων, φωνές για αυταρχισμό και αδιαφορία

«Αυτό που θα κάνουμε ειδικά φέτος είναι σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να υπάρξει και μια τρίτη σειρά και βέβαια το να παρακαθίσουν κάποια παιδιά εξετάσεις, που θα έχουν χάσει την πρώτη εξεταστική, αυτό δε θα γίνει εις βάρος της φοίτησης. Μιλάμε για μερικές ώρες στη συνέχεια, εφόσον τερματιστούν οι εξετάσεις», είχε αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Όλα αυτά εν μέσω φωνών και αντιδράσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που δεν είναι άλλοι από τους μαθητές, οι οποίοι κάνουν λόγο για αδιαφορία και αυταρχική στάση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, καταλογίζοντας του μάλιστα, ότι «θέλει να εφαρμόσει τις εξετάσεις, απλά για να το κάνει, χωρίς καμία λογική».

Την ίδια ώρα, εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων, αφού όταν οι μαθητές που θα χάσουν την πρώτη σειρά των εξετάσεων και θα εξετάζονται μετά, οι υπόλοιποι θα προχωρούν με την ύλη του δεύτερου τετραμήνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλο το ποσοστό απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών στο... back to school

Πρώτη φορά και στις τρεις τάξεις

Μπορεί ο κορωνοϊός και η ραγδαία εξάπλωση του να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, για τους μαθητές και καθηγητές, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, αφού για φορά ο θεσμός εφαρμόζεται και στις τρεις τάξεις των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με την προσοχή να δίνεται στους τελειόφοιτους μαθητές. Κι αυτό επειδή καλούνται να παρακαθήσουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους, μέσα σε πέντε μήνες.

Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές και οι γονείς είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το γεγονός αυτό, καλώντας μάλιστα το Υπουργείο να αναστείλει την επέκταση του θεσμού στη Γ’ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και να δοθεί ένας χρόνος για διάλογο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και ακαδημαϊκών, ώστε να μελετήσουν όλα τα σενάρια και να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος για την αξιολόγηση των μαθητών. Αυτό μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 25% οι απουσίες στα Γυμνάσια και Λύκεια-Φωνάζουν για στήριξη οι καθηγητές

Οι μαθητές, πάντως, στην προσπάθειά τους να ασκήσουν πιέσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους, προχώρησαν σε μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό, κατά την οποία κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, θέλησαν να περάσουν στον κόσμο τις θέσεις τους.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν, το Υπουργείο Παιδείας παράμεινε προσηλωμένο στη θέση του και προχώρησε ακάθεκτο προς την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Μάλιστα, το Υπουργείο προχώρησε με μοναδικό σύμμαχό του το κυβερνών κόμμα, αφού τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, με την επέκταση του θεσμού, εν μέσω πανδημίας, στους τελειόφοιτους μαθητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου εναντίον όλων για τα τετράμηνα στη Γ’ Λυκείου-Σύμμαχος μόνο ο ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες