Το ερώτημα… γρίφος στη στάση Σιζόπουλου για ΓεΣΥ και το καταδικασμένο εγχείρημα

Μπορεί ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, μέσω δημόσιων τοποθετήσεών του να συνεχίζει να… διαφημίζει την περιβόητη Πρόταση Νόμου του για το ΓεΣΥ, που έγινε κόκκινο πανί, τοποθετώντας τον στο μάτι του κυκλώνα, ωστόσο αυτή δεν αναμένεται σύντομα να οδηγηθεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας προς συζήτηση, πόσω μάλλον στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον επειδή προηγείται μεγάλο κοινοβουλευτικό έργο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και δεύτερον και κυριότερο, δεν συμφέρει σε κανέναν, ειδικά μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, να ανοίξει αυτό το θέμα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές.

Ακόμα, ωστόσο, κι εάν οδηγηθεί στην Ολομέλεια αυτή η Πρόταση Νόμου, δεν θα έχει καμιά τύχη, τουλάχιστον αυτή την περίοδο, αφού όχι μόνο δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταψηφιστεί ακόμη κι από βουλευτές της ΕΔΕΚ.

Στον ΔΗΣΥ πάντως, που είναι το κόμμα που θέλει κατά τον αναπληρωτή πρόεδρό του Χάρη Γεωργιάδη, να κάνει αλλαγές στο ΓεΣΥ, έγιναν πολλά βήματα πίσω, μετά τη θύελλα αντιδράσεων και το θέμα ξαναμπήκε στα συρτάρια, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να ξεκαθαρίζει τρεις φορές, πως η Πινδάρου δεν θα επιχειρήσει αλλαγές στη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ. Φρένο ήρθε να βάλει και η τοποθέτηση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, που επανέλαβε όσα είπε και στους οργανωμένους ασθενείς για το θέμα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Μαρίνος Σιζόπουλος τα γνωρίζει όλα αυτά... Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι πάντως το γιατί συνεχίζει να διατηρεί σε τόσο υψηλούς τόνους αυτό το θέμα, γνωρίζοντας ότι η Πρόταση Νόμου του είναι καταδικασμένη.

Σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα ουδείς μπορεί να δώσει με ασφάλεια, με αρκετούς να εκτιμούν, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, πως στόχος του είναι να στρέψει τα βλέμματα, από το διαλυμένο και βαθιά πληγωμένο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτό που φαίνεται να μην ανέμενε πάντως, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, κάτι που εξάγεται και από τη δημόσια δήλωσή του για το θέμα, ήταν η αντίδραση της ΔΕΟΚ στην πρότασή του, κάτι που δημιούργησε νέο ρήγμα εντός της ΕΔΕΚ.

Υπάρχουν πάντως και κάποιοι που εκτιμούν πως ο Μαρίνος Σιζόπουλος, αλλά και άλλοι που θέλουν αλλαγές στο ΓεΣΥ, δεν ανέμεναν την ένταση αλλά και τη χρονική διάρκεια των αντιδράσεων που μαίνονται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

«Εάν δεν αντιδρούσαμε τόσο έντονα, θα περνούσαν οι αλλαγές στο ΓΕΣΥ στα μουλωχτά. Αυτοί οι τύποι έχουν συνηθίσει να κάνουν συμφωνίες σε κλειστά γραφεία, να μοιράζουν στα χαρτιά την τύχη του κόσμου, γιατί έτσι τους έμαθαν», δήλωσε τη Δευτέρα στην κρατική τηλεόραση ο Γιώργος Παμπορίδης.

«Δεν πρόκειται να κάνω διάλογο με ένα ψεύτη για του επιτρέψω να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα βασικά θέματα» διεμήνυσε ο  πρώην υπουργός Υγείας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσα του καταλόγισε δημόσια ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που έκανε λόγο για προσωπική σχέση του με τον Ντέιβιντ Νίκολσον, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΥπΥ, καθώς και για σχέση του με διαγνωστικό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα άκρα ο πόλεμος Παμπορίδη και Σιζόπουλου-«Είναι ψεύτης, ας μου κάνει αγωγή»

Σύγκρουση συμφέροντος 

Μία άλλη ενδιαφέρουσα πάντως εκδοχή για τη στάση Σιζόπουλου, προερχόμενη κυρίως από κύκλους πολιτικών αναλυτών, λέει ότι πίσω από τα προφανή ενδεχομένως να κρύβεται κάτι άλλο.

Σημειώνεται, πως όπως αποκάλυψε ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ο Μαρίνος Σιζόπουλος είχε πάρει ενώπιον του δύο φορές την πρότασή του για το ΓεΣΥ και τη δεύτερη. Μάλιστα, επιχείρησε να τη διασυνδέσει με την ψήφιση του προϋπολογισμού, για να λάβει αρνητική απάντηση.

Αυτό για το οποίο συμφωνούν όλοι πάντως είναι η καταφανής σύγκρουση συμφέροντος του Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος θα έχει ιδίον όφελος, εάν περάσει η Πρόταση Νόμου του. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της Πρότασης Νόμου είναι η τροποποίηση του νόμου του ΓεΣΥ, προκειμένου ιατρός που δεν είναι συμβεμβλημένος με τον ΟΑΥ, να μπορεί να εκδίδει σε δικαιούχους του ΓεΣΥ παραπεμπτικό για εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων και περαιτέρω ιατρός ή οδοντίατρος, ο οποίος δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΟΑΥ, να δύναται να εκδίδει σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, συνταγή για χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υγειονομικών ειδών.

Μια πρόταση που αποτελείβόμβα, σύμφωνα με όσους διαμαρτύρονται, στα θεμέλια του Γενικού Συστήματος Υγείας. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον ΟΑΥ, μεταξύ άλλων δεν θα μπορούν να ελέγχονται οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ και θα υπάρξει υπερσυνταγογράφηση με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στο σύστημα, που θα οδηγήσουν στην κατάρρευσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα