Στο 25% οι απουσίες στα Γυμνάσια και Λύκεια-Φωνάζουν για στήριξη οι καθηγητές

Με προβλήματα έκαναν πρεμιέρα τα σχολεία, αφού ο αριθμός των μαθητών Μέσης που έμειναν στο σπίτι επειδή είναι είτε θετικοί στον κορωνοϊό, είτε επαφές, πλησίασε απειλητικά το 20%. Όσον αφορά στους καθηγητές, ο αριθμός ξεπερνά το 7%, με την ΟΕΛΜΕΚ να φωνάζει απουσία έμπρακτης στήριξης των σχολείων από το Υπουργείο Παιδείας. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε σήμερα η ΟΕΛΜΕΚ σχεδόν από το σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου, κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων καταγράφηκαν τα πιο κάτω δεδομένα:

-    Το 7,18% των Καθηγητών/τριών απουσίαζαν ως κρούσματα/επαφές ή για τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών κάτω των 15 ετών που είναι κρούσματα / επαφές.

-    Το 18,40% των μαθητών/τριών απουσίαζαν.

-    Μόνο το 29,13% των απόντων Καθηγητών/τριών αντικαταστάθηκαν από άλλους συναδέλφους.

«Τα πιο πάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εκφράσαμε με την ανακοίνωσή μας στις 7 Ιανουαρίου 2022, ότι οι Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και δυσκολίες εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο».

Η οργάνωση των καθηγητών προσθέτει πως παρά τις δυσκολίες, οι Διευθύνσεις και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων ανταποκρίθηκαν, όπως πράττουν όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, με απόλυτη επάρκεια στη δύσκολη συγκυρία, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες, ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών με ασφάλεια και υγεία. 

Τονίζει, δε, ότι εκείνο που δεν ανταποκρίθηκε στο βαθμό που θα έπρεπε στην ανάγκη στήριξης των σχολείων, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια, είναι το ΥΠΠΑΝ, που δεν μερίμνησε για την έγκαιρη αντικατάσταση των απόντων Καθηγητών/τριών, αφού ούτε το ένα τρίτο των κενών δεν καλύφθηκε, μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Ως εκ τούτου, απαιτούμε για μια ακόμα φορά την έμπρακτη στήριξη των αρμοδίων προς τις διευθύνσεις των σχολείων και το εκπαιδευτικό προσωπικό, για να μπορέσουν να επιτελούν με τις καλύτερες, υπό τις περιστάσεις, προϋποθέσεις το έργο τους. Τονίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και τη λειτουργία των σχολείων, παρεμβαίνοντας με όποιον τρόπο απαιτείται στις εξελίξεις».

Υποστελεχωμένα τα σχολεία, αναφέρει η ΠΟΕΔ

Όπως είχαμε προβλέψει από την περασμένη βδομάδα, θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων μας, ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ.

«Αναμενόμενο, μιας και υπήρχε ήδη πρόβλημα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων όπου υπήρχαν και λιγότερα κρούσματα. Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη στη στελέχωση των σχολείων θα συνεχιστεί και πάλι αύριο Τρίτη, μιας και ο διαγωνισμός αντικαταστάσεων που έληξε πριν από λίγο, τελείωσε με δεκάδες αντικαταστάσεις να μην βρίσκουν κάτοχο», πρόσθεσε.

Τα σχολεία μας, είπε η κα. Βασιλείου, πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, σε ασφαλές περιβάλλον για παιδιά και εκπαιδευτικούς και με πλήρη στελέχωση.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»