Μεγάλο το ποσοστό απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών στο... back to school

Το 15% των μαθητών στην Λάρνακα δεν πήγε τη Δευτέρα στο σχολείο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πέτρος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας, ο οποίος ανέφερε πως ένα μικρό ποσοστό μαθητών δεν πήγαινε στο σχολείο, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων λόγω της πανδημίας.  

Σχετικά με τους καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν πήγαν σήμερα στα σχολεία στην επαρχία Λάρνακας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος είπε πως στο Δημοτικό Σχολείο Προδρόμου η ενημέρωση που έχει από τον Διευθυντή του σχολείου είναι ότι σήμερα απουσιάζει ένας δάσκαλος από τον Α` Κύκλο και ένας δάσκαλος από τον Β` Κύκλο.

Όσον αφορά τις καθαρίστριες των σχολείων που υπάγονται στην Σχολική Εφορεία Λάρνακας, απουσιάζουν οι 10 από τις 94, οι οποίες είτε είναι κρούσματα είτε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Οι μαθητές οι οποίοι σήμερα παρέμειναν στο σπίτι παρακολουθούν το μάθημα μέσω του συστήματος τηλεκπαίδευσης.

Σε κάθε είσοδο των σχολείων υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι ελέγχουν το αρνητικό τεστ που προσκομίζουν οι μαθητές και τους επιτρέπεται η είσοδος στο σχολείο. Χωρίς το συγκεκριμένο έντυπο δεν επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές αίθουσες.

Από την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, κινητές μονάδες θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα πραγματοποιούν δειγματοληψίες στο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό του σχολείου καθώς επίσης και στους μαθητές. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν δυο φορές την εβδομάδα αρνητικό τεστ για να τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές αίθουσες. Δειγματοληψίες θα διενεργούνται Δευτέρα-Πέμπτη και Τρίτη-Παρασκευή.

Μεγάλο ποσοστό απουσίας και στην Πάφο

Το 20% των μαθητών στα Δημοτικά της Επαρχίας Πάφου δεν προσήλθε σήμερα στις τάξεις, όπως και το 12,5% των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον Α’ Λειτουργό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου, Δημήτρη Μικελλίδη.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μικελλίδης ανέφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα της λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων μετά τις διακοπές, οι απόντες ανέρχονται σε 65 εκπαιδευτικούς και 1.200 μαθητές στα Δημοτικά της επαρχίας Πάφου. Στα Νηπιαγωγεία της επαρχίας Πάφου δεν προσήλθαν 15  εκπαιδευτικοί, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Μικελλίδης, σε αυτό το ποσοστό των μαθητών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός παιδιών που απουσίαζαν, όχι γιατί είναι κρούσματα ή επαφές κρουσμάτων, αλλά λόγω ότι ασθενούσε από συνήθεις παιδικές ασθένειες.

Ο Α΄Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου ανέφερε πως οι εκπαιδευτικοί που απουσιάζουν έχουν αναπληρωθεί σήμερα και αυτό αναμένεται να γίνει και αύριο, οπότε «υπό αυτή την έννοια, τα σχολεία έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και λειτουργούν με ομαλότητα».

Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει καλή συνεργασία με όλους, αναφέροντας πως οι γονείς ανταποκρίθηκαν και τα παιδιά επέστρεψαν σήμερα στο σχολείο, όπως και οι εκπαιδευτικοί με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου.

Πλέον, πρόσθεσε, την σκυτάλη για τα τεστ αναλαμβάνουν τα διάφορα συνεργεία που αποστέλλονται από το Υπουργείο Υγείας.

Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα σχολεία ανοικτά γιατί στόχος τους είναι η δια ζώσης εκπαίδευση και το ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον για τα παιδιά, ενώ «κάνουν τα αδύνατα δυνατά, Υπουργείο Παιδείας, εκπαιδευτικοί, και γονείς για να το επιτύχουν».

Την ανάγκη σωστής λειτουργίας των σχολικών μονάδων προτάσσουν οι οργανωμένοι γονείς

Σκοπός των οργανωμένων γονέων είναι η σωστή λειτουργία των σχολικών μονάδων με απώτερο σκοπό την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας, λέει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Πόλης και Επαρχίας Πάφου, Αννίτα Ταλιώτου.

Σύμφωνα με την κ. Ταλιώτου, με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό και την μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ανακοίνωσε επίσης πως σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με τον Υπουργό Παιδείας θα συζητηθούν εισηγήσεις, αλλά και πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρουν τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στις 5 Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε ακόμη πως χιλιάδες μαθητές στην Ευρώπη, όπως και στην Κύπρο, επέστρεψαν στα σχολεία μετά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, παρά τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη της «Όμικρον». Η ανησυχία όλων είναι η πιθανή έξαρση των κρουσμάτων, συμπλήρωσε.

Όλοι, υπεύθυνα και με σοβαρότητά, γονείς, μαθητές/τρίες και εκπαιδευτικοί «θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά με ασφάλεια και υγεία» κατέληξε η κ. Ταλιώτου.

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η επαναλειτουργία των σχολείων στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Με με απουσίες αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα επαναλειτούργησαν τη Δευτέρα τα σχολεία στην ελεύθερη Αμμόχωστο, με αρκετούς εκπαιδευτικούς είτε να νοσούν με κορωνοϊό είτε να είναι στενές επαφές και να παραμένουν σε περιορισμό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Παραλιμνίου Σολωμό Κωνσταντίνου, ανέφερε πως "πολλά σχολεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, άνοιξαν με απουσίες, αφού δάσκαλοι και καθηγητές είναι είτε κρούσματα είτε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων."

Τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, "έγιναν προσπάθειες προσωρινής αντικατάστασής τους, με εκπαιδευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα ΔΡΑ.ΣΕ. Το Σαββατοκυρίακο έγινε αρκετή προετοιμασία, ώστε οι αντικαταστάτες να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους."

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, από το Γυμνάσιο και Λύκειο Παραλιμνίου απουσιάζουν σήμερα 5 καθηγητές, οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί. Ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα δημοτικά σχολεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, είπε. Συγκεκριμένα από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Νάπας απουσιάζουν 6 δάσκαλοι οι οποίοι έχουν αντικατασταθεί από το πρόγραμμα ΔΡΑ.ΣΕ.

Η κατάσταση δε φαίνεται πως θα βελτιωθεί σύντομα, υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε πως η Σχολική Εφορεία Παραλιμνίου είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Σε πολλά σχολεία της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου αρκετές φορές μαθητές και δάσκαλοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και υποχρεώθηκαν τμήματα να κλείσουν και μαθητές να απομονωθούν, ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε σχολείο στο οποίο να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε πως η ανάγκη να αναβαθμιστούν τεχνολογικά τα σχολεία είναι επιτακτική, ούτως ώστε να μπορεί ένας μαθητής, ο οποίος βρίσκεται σε απομόνωση, να παρακολουθεί το μάθημα κανονικά από το σπίτι του.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν γονείς που αντιδρούν στα νέα μέτρα, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε πως ο αριθμός των μαθητών που δεν προσήλθε στα σχολεία είναι μικρός εως ελάχιστος. Ανέφερε επίσης πως κάποιοι γονείς δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για διενέργεια γρήγορων τεστ στα παιδιά τους από τις κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα σχολεία, όμως όλοι είπε, χωρίς εξαιρέσεις, υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό τέστ για να εισέλθουν στα σχολεία.

Στα νηπιαγωγεία η προσέλευση ήταν στο 50% κάτι που ήταν προβλεπόμενο, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος θεωρεί πως εντός της εβδομάδας θα επιστρέψουν περισσότερα παιδιά στα νηπιαγωγεία.

Δειτε Επισης

Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών