Φρένο Αναστασιάδη στη συζήτηση για ΓεΣΥ-«Όχι σε αλλαγές που το αλλοιώνουν»

Σηκώνει το γάντι και παίρνει θέση για την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε αλλαγές που το αλλοιώνουν.  

Όπως αναφέρει, σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «με την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα του οποίου επιτεύχθηκε η μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, θέλει για τελευταία φορά να κάνει σαφές, όπως εξάλλου πρόσφατα δήλωσε στον Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την οποιαδήποτε παρέμβαση που θα αλλοιώνει τη φιλοσοφία ενός συστήματος που ομόφωνα υιοθετήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Το ΓΕΣΥ, προσθέτει ο κ. Πελεκάνος, αποτελούσε οφειλόμενη υποχρέωση του κράτους που για δεκαετίες αρκείτο σε μελέτες και υποσχέσεις. «Αποτελεί πλέον κατάκτηση του λαού και αυτήν την κατάκτηση δεν θα επιτρέψουμε ούτε να την αλλοιώσει ούτε να την καπηλεύεται ο οποιοσδήποτε».

Η υιοθέτηση του ΓΕΣΥ, σημειώνει τέλος, «αποτελεί το ελάχιστο δείγμα των επιτευγμάτων που μπορεί να δικαιώσουν τις προσδοκίες του λαού όταν υπάρχει καθολική ανάληψη ευθύνης για τα όσα το κράτος οφείλει στους πολίτες του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σιζόπουλος εναντίον όλων για το ΓεΣΥ-Το ξέσπασμα Παμπορίδη και «τα λαμόγια»

Νέες εξηγήσεις Αβέρωφ

Εν τω μεταξύ, απαντώντας στα πυρά του ΑΚΕΛ που τον κατηγόρησε πως δεν πίστεψε ποτέ το ΓεΣΥ και τον μονοασφαλιστικό του χαρακτήρα, ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση αναφέρει πως το Γενικό Σύστημα Υγείας, αποτελεί μία πραγματικότητα χάρη στην πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Παρέμβαση όμως έκανε εκ νέου και ο Πρόεδρος του, τονίζοντας πως «αν θέλει η αντιπολίτευση να κάνει καυγάδες για ένα ανύπαρκτο θέμα, δικαίωμά τους να συνεχίζουν».

«Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρος τρόπος να το εκφράσω», ανάφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ζήτημα και ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα αλλαγής της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ.

Όπως είπε, «είχαμε μια διαφορετική άποψη πριν από την ψήφιση. Μέσα από το διάλογο διαπιστώσαμε ότι η πλειοψηφία προτιμούσε το μονοασφαλιστικό. Το στηρίξαμε, το ψηφίσαμε και το στηρίζουμε. Δεν υπάρχει αλλαγής θέμα αλλαγής της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής».

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, είναι φυσιολογικό σε αυτή τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ, να υπάρχουν και κάποιες αδυναμίες και κάποια προβλήματα. «Πρέπει να διορθώσουμε τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις στις αδυναμίες. Όλοι μαζί. Και η κυβέρνησή μας και όλα τα πολιτικά κόμματα. Και όταν χτίζουμε ένα σπίτι και μπάζει αέρα ή νερά όταν βρέχει, δεν χαλούμε τους θεμελιούς, διορθώνουμε το παράθυρο. Άρα εκεί που υπάρχουν κάποια προβλήματα που όλοι τα διαπιστώνουμε να δώσουμε λύση μέσα από έναν πολιτισμένο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα πυρά ΔΕΟΚ για το ΓεΣΥ, σε ευθεία σύγκρουση με Σιζόπουλο-«Θα το αποτρέψουμε»

«Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι σε αλλαγή φιλοσοφίας του ΓΕΣΥ»

Η ΔΗΠΑ από την πλευρά της ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους, ότι λέει «ναι στη βελτίωση του ΓΕΣΥ και όχι στη ναρκοθέτηση ή και αλλοίωση του».

Όπως αναφέρει «γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενεργειών, αλλά και δημόσιας συζήτησης, που αφορούν το ΓεΣΥ, σε βαθμό πολύ ανησυχητικό.  Αναντίλεκτα, η προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών και της ποιότητας Υγείας στον τόπο μας είναι επιβεβλημένη και πρέπει να είναι συνεχής». 

Πρόσθεσε ακόμα πως «σε καμία, όμως, περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουμε συμμέτοχοι στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας της μεγαλύτερης κοινωνικής κατάκτησης του λαού μας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να επιτραπεί το σύστημα να συνεχίσει να τυγχάνει εκμετάλλευσης, έρμαιο σε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, ειδικά από τους άμεσα εμπλεκόμενους. 

Παράλληλα, τονίζει ότι κακίζουμε «το γεγονός πως τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί, που ήταν αναμενόμενο ότι θα παρουσιάζονταν, δυστυχώς τόσο ο ΟΑΥ, όσο και ο ΟΚΥπΥ δεν προχώρησαν σε ενέργειες αντιμετώπισης τους, γεγονός που ενεθάρρυνε και επέτρεψε σε όσους καραδοκούσαν, να το πράξουν εκείνοι.  Απευθύνουμε έκκληση προς ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ να εγκύψουν άμεσα και σοβαρά προς επίλυση των προβλημάτων και ολοκλήρωση της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού, όπως δεσμεύτηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στο Προεδρικό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεντώνει το σχοινί ο Σιζόπουλος, κατέθεσε πρόταση για ΓεΣΥ-Χείμαρρος ο Ιωάννου

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»