Σε τρεις άξονες τα νέα μέτρα-Ανεμβολίαστοι και Δημοτικά σχολεία στο επίκεντρο

Αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το lockdown και να σωθούν τα Χριστούγεννα, σκοπεύει να επιβάλει η Κυβέρνηση, που ξεκαθάρισε ήδη μέσω του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις προθέσεις της. Αν και η αρχική επιθυμία ήταν να επιβληθούν ηπιότερα μέτρα, οριζόντιας μορφής, η περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, άλλαξε τους σχεδιασμούς. Γι' αυτό αποφασίστηκε να δοθεί ένα περιθώριο μερικών ημερών και μετά να σφίξει ο κλοιός τόσο σε όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, όσο και σε όσους δικαιούχους δεν έκαναν ενισχυτική δόση.  

Η ανάλυση των στοιχείων της Παρασκευής, κατέδειξε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, πως οι πλείστες αλυσίδες μετάδοσης είναι ανάμεσα σε ανεμβολίαστους, παιδιά δημοτικού και έφηβους μαθητές. Με αυτά ως δεδομένα, αποφασίστηκε όπως τα νέα μέτρα κινηθούν σε τρεις άξονες και να αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες, τα σχολεία και οριζόντιες παρεμβάσεις που θα μειώνουν τις συναθροίσεις. 

Πιο συγκεκριμένα η Κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να λάβει ειδικά μέτρα για ανεμβολίαστους, δίδοντας τους όμως περιθώριο 15-20 ημερών για να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, προσανατολίζεται στην απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε clubs, γήπεδα, σινεμά και θέατρα, ενώ όπως όλα δείχνουν, θα μπορούν να μεταβαίνουν με SafePass σε χώρους εστίασης.

Επιπρόσθετα, στο τραπέζι επανήλθε και η εισήγηση για ημερομηνία λήξης στο SafePass, εάν οι πολίτες δεν προχωρήσουν σε διάστημα επτά μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, σε τρίτη δόση (σ.σ δεύτερη για όσους έκαναν J&J).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται… μπλόκο σε ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους-Σε αυτά τα μέτρα γέρνει η πλάστιγγα

Μείωση των συναθροίσεων και τηλεργασία

Στη βάση και των εισηγήσεων από τα πλείστα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται και στην κατάθεση πρότασης ενώπιον του Υπουργικού της Τετάρτης, που θα αλλάζει τα διατάγματα για τις συναθροίσεις. Αν και δεν έχουν «κλειδώσει» αριθμοί, ο στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα μειώνουν τις μεγάλες συναθροίσεις.

Επίσης αναμένεται να επανέλθει η τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στη βάση ποσοστώσεων που συζητούνται.

Επιπρόσθετα το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, που προγραμματίζονται σε πόλεις και κοινότητες.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός χώρων υψηλού κινδύνου, όπου θα απαιτείται υποχρεωτικό rapid τεστ και από εμβολιασμένους καθώς και εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από επαγγελματίες υγείας.

Ενδεχόμενη νέα επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας μέχρι την Τρίτη, δεν αποκλείεται εξάλλου να φέρει ακόμη και περαιτέρω αυστηροποίηση μέτρων, που δεν αναμένεται πάντως να αφορά σε επαναφορά του κέρφιου και σε κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ειδικά μέτρα σε Δημοτικά σχολεία

Θέλοντας να προλάβει τα χειρότερα στα σχολεία, τα οποία δεν έχει πρόθεση να κλείσει, η Κυβέρνηση, προσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα στα Δημοτικά και να αυξήσει σημαντικά τα rapid τεστ σε αυτά προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα και οι επαφές τους.

Επιπρόσθετα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα γίνουν σεμινάρια, προκειμένου να προωθηθεί ο εμβολιασμός με δεδομένο ότι στα παιδιά 12-15, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σ.σ 30,8%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε το στίγμα ο ΠτΔ-«Για να αποφύγουμε lockdown κάποιοι θα αποκλειστούν»

Βλέπει Πρόεδρο ο Χατζηπαντέλας

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τη Δευτέρα, πριν τη συνάντησή του με τα μέλη της επιστημονικής Επιτροπής, που θα γίνει στις τρεις το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εισηγήσεις που έχει ενώπιόν του.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, πάντως έσπευσε το Σάββατο από τη Λεμεσό, να ξεκαθαρίσει πως στόχος των μέτρων και η στόχευση σε ανεμβολίαστους είναι η αποφυγή ενός ολικού lockdown. «Ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους, κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν», διεμήνυσε φέρνοντας ως παράδειγμα τα μέτρα που έλαβαν η Ελλάδα και η Αυστρία. «Δεν έχουμε επιλογή, αν δεν θέλουμε να οδηγήσουμε επιχειρήσεις στη χρεοκοπία για το πείσμα κάποιων. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ατομική είναι και κοινωνική ευθύνη», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, με διευρυμένο ωράριο τα walk in-Πού θα λειτουργούν

Κλειδί οι εμβολιασμοί

Πέραν από την επιβολή μέτρων ωστόσο, από τη ερχόμενη εβδομάδα εντατικοποιούνται οι ενέργειες για αύξηση των εμβολιασμών με όλες τις δόσεις αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτοί αποτελούν κλειδί για ομαλοποίηση της κατάστασης. Εκτός από τα ολοήμερα κέντρα ελεύθερης προσέλευσης, που θα λειτουργούν μέχρι τις έξι το απόγευμα, Walk In θα λειτουργήσουν και σε στρατόπεδα.

Σ’ ότι αφορά στην ενισχυτική δόση, μέχρι στιγμής προχώρησαν στην χορήγησή της εξήντα χιλιάδες πολίτες, με το στόχο να είναι ο διπλασιασμός τους το επόμενο διάστημα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία