Σενάριο για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στο γενικό πληθυσμό-Η πρόταση στο τραπέζι

Ανοίγει ο δρόμος για χορήγηση τρίτης δόσης στο γενικό πληθυσμό και συγκεκριμένα σε άτομα άνω των δεκαοκτώ ετών, με την πρόταση, όπως όλα δείχνουν, να οδηγείται προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, πρόκειται για ένα σενάριο που εξετάζεται έπειτα από εισήγηση της νέας Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία συνήλθε τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η νέα Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η πρόταση, προνοεί την επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια και δεύτερης με J&J, σε άτομα άνω των 18 ετών που έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

Σημειώνεται ότι σε αυτό το στάδιο δικαιούχοι της ενισχυτικής δόσης είναι άτομα άνω των 50 ετών, ευπαθείς ομάδες και επαγγελματίες υγείας.  

Πρόκειται για μία πρόταση, την οποία προκρίνει το Υπουργείο Υγείας, αφού θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο θα θωρακιστούν περαιτέρω άτομα που έχει φθίνει η ανοσία τους, αφού έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από τον εμβολιασμό τους. 

Η πρόταση στην ουσία αποτελεί και την πρώτη εισήγηση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών και λήφθηκε κατά πλειοψηφία, αφού κάποιοι επιστήμονες μέλη της εξέφρασαν επιφυλάξεις, προτείνοντας να μπει σε αυτό το στάδιο μεγαλύτερο ηλικιακό όριο. 

Σε ισχύ μετά το διάταγμα η άδεια αναπαύσεως για τρίτη δόση

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των ενεργειών που γίνονται για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού με ενισχυτική δόση ως μέτρο για ενίσχυση της ανοσίας σε ομάδες του πληθυσμού που παρατηρείται μείωσή της με την πάροδο του χρόνου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εισήγηση του  Μιχάλη Χατζηπαντέλα για παραχώρηση άδειας αναπαύσεως στους εργαζόμενους πολίτες που εμβολιάζονται με ενισχυτική δόση, χωρίς η ημέρα να αποκόπτεται από τη συνολική ετήσια άδεια αναπαύσεως και τις απολαβές του εργαζόμενου.

Η άδεια αναπαύσεως θα παραχωρείται για ολόκληρη την ημέρα του εμβολιασμού και οι εργαζόμενοι οφείλουν να προσκομίζουν στον εργοδότη τους αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού για επιβεβαίωση. Η απόφαση αφορά εργαζόμενους του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ, μετά την έκδοση διατάγματος από τον υπουργό Υγείας, που θα γίνει την Πέμπτη. 

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι δύνανται να απουσιάσουν από την εργασία τους τις ημέρες εμβολιασμού με 1η και 2η δόση, χωρίς και πάλι να αποκόπτονται οι ημέρες από την ετήσια άδεια αναπαύσεως και τις απολαβές τους. Παρόμοια ρύθμιση ισχύει και για τους γονείς που συνοδεύουν το ανήλικο παιδί τους για εμβολιασμό, νοουμένου ότι προσκομίζουν στον εργοδότη τους αντίγραφο της Κάρτας Εμβολιασμού του παιδιού για σκοπούς επιβεβαίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο