Έτοιμη να λάβει τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού η Κύπρος-Ποια η χρήση τους

Έτοιμη να λάβει τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα για τη θεραπεία της COVID19 είναι η χώρα μας που συμμετέχει στις διαδικασίες κοινής προμήθειας. Σε αυτό το στάδιο δόθηκαν οδηγίες για ετοιμασία πρωτοκόλλων και μόλις αρχίσει η διάθεση θα φτάσουν και στην Κύπρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο EMA ενέκρινε τα πρώτα φάρμακα θεραπείας της COVID-Έρχονται και στην Κύπρο

Έπειτα από μαραθώνια συνεδρία ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης για χρήση τα μονοκλωνικά αντισωμάτα, της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Regeneron και της ελβετικής Roche καθώς και αυτά της νοτιοκορεατικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Celltrion. Πρόκειται για τα φάρμακα Ronapreve (casirivimab/ imdevimab) και Regkirona (regdanvimab).

Ο ΕΜΑ ενέκρινε για πρώτη φορά τέτοιου είδους θεραπεία, με τα φάρμακα που εγκίθηκαν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και να χρησιμοποιούνται στα πρώτα στάδια. 

«Είμαστε έτοιμοι να τα παραλάβουμε, μιλήσαμε και με τους συναδέλφους της Ελλάδας που τα προμηθεύτηκαν αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν ακόμη και έχουν ειδοποιηθεί οι γιατροί λιμωξιολόγοι για να ετοιμάσουν πρωτόκολλα θεραπείας», ανέφερε στον REPORTER η Διευθύντρια τον Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, αναφέροντας πως η χορήγηση αυτών των φαρμάκων δεν αφορά στο γενικό πληθυσμό. 

Όπως είπε, τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν αποτελούν πρόληψη για την COVID και χορηγούνται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, πριν την οξυγονοθεραπεία. 

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγούνται στη βάση συγκεκριμένων ιατρικών κριτηρίων. Δεν χορηγούνται σε όλους τους ασθενείς με COVID19. H χορήγησή τους γίνεται ενδοφλέβια σε νοσοκομείο και χρειάζεται παρακολούθηση. Στοχεύουν στο να μην χειροτερεύσει η νόσος. Πρόκειται για αντισώματα που σχεδιάστηκαν για να μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον ιό», ανέφερε η κα Παναγιωτοούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ο ΕΜΑ εξετάζει τη χρήση του φαρμάκου της Merck πριν από την έγκριση του

Θέμα χρόνου και η αδειοδότηση του πρώτου χαπιού

Σε εξέλιξη, βρίσκεται εν τω μεταξύ από τον ΕΜΑ και η εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τη χρήση του molnupiravir (ή Lagevrio), του αντιικού φαρμάκου που αναπτύχθηκε από τη Merck. Το χάπι εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα έλαβε άδεια για χορήγηση στη Βρετανία και σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους, σε ασθενείς με πρώιμα συμπτώματα του ιού.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, «η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) θα παράσχει συστάσεις σε ολόκληρη την ΕΕ στο συντομότερο δυνατό χρονικό πλαίσιο για να βοηθήσει τις εθνικές Αρχές να αποφασίσουν σχετικά με την πιθανή πρώιμη χρήση του φαρμάκου, για παράδειγμα, για χρήση έκτακτης ανάγκης».

Σύμφωνα με την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, υπάρχουν κριτήρια και για το σε ποιους ασθενείς χορηγείται το χάπι της Merck. «Είναι για ασθενείς με COVID19, με ήπια και μέτρια νόσηση, πριν την οξυγονοθεραπεία. Χορηγούνται για αποτροπή σοβαρής νόσησης και θανάτου και φαίνεται πως έχουν αποτελεσματικότητα 50%», είπε.

Εν τω μεταξύ στο μικροσκόπιο βρίσκεται και το αντιικό φάρμακο που παρουσιάσε η Pfizer, με τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών να δείχνουν, ότι έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτό της Merck. Σύμφωνα με την εταιρεία το χάπι της μειώνει κατά 89% την πιθανότητα νοσηλείας ή θανάτου των ασθενών υψηλού κινδύνου με Covid-19, εφόσον αυτό χορηγηθεί μέσα σε τρεις μέρες από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και κατά 85% αν χορηγηθεί μέσα σε πέντε μέρες.

«Ακόμα να γίνει αξιολόγηση του φαρμάκου, δεν έγινε ούτε από τον FDA», ανέφερε η κα Παναγιωτοπούλου, σημειώνοντας πως η εταιρεία ενημέρωσε, πως είναι έτοιμη να το παράξει σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες.

«Δεν υποκαθιστούν την πρόληψη»

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πάντως, ξεκαθαρίζουν ότι οι θεραπείες για τη νόσο COVID19 δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πρόληψη.

«Δεν μπορούμε να βασιστούμε στο ότι βρήκαμε τη θεραπεία και εκείνοι που δεν εμβολιάστηκαν θα εφησυχάσουν, επειδή θα λάβουν το χάπι, νομίζοντας ότι δεν έχει παρενέργειες. Δεν σημαίνει ότι τα χάπια που θα έρθουν, δεν θα έχουν παρενέργειες. Ίσα, ίσα η φαρμακοκιινητική του χαπιού, η διαδικασία δηλαδή μέχρι να αποβληθεί, μπορεί να προκαλέσει φοβερές παρενέργειες», υπέδειξε η κα Παναγιωτοπούλου καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων