Σε απόσταση αναπνοής οι εξετάσεις τετραμήνων, φωνές για αυταρχισμό και αδιαφορία

Δεν φαίνεται να καθαρίζουν τα μαύρα σύννεφα που είναι μαζεμένα πάνω από τον τομέα της παιδείας, αφού την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, με αποτέλεσμα ένας αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητών να παραμένουν στο σπίτι, το Υπουργείο Παιδείας έβαλε πλώρη για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των μαθητών.

Η επαναλειτουργία των σχολείων, που έγινε υπό τη σκιά της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, ο αριθμός των οποίων δεν πέφτει κάτω από τις 3,000 τις τελευταίες επτά ημέρες, δεν χαρακτηρίστηκε καθόλου εύκολη, αφού οι απουσίες τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών είναι πολλές. Μάλιστα, οι φωνές που ακούγονται από τα σχολεία, κάνουν λόγο για αρκετούς καθηγητές που δεν αντικαταστάθηκαν ακόμη, ενώ από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Παιδείας καλεί τις οργανώσεις να μην προσπαθούν να μαντέψουν τους αριθμούς και να μην στέλνουν παραπλανητικά μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλο το ποσοστό απουσίας μαθητών και εκπαιδευτικών στο... back to school

Οι επικείμενες εξετάσεις ανά τετράμηνο προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς, με τους μαθητές να φωνάζουν για αυταρχική στάση από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, καταλογίζοντάς του μάλιστα και αδιαφορία.

«Ένας στους τρεις μαθητές των Λυκείων λείπει. Ζητήσαμε από τον υπουργό, ακόμη και την τελευταία στιγμή να αναστείλει τις εξετάσεις, αλλά η στάση του ήταν ότι επιμένει θα προχωρήσει. Εμείς κλίνουμε ότι το Υπουργείο αυταρχικά θέλει να εφαρμόσει τις εξετάσεις, απλά για να το κάνει, χωρίς καμία λογική», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Αυτό που προκαλεί περεταίρω ανησυχία στους μαθητές είναι το γεγονός ότι λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού, ανάμεσα στη μαθητική κοινότητα των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, οι μαθητές που θα μένουν στο σπίτι, θα χάσουν την Α’ σειρά των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

«Θα δώσουν εξετάσεις με τη Β’ σειρά και αυτό θα γίνεται όταν οι υπόλοιποι συμμαθητές τους, θα προχωρούν με τη λύση των εξετάσεων και με την ύλη του Β’ τετραμήνου. Έτσι θα δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων και θα χωριστούν σε μαθητές που είναι στην τάξη περισσότερες ώρες και μαθητές που δεν είναι στην τάξη τόσες ώρες και θα είναι σε μειονεκτική θέση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 25% οι απουσίες στα Γυμνάσια και Λύκεια-Φωνάζουν για στήριξη οι καθηγητές

Η ΠΣΕΜ παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένη με την στάση του Υπουργείου Παιδείας, όσον αφορά στις ανησυχίες τους, με την αναφορά του υπουργού ότι όλα είναι έτοιμα, για να εφαρμοστούν οι εξετάσεις. «Πώς είναι όλα έτοιμα; Κάποιοι μαθητές δεν έχουν αντικαταστάτη, επειδή λείπει ο καθηγητής τους. Ακόμη και όταν έρθει ο αντικαταστάτης, μέχρι να μάθει την τάξη, θα περάσουν οι μέρες και δεν θα υπάρχει χρόνος για να γίνουν επαναλήψεις».

Πάντως τη δεδομένη στιγμή, οι μαθητές φαίνεται ότι δεν μελετούν μέτρα αντίδρασης, αφού η εφαρμογή του θεσμού και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, για πρώτη φορά, έχει τροχοδρομηθεί και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. «Είμαστε δύο μέρες πριν τις εξετάσεις. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε μέτρα, από τη στιγμή που η κατάσταση με τα κρούσματα και τις επαφές είναι τέτοια. Πάντως, περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας, ακόμη και τώρα να εισακούσει τις ανησυχίες μας».

Το Υπουργείο Παιδείας, στο μεταξύ, έχει προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, αφού οι εξετάσεις θα είναι κεντρικές, με τους θεματοθέτες να έχουν ετοιμάσει γραπτό και για την Α’, αλλά και για την Β’ σειρά. Οι μαθητές έχουν επαφή και με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αφού θεωρούν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους, ως μαθητές. «Θέλουμε μία γνωμάτευση, μία τοποθέτηση, επειδή θεωρούμε ότι με το να δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων είναι καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Θα δούμε πως θα κινηθούμε και τις επόμενες ημέρες και αν θα έχουμε επαφή με άλλους φορείς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση για νέα μέτρα στα σχολεία-Στο τραπέζι το Test to Stay

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»