Το μεγάλο ερώτημα για τα μέτρα και οι παράγοντες που θα γείρουν την πλάστιγγα

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Υπουργείο Υγείας, με την Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης να προσπαθεί να χαρτογραφήσει τα 1925 θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν τη Δευτέρα, προκειμένου να διαφανεί πού υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Τα ευρήματα θα αναλυθούν κατά την αυριανή σύσκεψη του υπουργού Υγείας, με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τα οποία θα καταθέσουν εισηγήσεις για μέτρα.

Τα κρούσματα της Δευτέρας, ήταν κατά 211% αυξημένα σε σχέση με αυτά της Κυριακής, αύξηση που δεικνύει ότι η μετάλλαξη Όμικρον ενδεχομένως να έχει ήδη επικρατήσει στην κοινότητα. Αυτό που προκάλεσε τεράστια ανησυχία, είναι αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες όπου επικράτησε η νέα μετάλλαξη και βλέπουν διπλασιασμό των κρουσμάτων τους κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν επιστήμονες και Υπουργείο Υγείας, είναι κατά πόσον τα μέτρα θα επιβληθούν πριν την Πρωτοχρονιά ή να αφεθούν για το νέο χρόνο. Απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα δώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των δύο επόμενων ημερών, τα οποία θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τελικές αποφάσεις. 

Εάν έχουμε νέα εκτόξευση κρουσμάτων, που είναι το απευκταίο αλλά ορατό σενάριο, τότε μετά την σύσκεψη με τους επιστήμονες, ενδεχομένως την Πέμπτη, θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις με άμεση ισχύ. Το Υπουργικό, σε τέτοια περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί υπό την Προεδρία της Αννίτας Δημητρίου, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Αθήνα.

Το καλό σενάριο, είναι να μην σημειωθεί νέα αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες δύο ημέρες ή μεγάλη μεταβολή στις νοσηλείες, που αποτελούν τον πιο καθοριστικό παράγοντα για τη λήψη μέτρων. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα γίνουν αυστηρές συστάσεις στους πολίτες και οι αποφάσεις να ληφθούν ενώπιον του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου, που έχει οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Τα νέα μέτρα στο τραπέζι, τα σενάρια για lockdown και η εισήγηση για διπλή μάσκα

Τα μέτρα στο τραπέζι

Τα μέλη της ΣΕΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων τάσσεται ενάντια σε μέτρα τύπου lockdown, θα καταθέσουν ο καθένας τις εισηγήσεις του και κάποιοι θα τις αποστείλουν γραπτώς, αφού βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ανάμεσα σε αυτές είναι:

  • Διπλές χειρουργικές μάσκες είτε μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή N95 σε χώρους υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για ένα μέτρο που υιοθέτησε η Ελλάδα για τα σουπερμάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με πρόσφατη γερμανική έρευνα οι μάσκες αυξημένης προστασίας ( FFP2 ή Ν95 ή KN95), μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό.
  • Μείωση ατόμων σε οικίες στα 10 άτομα. Σύμφωνα με το διάταγμα τώρα μπορούν να παρευρίσκονται 20 άτομα
  • Να κλείνουν πιο νωρίς οι χώροι εστίασης για 4 εβδομάδες
  • Κλείσιμο χώρων αναψυχής
  • Παράταση στο κλείσιμο σχολείων
  • Υποχρεωτικά τεστ σε όλους όσοι θα εισέρχονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης και παράλληλη κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης εισόδου σε κάποιους χώρους μόνο σε εμβολιασμένους
  • Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50%

Αν και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, είναι το πιο απομακρυσμένο σενάριο εκ των πραγμάτων παραμένει στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν κινδυνεύσει το σύστημα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και σε αυτές θα συνυπολογιστεί και ένα ενδεχόμενο πλήγμα στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας