Όλα ανοικτά μέχρι την υστάτη, σπαζοκεφαλιά τα μέτρα-Οι προτάσεις των ειδικών

Την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον άρχισε την φρενήρη πορεία της και στη χώρα μας, πυροδοτώντας το πέμπτο πανδημικό κύμα και εκτοξεύοντας την αβεβαιότητα, στο Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν τα σενάρια επί χάρτου, προκειμένου να αποφασιστεί εάν τα νέα μέτρα, θα πρέπει να επιβληθούν πριν ή μετά την Πρωτοχρονιά. Καθοριστικής σημασίας, είναι η κρίσιμη σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να προβαίνει σε ανακοινώσεις στις 5:30.

Το χθεσινό νέο αρνητικό ρεκόρ στα κρούσματα (σ.σ 2241) που συνοδεύτηκε από εκτόξευση του ποσοστού θετικότητας στο 2,29% (σ.σ το όριο ασφαλείας είναι το 1) και μικρή αύξηση στις νοσηλείες, ήρθε να επιβεβαιώσει πως έχει κυριαρχήσει η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον και ότι η διασπορά στην κοινότητα, τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτό σημαίνει πως τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα τα νέα περιστατικά της νόσου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, μπορεί να ξεπεράσουν τις 3,000 ημερησίως, σε μία περίοδο όπου λόγω των γιορτών είναι αυξημένες οι επαφές. 

Όλα ως προς τη συνέχεια, θα κριθούν από τις τοποθετήσεις των μελών της ΣΕΕ, οι οποίοι παράλληλα με τις εισηγήσεις τους για τα μέτρα που πρέπει να επιβληθούν, θα κληθούν να απαντήσουν και στο ερώτημα για την έναρξη της ισχύος τους, αλλά και το ρίσκο που υπάρχει εάν η εφαρμογή τους γίνει στις αρχές του 2022. Εάν η πλειοψηφία, προτείνει μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, τότε θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανότατα την Πέμπτη υπό την Αννίτα Δημητρίου, αφού ο Προέδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Ελλάδα.

Από την άλλη, εάν αποφασιστεί το δεύτερο σενάριο, τότε οι επιστήμονες με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα θα συνέλθουν ξανά την ερχόμενη Δευτέρα και τα μέτρα που θα προτείνουν, θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού, που έχει καθορισμένη συνεδρία στις 5 Ιανουαρίου. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα γίνουν, ωστόσο, ισχυρές συστάσεις στους πολίτες για χρήση διπλής μάσκας και τήρηση των μέτρων, ενώ θα αυξηθούν και οι έλεγχοι σε χώρους υψηλού κινδύνου, που θα κλείνουν εάν παραβιάζουν τα πρωτόκολλα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Το μεγάλο ερώτημα για τα μέτρα και οι παράγοντες που θα γείρουν την πλάστιγγα

Οι προτάσεις στο τραπέζι

Πολλοί επιστήμονες, τόσο εντός όσο και εκτός ΣΕΕ, προειδοποιούν με διασπορά τύπου «τσουνάμι», εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κάτι που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις και στις νοσηλείες, παρά το γεγονός ότι η Όμικρον έχει λιγότερη νοσηρότητα. Όπως αναφέρουν ακόμη και ένα μικρό ποσοστό να χρειαστεί νοσηλεία, εάν οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι τεράστιοι, τότε μπορεί να απειληθεί το σύστημα υγείας. 

Ανάμεσα στα μέλη της ΣΕΕ, πάντως υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης με τους πλείστους να απορρίπτουν κατηγορηματικά ολικό lockdown και να περιμένουν τα στοιχεία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για τις αντοχές των νοσοκομείων, προκειμένου να τοποθετηθούν για το πότε θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα.

Ανάμεσα στις προτάσεις των επιστημόνων, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα ακόλουθα μέτρα:

  • Διπλές χειρουργικές μάσκες, είτε μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή N95 σε χώρους υψηλού κινδύνου
  • Μείωση ατόμων σε οικίες στα 10 άτομα.
  • Κλείσιμο χώρων εστίασης ενωρίτερα
  • Λουκέτο σε χώρους διασκέδασης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
  • Παράταση στο κλείσιμο σχολείων
  • Υποχρεωτικό τεστ 24 ωρών σε όσους εισέρχονται σε χώρους εστίασης, γάμους και βαπτίσεις, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης
  • Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50%
  • Παράταση του μέτρου του self-test και τον Ιανουάριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Τα νέα μέτρα στο τραπέζι, τα σενάρια για lockdown και η εισήγηση για διπλή μάσκα

Πάντως, το επικρατέστερο σενάριο για αυτή τη φάση, είναι να επιβληθεί το μέτρο του 24ωρου τεστ για την είσοδο όλων σε χώρους υψηλού κινδύνου και να αφεθούν να εξεταστούν μετά την Πρωτοχρονιά τα υπόλοιπα μέτρα που θα προτείνουν οι επιστήμονες, που θα προσαρμοστούν αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας. 

«Πρέπει να αναχαιτίσουμε τη φόρα του κύματος» 

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στους νοσοκομειακούς δείκτες για να δούμε τι πίεση έχουμε για να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της ΣΕΕ, Ζωή Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας ότι υπάρχει κενό γνώσης ως προς τη σοβαρότητα της νόσησης από την μετάλλαξη Όμικρον.  

«Το καλό σενάριο, θα ήταν ακόμα κι εάν βλέπουμε τεράστια κύματα μολύνσεων, να μην βλέπουμε ανάλογη αντιστοιχία στις εισαγωγές, στους σοβαρά νοσούντες. Αυτό το σενάριο θα ενισχυθεί εάν επιταχύνομε τον εμβολιασμό διότι και η ανοσία θα παίξει ρόλο στο να προστατεύσει τα άτομα από σοβαρή νόσηση. Εάν έχουμε τόσο ραγδαία και απότομη αύξηση το επόμενο διάστημα, θα πρέπει όμως ως ένα βαθμό, να αναχαιτίσουμε τη φόρα του κύματος. Κι αυτό γιατί ακόμα και στο καλό σενάριο που η Όμικρον είναι πιο ήπια, ο ιός θα βρίσκει,  δυστυχώς, αυτούς που θέλει για να προκαλέσει σοβαρή νόσηση. Ακόμα δηλαδή και με το καλό σενάριο, πρέπει να κρατήσεις μία ισορροπία με στοχευμένα μέτρα»

Κληθείσα να πει εάν τα νέα μέτρα θα επιβληθούν πριν την Πρωτοχρονιά, ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει απάντηση, υποδεικνύοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι να περιοριστεί το πλαίσιο των παρεμβάσεων κατά το δυνατόν, «για να μην στραγγαλίσουμε την οικονομία, ούτε ψυχοκοινωνικά τον κόσμο που το έχει ανάγκη».

«Ο ιός είναι παντού, τεστ ακόμα κι αν κάποιος έχει απλή ρινίτιδα»

Η κα Πανά, αναφέροντας πως δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, απηύθυνε θερμή έκκληση προς τους πολίτες για τήρηση των μέτρων, αφού «αυτή τη στιγμή ο ιός είναι παντού και η Ομικρον ενδεχομένως να επικρατεί».

Όπως είπε, εάν κάποιος έχει οποιοδήποτε σύμπτωμα του αναπνευστικού, ακόμα και μια απλή ρινίτιδα, πρέπει να κάνει άμεσα τεστ και να περιοριστεί. «Πρέπει να αποφευχθεί ο μεγάλος συγχρωτισμός με ανάμιξη ομάδων αυτές τις μέρες, μέχρι να καταλαγιάσει αυτό που βλέπουμε και δεν το κατανοούμε πλήρως. Επίσης, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να επιταχύνουν τον εμβολιασμό και την αναμνηστική δόση και να γίνεται χρήση σε χώρους υψηλού κινδύνου διπλής μάσκας».

Σ’ ότι αφορά στη χρήση διπλής χειρουργικής μάσκας ή τις μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή N95 σε χώρους υψηλού κινδύνου, η Δρ. Πανά ανέφερε ότι μελέτη από το Ινστιτούτο Δυναμικής Μαξ Πλαν στη Γερμανία, στις αρχές Δεκεμβρίου, κατέδειξε ότι μειώνεται ο κίνδυνος να προσβληθείς και να μεταδόσεις τον ιό.

«Εάν κάποιος δεν μπορεί να αγοράσει μάσκες υψηλής προστασίας, μπορεί να χρησιμοποιήσει διπλή χειρουργική μάσκα, η οποία λειτουργεί ως διπλό φίλτρο. Η αξία της μάσκας σε αυτή τη φάση είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού