Φτάνει τον Δεκέμβριο το πρώτο χάπι για θεραπεία της COVID στην Κύπρο

Σε μια ενέργεια που δεν συνηθίζει, προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), λόγω της σαρωτικής επέλασης της πανδημίας και των αυξημένων θανάτων, στα πλείστα κράτη της ΕΕ. Ο ΕΜΑ, εξέδωσε τη Δευτέρα σύσταση προς τα κράτη μέλη για χρήση των χαπιών της Merck, τα οποία ωστόσο δεν έχουν αδειοδοτηθεί στην ΕΕ. Ανάλογου χειρισμού αναμένεται να τύχει και το χάπι ης Pfizer, κατά της COVID-19, αφού ανακοινώθηκε ταυτόχρονα πως άρχισε αξιολόγησή του.  Τα χάπια της Merck, αναμένονται στην Κύπρο,  μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ ενωρίτερα θα φτάσουν τα πρώτα μονοκλωνικά.

«Υπήρχε η ανάγκη κάποιου φαρμάκου, ένεκα της κατάστασης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην ΕΕ, αλλά και παγκόσμια. Η Κύπρος θα έχει το χάπι της  Merck  τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη, σε αρκετές ποσότητες», ανέφερε στον REPORTER η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, σημειώνοντας ότι αναμένεται σύντομα, πάλι με τη μορφή του κατεπείγοντος σύσταση και το χάπι της Pfizer.

Ο ΕΜΑ προχώρησε σε αυτή την σύσταση πριν τον αμερικανικό FDA, κάτι που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης στην ΕΕ.  

«Η ανακοίνωση του ΕΜΑ είναι ξεκάθαρη, λέει πως το φάρμακο της  Merck δεν έχει αδειοδοτηθεί στην ΕΕ, αλλά υπάρχει σύσταση ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή υπάρχουν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης και θανάτων σε όλη την Ευρώπη» ,ανέφερε η κα Παναγιωτοπούλου. Πρόσθεσε ακόμα πως «για το φάρμακο της Merck,υπάρχουν κλινικές δοκιμές που δείχνουν αποτελεσματικότητα 50%. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αντενδείξεις ιδίως σε εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες».

Η ανακοίνωση του ΕΜΑ

Όπως ανέφερε ο ΕΜΑ στην ανακοίνωσή του, το φάρμακο της Merck (Lagevrio), το οποίο στο παρόν στάδιο δεν έχει αδειοδοτηθεί στην ΕΕ, δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με τη νόσο COVID-19 οι οποίοι δεν χρήζουν συμπληρωματικής οξυγονοθεραπείας και οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου COVID-19. Το Lagevrio θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατόν έπειτα από τη διάγνωση της νόσου COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη της συμπτωματολογίας. Το φάρμακο, το οποίο είναι διαθέσιμο σε κάψουλες, πρέπει να λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως για πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, το Lagevrio, «χορηγούμενο σε δόση ίση με 800mg δύο φορές ημερησίως, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Περίπου ένα μήνα έπειτα από την έναρξη της θεραπείας, το 7.3% των ασθενών (οι 28 από τους 385) που έλαβε το Lagevrio, σε σύγκριση με το 14.1% (οι 53 από τους 377) των ασθενών που έλαβε  εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) είχαν τύχει νοσηλείας ή απεβίωσαν; ουδείς από τους ασθενείς στην ομάδα που έλαβε Lagevrio απεβίωσε σε σύγκριση με οχτώ ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου».

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Αναφορικά με την ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εντός 14 ημερών έπειτα από την τελευταία δόση του Lagevrio αφορούσαν σε διάρροια, ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος, ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας στο σύνολο.

Το Lagevrio δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε γυναίκες οι οποίες δύνανται να μείνουν έγκυες και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη. Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες έπειτα από την τελευταία δόση του Lagevrio. Ο θηλασμός θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για τέσσερις ημέρες έπειτα από τη θεραπεία. Αυτές οι συστάσεις βασίζονται σε εργαστηριακές μελέτες σε ζώα οι οποίες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις του Lagevrio δύνανται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Το χάπι της Pfizer

Σχεδόν ταυτόχρονα ο ΕΜΑ, ανακοίνωσε πως ξεκινά αξιολόγηση του Paxlovid, του χαπιού της Pfizer, για το οποίο αναμένεται να ακολουθήσει αντίστοιχη σύσταση.

O EMA, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ξεκινά αυτήν την αξιολόγηση για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές οι οποίες ενδέχεται να αποφασίσουν για την πρώιμη χρήση του φαρμάκου  για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, όπως για παράδειγμα στα πλαίσια έκτακτης ανάγκης, πριν από την άδεια κυκλοφορίας του.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η θεραπεία με Paxlovid, όταν χορηγείται 3 με 5 ημέρες από την έναρξη της συμπτωματολογίας, μειώνει τον

Το Paxlovid είναι ένα από του στόματος αντιικό φάρμακο που μειώνει την ικανότητα του ιού SARS CoV 2 (του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει πως η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 89%.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού