Σε τεντωμένο σχοινί, εν μέσω έξαρσης-Σκέφτονται παραίτηση επιστήμονες της ΣΕΕ

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται οι σχέσεις Υπουργείου Υγείας και μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), σε μία περίοδο μάλιστα, όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας, με τις επόμενες εβδομάδες να προβλέπονται  δύσκολες. Κάποια από τα μέλη της ΣΕΕ, σκέφτονται ακόμη και να παραιτηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρώντας ότι δεν εισακούονται οι εισηγήσεις τους και ότι κάποιες από τις πολιτικές αποφάσεις, που λαμβάνονται, δεν εδράζονται πλέον σε επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροβολούν για διαχείριση πανδημίας οι επιστήμονες-Στάση σιωπής από Χατζηπαντέλα

Τα δημόσια πυρά του επικεφαλής της ΣΕΕ, Κωνσταντίνου Τσιούτη και του Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, Χρίστου Πέτρου, που ζήτησαν ο πρώτος επανασχεδιασμό των μέτρων και ο δεύτερος ενέργειες για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, προκάλεσαν αμηχανία στο Υπουργείο Υγείας, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να μην τοποθετείται επί του θέματος, σε μία προσπάθεια, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, να μην ρίξει λάδι στη φωτιά και να πυροδοτηθεί νέα ένταση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στον REPORTER, ότι το αίτημα που είχαν οι επιστήμονες όπως τους παρέχονται πιο πολλά στοιχεία και στατιστικά, για τα κρούσματα και τους εμβολιασμούς, έχει ικανοποιηθεί. 

Ωστόσο, το θέμα φαίνεται να είναι βαθύτερο, αφού πέραν από τους Τσιούτη και Πέτρου, υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες της ΣΕΕ, που έχουν δυσφορήσει το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι γίνονται προσπάθειες παραγκωνισμού της επιτροπής, που συστάθηκε προκειμένου να δίνει εισηγήσεις, στη βάση επιστημονικών δεδομένων.

Θεωρούν επίσης, ότι ο ρόλος της ΣΕΕ υποβαθμίστηκε περαιτέρω και από τα καθήκοντα της νέας Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε, ως εκ της θέσεως της, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η νέα Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών

Η εν λόγω Επιτροπή, που συνεδρίασε ήδη τη Δευτέρα, έλαβε και την πρώτη της απόφαση, αποφάσισε να προτείνει χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω τον δεκαοκτώ ετών, με την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Μια απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία και προκαλεί νέους τριγμούς, αφού υπάρχουν έντονες διαφωνίες από κάποια μέλη της νεοσύστατης επιτροπής. Ένας εξ αυτών, είναι ο Δρ Χρίστος Πέτρου, που εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που πρόσθεσε στους όρους εντολής της εν λόγω επιτροπής και τα θέματα πανδημίας, «ο ρόλος της είναι συμβουλευτικός προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά στην πολιτική εμβολιασμών (διαμόρφωση- επικαιροποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, Εμβολιαστικά Προγράμματα για ειδικές ομάδες πληθυσμού, Έκτακτα μέτρα εμβολιαστικής κάλυψης σε περιπτώσεις επιδημιών, πανδημιών και έκτακτων συμβάντων Δημοσίας Υγείας που αφορούν τη χώρα)».

Σ’ ότι αφορά πάντως στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, υπενθυμίζεται ότι αποτελούσε αίτημα μελών της ΣΕΕ, οι πλείστοι εκ των οποίων δεν φέρουν ένσταση στο ρόλο που της ανατέθηκε.

Σημειώνεται ακόμη, πως κάποια άλλα μέλη της ΣΕΕ, με τα οποία συνομίλησε ο REPORTER διαχωρίζουν τη θέση τους από τους διαφωνούντες, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος Επιτροπής είναι συμβουλευτικός και παρεμβαίνει εάν το ζητήσει το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σενάριο για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στο γενικό πληθυσμό-Η πρόταση στο τραπέζι

Προκαλούν ανησυχία τα στοιχεία

Κι όλα αυτά, την ώρα που τα πλείστα κράτη της ΕΕ βρίσκονται στο επίκεντρο νέου πανδημικού κύματος και οι εκτιμήσεις είναι ότι είναι πιθανόν να πλήξει την Κύπρο, ενδεχομένως και πριν τα Χριστούγεννα. Είναι γι’ αυτό το λόγο που καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη, το Υπουργείο Υγείας να βρει δίοδο επικοινωνίας με τους επιστήμονες συμβούλους του και να προβούν μαζί σε ενημέρωση των πολιτών, για τα νέα δεδομένα της πανδημίας, προκειμένου να προληφθούν τα χειρότερα.

Τα στοιχεία πάντως, αν και η Κύπρος πάει καλύτερα από άλλα κράτη, δείχνουν πως διανύουμε περίοδο έξαρσης, αφού πέραν από τον αριθμό των κρουσμάτων που αυξήθηκαν, διπλασιάστηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό θετικότητας. Επιπρόσθετα αυξήθηκαν οι αλυσίδες μετάδοσης που συνδέονται με γάμους, βαπτίσεις, εργασιακούς χώρους και οικογενειακά περιβάλλοντα.

Ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι όλα αυτά καταγράφονται σε μία περίοδο, όπου λόγω και της εποχικής έξαρσης ιογενών λοιμώξεων, σε κάποια δημόσια νοσοκομεία η πληρότητα έχει αγγίξει το 100%, με ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό. Μάλιστα την Τετάρτη ο ΟΚΥπΥ, εξέπεμψε SOS υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση αυτή «αναμένεται ότι θα επιδεινωθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα, αφού πανευρωπαϊκά το νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδηγεί σε αύξηση νοσηλειών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπέμπει SOS ο ΟΚΥπΥ-Άγγιξε το 100% η πληρότητα νοσοκομείων, λόγω έξαρσης λοιμώξεων

Δειτε Επισης

Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Βιώσιμο ως το 2080 το ΤΚΑ-Πολιτική βούληση Κυβέρνησης για εξορθολογισμό επενδυτικής πολιτικής
Αναβολές με τη σέσουλα στην ΕΦ-Επιείκεια ΥΠΑΜ σε αθλητές, κάλεσμα Ελεγκτικής για επανεξέταση κριτηρίων
Στις 29 Μαΐου ξεκινά η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας