«Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σαμάν»-Κάθετοι γονείς για τη μάσκα

Με το βλέμμα στραμμένο στο Προεδρικό, βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι φορείς στον τομέα της παιδείας, αφού περιμένουν τις νέες ανακοινώσεις, για ενίσχυση των μέτρων στα Δημοτικά Σχολεία. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Παιδείας έδωσαν το στίγμα για αυστηροποίηση των μέτρων, ενώ ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ενώπιον του τις προτάσεις των ειδικών και από μέσα δεν λείπουν τα Δημοτικά.

Η πρόταση που κερδίζει έδαφος και αποτελεί μονόδρομο για την Κυβέρνηση, η υποχρεωτική χρήση μάσκας, δηλαδή και στα παιδιά του Δημοτικού, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση των γονιών, οι οποίοι μελετούν τα επόμενά τους βήματα. Η Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής δεν έχει οργανώσει κάποιες διαμαρτυρίες και δεν έχει συναποφασίσει κάτι, ωστόσο υπάρχουν ήδη πληροφορίες ότι ομάδες γονιών είναι έτοιμη να βγουν στους δρόμους για να φωνάξουν για τα παιδιά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τα μωρά αντί να κάνουν μάθημα, θα παίζουν με τη μάσκα»-Η πρώτη αντίδραση των γονέων

Από την άλλη, οι οργανωμένοι γονείς παρουσιάζονται επίσης έντονοι, ακόμη και στις πρώιμες αντιδράσεις τους, αφού θεωρούν ότι η απόφαση αυτή θα φέρει πολλές δυσκολίες. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής, Σωτήρης Χριστοφή, ανέφερε στον REPORTER ότι η χρήση μάσκας θα δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι αν οι ειδικοί θεωρού ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, τότε θα βάλουν μάσκα οι μαθητές.

«Αν είναι αυτή η λύση, θα σώσουν τα παιδιά τον τόπο. Ακόμη μία φορά βλέπουμε ότι απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σαμάν. Η κοινωνία, όπως είναι αυτή τη στιγμή, είναι ξέφραγο αμπέλι και βρίσκουμε μία λύση, με το να φορέσουμε μάσκες στα μικρά παιδιά».

Ο κ. Χριστοφή τόνισε πως η Συνομοσπονδία Γονέων θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις, από πλευράς Κυβέρνησης, για να αντιδράσει και να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι τη χρήση μάσκας στα παιδιά Δημοτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε ενίσχυση μέτρων στα Δημοτικά ο Προδρόμου-«Εμβολιασμός και μάσκα»

«Είναι από τα πιο ανώδυνα μέτρα»

Από την άλλη πλευρά, οι δάσκαλοι φαίνεται ότι κλίνουν προς το μέρος της απόφασης, αφού θεωρούν ότι είναι ένα από τα πιο ανώδυνα μέτρα που θα μπορούσαν να παρθούν, ώστε να αναχαιτιστεί η πανδημία και να προστατευτούν τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί.

«Είχαμε πει από την αρχή ότι όποια μέτρα είναι αναγκαία και πρέπει να ληφθούν, για την προστασία των εκπαιδευτικών και των μαθητών, να ληφθούν. Η μη χρήση μάσκας δημιουργεί κινδύνους, αν σκεφτεί κανείς ότι είκοσι πέντε παιδιά βρίσκονται μέσα σε μία αίθουσα συνέχεια, χωρίς να είναι εμβολιασμένα, αφού σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να εμβολιαστούν και δεν κάνουν rapid test, στην πλειοψηφία τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί», εξήγησε στον REPORTER ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους.

Ο κ. Χαραλάμπους σημείωσε πως, σε περίπτωση που ανακοινωθεί αυτό το μέτρο, θα πρέπει να υπάρξει κάποιο μάθημα στους μαθητές, ώστε να τους δείξουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος, για να φοράνε τη μάσκα τους και να την κρατούν καθαρή, αφού πρόκειται για μικρά παιδιά. Ερωτηθείς για την άποψη των γονιών, ότι θα προκληθούν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, υπέδειξε ότι «το μέτρο της μάσκας είναι το μη χείρον βέλτιστο. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν τα σχολεία. Αυτό δεν το θέλει κανένας, ούτε οι γονείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, για να τα κρατήσουμε ανοιχτά. Θα είναι δύσκολο να φορούν τη μάσκα συνέχεια τα παιδιά, αλλά αν την φορούν κάποιες ώρες, θα βοηθήσει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε το στίγμα ο ΠτΔ-«Για να αποφύγουμε lockdown κάποιοι θα αποκλειστούν»

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔ σημειώνει πως είχαν προτείνει κι άλλα μέτρα στο Υπουργείο Παιδείας, για αναχαίτηση της πανδημίας, πριν ακόμη αρχίσουν τα μαθήματα, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν εισακουστεί.

«Είχαμε προτείνει τον εξαερισμό των αιθουσών με μηχανικό μέσο. Τώρα που αρχίζουν οι κρύες μέρες, θα δυσκολέψουν τα πράγματα, αφού δεν μπορούν να είναι συνεχώς ανοιχτά τα παράθυρα και οι πόρτες. Είχαμε προτείνει και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, αλλά δεν θα γίνει πλέον αυτό».

Αναφερόμενος στα κρούσματα και τα επηρεαζόμενα σχολεία, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε πως σε μικρό βαθμό έχουν επηρεαστεί όλα τα σχολεία, ειδικά τα μεγάλα, ωστόσο η ΠΟΕΔ μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει πληροφόρηση για αλυσίδες κρουσμάτων σε κάποιο σχολείο. «Αυτό που είχαμε πει ότι έπρεπε να γίνει είναι να αυξηθούν οι μονάδες δειγματοληψίας για rapid test στα σχολεία. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των σχολείων που ελέγχονται δεν είναι ούτε ο μισός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων, κλειδώνουν μέτρα-Βλέπει ΠτΔ και ΣΕΕ ο Χατζηπαντέλας 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo