Ο EMA ενέκρινε τα πρώτα φάρμακα θεραπείας της COVID-Έρχονται και στην Κύπρο

Θετική γνωμοδότηση για δύο νέα θεραπευτικά σκευάσματα για καταπολέμηση της συγκεκριμένες εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τα φάρμακα Ronapreve (casirivimab/ imdevimab) και Regkirona (regdanvimab) τα οποία ενέκρινε η επιτροπή του ΕΜΑ για φάρμακα για χρήση από ανθρώπους.

Πρόκειται για θεραπείες που χρησιμοποιούνται στα πρώτα στάδια της μόλυνσης και βασίζονται σε αντιικά μονοκλωνικά αντισώματα. Σημειώνεται πως η Κύπρος,  συμμετέχει σε διαδικασίες κοινής προμήθειας οπόταν θα προμηθευτεί τα δύο αυτά φάρμακα που χορηγούνται ενδονοσοκομειακά. 

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η στρατηγική της ΕΕ για τα θεραπευτικά φάρμακα αποδίδει και πρόσθεσε πως η Κομισιόν εργάζεται για την έγκριση νέων θεραπειών.

«Καθώς οι μολύνσεις από COVID-19 αυξάνονται σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσες θεραπείες να αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τις Θεραπείες κατά της COVID-19» ανέφερε.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά προς τον στόχο μας για την έγκριση μέχρι και πέντε νέων θεραπειών στην ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Αξιολογούνται ακόμη έξι φάρμακα

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε εκ νέου πως ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο κατά της COVID-19, και ειδικότερα κατά των μολύνσεων, της νοσηλείας, τις απώλειες ζωών και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσου.

«Αν και η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να χρειάζονται ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για να καταπολεμήσουν την μόλυνση και να βελτιώσουν τις προοπτικές γρηγορότερης ανάρρωσης αλλά και επιβίωσης» συνέχισε.

Όπως είπε, η ΕΕ στηρίζει τα κράτη μέλη για πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω κοινών προμηθειών. ‘Ήδη, επεσήμανε, έχουν υπογραφεί δύο τέτοιες συμφωνίες και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για περισσότερες θεραπείες που αξιολογούνται από τον ΕΜΑ, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν να επικαλεστούν το συμβόλαιο αγοράς 55 χιλιάδων θεραπειών Ronapreve.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, ο ΕΜΑ αξιολογεί ακόμα έξι φάρμακα τα οποία μπορούν να λάβουν έγκριση σύντομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας