Στο Υπουργικό με νέα μέτρα ο Χατζηπαντέλας-Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την προηγούμενη του συνεδρία, όπου ανακοινώθηκε πακέτο μέτρων για την πανδημία και πριν τεθούν όλα όσα αποφασίστηκαν σε ισχύ, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται για να λάβει νέες αποφάσεις. Τα νέα μέτρα στοχεύουν από τη μία τον περιορισμό της μετάδοσης, ώστε να αναχαιτιστεί το πέμπτο κύμα και από την άλλη στην θωράκιση από την μετάλλαξη Όμικρον, που εντοπίζεται στο ένα κράτος μετά το άλλο.  

Ο υπουργός Υγείας, θα παρουσιάσει πέντε μέτρα για τα οποία θα ζητήσει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το μόνο που έχει κλειδώσει είναι αυτό που αφορά στην αύξηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου, για τη μετάλλαξη Όμικρον. Έτσι όσοι ταξιδιώτες φτάνουν στην Κύπρο, θα υποβάλλονται σε PCR τεστ. Η άφιξη της αφρικανικής παραλλαγής, θεωρείται θέμα χρόνου και στη χώρα μας, ωστόσο η προσπάθεια είναι αυτό να καθυστερήσει όσο γίνεται, προκειμένου να υπάρχουν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα.

Τα υπόλοιπα μέτρα, που αποτελούν εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής  Επιστημονικής Επιτροπής και θα συζητηθούν ενώπιον του Υπουργικού είναι:

  • Τηλεργασία στο 20% του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τις ουσιώδεις υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα μέτρο, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις εργοδοτικές οργανώσεις και το οποίο είχε παρουσιαστεί στο προηγούμενο  Υπουργικό και είχε απορριφθεί
  • Ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών
  • Αναστολή των παρουσιάσεων των εφέδρων μέχρι και τον Φεβρουάριο
  • Απαγόρευση Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

Για το θέμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, γι’ αυτό θα ρυθμιστεί μέσω πολιτικής απόφασης. Η μία σχολή σκέψης προκρίνει καθολική απαγόρευσή τους, κάτι που θα επηρεάσει και τα Χριστουγεννιάτικα χωριά, με την άλλη να προτείνει διενέργειά τους μόνο σε υπαίθριους χώρους και είσοδο σε αυτές, με rapid τεστ 48 ωρών από όλους, είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε είναι ανεμβολίαστοι.

Σημειώνεται πως λόγω της επιδείνωσης των τελευταίων εικοσιτετραώρων, στο τραπέζι επανήλθαν και άλλα μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν και δεν περιλαμβάνουν το ολικό lockdown. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 4-5% το ποσοστό των παιδιών που έμειναν εκτός σχολείου με οδηγίες γονιών

Δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής της απόφασης για τα σχολεία

Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του θα ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε με τους οργανωμένους γονείς, οι οποίοι ζητούν να είναι προαιρετική η μάσκα για παιδιά του πρώτου κύκλου του Δημοτικού (σ.σ πρώτη, δευτέρα και τρίτη τάξη). Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πάντως στον REPORTER, πως δεν υπάρχει πρόθεση, ειδικά εν μέσω της επιδείνωσης, να αλλάξει η απόφαση για τα σχολεία.

Οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι είχαν αποφασίσει αποχή μίας ώρας και μετά έβαλαν στον πάγο την απόφασή τους, εν μέσω και των σφοδρών αντιδράσεων συνδέσμων γονέων που δήλωσαν συμμόρφωση στα μέτρα, αναμένεται να συνέλθουν εκ νέου, μετά το Υπουργικό για να λάβουν νέες αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις του συνδέσμου των Ενωμένων γονέων, που με διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, αντιτίθενται στη μάσκα στα παιδιά. Μερίδα γονιών μάλιστα, κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι ή τα παίρνουν μαζί τους σε διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, κατά παράβαση της νομοθεσίας. Αρμόδιες πηγές ανέφεραν, πως εφόσον συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο,  σε μεταγενέστερο στάδιο, το θέμα θα κληθεί να αναλάβει η Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο τραπέζι υποχρεωτική άδεια και αποκοπή μισθού στους ανεμβολίαστους σε σώματα ασφαλείας και νοσοκομεία

Οι σκέψεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Σ' ότι αφορά στις σκέψεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και στην Κύπρο, πηγές από το Υπουργείο Υγείας, ανέφεραν πως δεν θα συζητηθεί σήμερα το θέμα. 

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, έχει ζητήσει εδώ και καιρό γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος καλείται να αποφανθεί κατά πόσον μπορούν να τεθούν σε υποχρεωτική άδεια, οι επαγγελματίες υγείας και τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η πρόθεση, σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή είναι αυτό το μέτρο να τεθεί επί τάπητος προς συζήτηση, μόνο εάν επιδεινωθεί και άλλο η κατάσταση.

Τη βαρύνουσα σημασία, ωστόσο έχει η άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, για την πορεία της πανδημίας, ανέφερε πως πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για το «πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση».

Φόβοι για αύξηση στις νοσηλείες

Κι όλα αυτά, υπό το βάρος της επιδείνωσης, που άρχισε ήδη να έχει επιπτώσεις στους αριθμούς των ασθενών που νοσηλεύονται με COVID στα δημόσια νοσηλευτήρια. Με βάση τους αριθμούς των θετικών περιστατικών, το τελευταίο διάστημα, εκτιμάται πως θα αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες το επόμενο διάστημα. Γι' αυτό από τη Δευτέρα, τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια νοσηλευτήρια σταματούν τα επείγοντα χειρουργεία. 

Γι’ αυτό ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για ανάπτυξη νέων κλινών COVID, σε μία περίοδο όπου υπάρχουν πολλοί ασθενείς, που δεν έχουν κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 45 ασθενείς μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων οι 15 από τις ΜΕΘ. Ωστόσο  σύμφωνα με  τον ΟΚΥπΥ, αυτή τη στιγμή στις εντατικές νοσηλεύονται άλλα 50 άτομα covid  και non covid, αριθμός πολύ υψηλός. Σημειώνεται ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια, υπάρχουν συνολικά 65 κλίνες, σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome