Οι ντομάτες της Οδού, τα μανταρίνια του Αρακαπά… Η άλλη όψη των καταστροφών

Οι ντομάτες της Οδού, τα μανταρίνια του Αρακαπά, οι χαρουπιές, οι ελιές… Όλα αυτά αποτελούν, πλέον, μόνο μία μακρινή ανάμνηση για τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών. Θα αντικρίζουν το μαύρο και τους καμένους κορμούς των δέντρων, τα απομεινάρια του άλλοτε πράσινου πνεύμονα, που θα μείνουν εκεί για να τους θυμίζουν την παλιά τους αίγλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Καδής: Η Κυβέρνηση δίπλα στους αγρότες των πληγεισών περιοχών, θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν

Οι αγρότες και οι γεωργοί έχουν αρχίσει, ήδη, να μετράνε τις πληγές τους, μη μπορώντας ακόμη να καταλάβουν πώς τα φθαρτά τους, από την μία στιγμή στην άλλη, έγιναν στάχτη, λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς, που ξέσπασε στον Αρακαπά το μεσημέρι του Σαββάτου και επεκτάθηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά σε άλλα οκτώ χωριά. Εκτός από τις περιοχές που έχουν πληγεί, τον αντίκτυπο της καταστροφής αναμένεται να βιώσουν και οι περισσότερες περιοχές της Κύπρου, αφού τα λαχανικά και τα φρούτα που παράγονται στα βουνά της ορεινής Λάρνακας και της ορεινής Λεμεσού, μοιράζονται σε όλες τις επαρχίες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τις επόμενες κιόλας ημέρες, αναμένεται να παρουσιαστεί μεγάλη έλλειψη ντομάτας στην αγορά, αφού οι ντομάτες της Οδού κυριαρχούσαν από τα μέσα Ιουνίου, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Σημαντική απώλεια θα αποτελέσουν και τα μανταρίνια του Αρακαπά, τα οποία ήταν η πρώτη επιλογή για αρκετούς πολίτες, κατά τους χειμωνιάτικους μήνες. Βαρύ είναι και το πλήγμα στη μελισσοκομία, αφού δύο εγκαταστάσεις έχουν γίνει στάχτη, ενώ πάνω από 25,000 τόνοι μελιού έχουν καταστραφεί.

«Σε αυτές τις περιοχές παράγονται πάρα πολύ καλά προϊόντα, οπωροκηπευτικά, εσπεριδοειδή, φρουτοκαλλιέργειες, μέλη, υπήρχαν πτηνοτροφικά και κτηνοτροφικά υποστατικά. Εκείνα τα προϊόντα δεν παράγονται στην πεδιάδα, είναι σε ορεινές περιοχές, σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον, το οποίο βοηθά να είναι ποιοτικά και ασφαλή. Η παραγωγή τους δεν ήταν βιομηχανοποιημένη, ήταν παραγωγή που πήγαινε απευθείας στον καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή, αυτό το πλεονέκτημα έχει χαθεί, για ολόκληρη την κυπριακή αγορά και έχουν χαθεί από όλη την γεωργική παραγωγή», εξήγησε στον REPORTER ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων, Πανίκος Χάμπας.

Οι ντομάτες της Οδού, που άλλοτε καθόριζαν την οικονομική πολιτική και τις τιμές της αγοράς, πλέον αποτελούν μία ανοιχτή πληγή για τους παραγωγούς του χωριού, με τις ζημιές να εκτιμώνται ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Με τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί μεγάλες καλλιέργειες. Τα καμένα πάνε όλα χαμένα, όμως έχουμε κάποιες καλλιέργειες, σε χωράφια που δεν επηρεάστηκαν και το Σεπτέμβριο θα έχουμε μία μικρή παραγωγή. Δεν θα είναι στην ίδια κλίμακας από ό,τι πέρσι, που είχαμε παραγωγή από όλα τα χωράφια», υπέδειξε ο Αντώνης Κορνιώτης, που ανήκει στην ομάδα παραγωγής της Οδού.

Η καταστροφή στις καλλιέργειες, εκτός από έλλειψη στα προϊόντα, θα έχει ακόμη μία σημαντική επίπτωση. Λόγω της χαμηλής προσφοράς και της αυξανόμενης ζήτησης που θα έχουν τα προϊόντα, η αύξηση στις τιμές φαίνεται ότι είναι μονόδρομος. Αυτό εκτιμά και ο γενικός γραμματέας της ΕΚΑ.

«Θα επηρεάσει τις τιμές η καταστροφή αυτή, επειδή από τη στιγμή που βγαίνει εκτός παζαριού ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας, δημιουργείται ένα θέμα προσφοράς και ζήτησης. Ζούμε σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που το σημαντικό είναι αυτό, η προσφορά και η ζήτηση. Θα υπάρχει λιγότερη προσφορά και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση στις τιμές. Αν σκεφτεί κάποιος να φέρει από το εξωτερικό, είναι ακόμη ένα πλήγμα στην οικονομία της Κύπρου, επειδή αντί να αξιοποιούμε την κυπριακή παραγωγή, πληρώνουμε στο εξωτερικό για να φέρουμε προϊόντα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες. Βγαίνει από το παζάρι ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής μας».

Καταστράφηκαν ολοκαίνουργια τρακτέρ

Οι αδηφάγες φλόγες δεν σταμάτησαν πουθενά στο πέρασμά τους. Δεν λογάριασαν τη σημαντικότητα των αντικειμένων, αν είναι καινούργια ή παλιά. Τα κατέστρεψαν όλα, αφήνοντας πίσω ένα κενό. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά κατέκαψε ολοκαίνουργια τρακτέρ, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 70,000 ευρώ, καθώς επίσης και 4-5 θερμοκήπια, ενώ περισσότερα από δέκα έχουν υποστεί ζημιές.

Την ίδια ώρα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου, ώστε να βρεθούν καινούργια λάστιχα ποτίσματος, ώστε να αρχίσει το πότισμα των φυτών, στα θερμοκήπια, αφού πάνω από 200,000 φυτά έχουν καεί. Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι αναμένουν την οικονομική βοήθεια από την Κυβέρνηση.

Παράλληλα, λόγω της καμένης γης, αρκετοί εργάτες έχουν μείνει χωρίς δουλειά, με αποτέλεσμα να εκφράζουν την επιθυμία να φύγουν από την περιοχή, ώστε να αποζητήσουν αλλού δουλειά.

«Χάθηκαν όλα τα πλεονεκτήματα που καθορίσαμε μέσα από αιώνες»

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Κύπρο, των τελευταίων χρόνων, μετά την εισβολή του 1974, αφού έχει κατακάψει αιωνόβια δέντρα, με αποτέλεσμα να έχει καταστρέψει την φετινή χρονιά, όσον αφορά τις καλλιέργειες.

«Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή πόσο μεγάλη θα είναι η απώλεια. Είναι η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που σημειώθηκε, μετά το 1974, σύμφωνα με στοιχεία. Στο διάβα της, η φωτιά τα κατέστρεψε όλα ολοσχερώς. Η φετινή χρονιά χάθηκε, δεν μπορούν να ξαναφυτέψουν πλέον ντομάτες από την αρχή. Επομένως, θα πρέπει να βρέξει, για να οργώσουν, να καθαρίσουν τα χωράφια, για να υπάρξει νέα καλλιέργεια. Θα πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια, ως απολεσθέν εισόδημα, επειδή δεν είναι ευθύνη του παραγωγού. Πρέπει να υπάρχει αποζημίωση, αλλά και βοήθεια για τα χωράφια του κόσμου. Υπήρχαν αιωνόβια δέντρα, ελιές, χαρουπιές. Θα πρέπει να περιμένει η νέα γενιά άλλα εκατό χρόνια για να τα μεγαλώσουν», επεσήμανε ο κ. Χάμπας.

Πάντως, σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, που έχει κάνει το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Αριστείας Ερατοσθένης η εκτιμώμενη καμένη έκταση ανέρχεται στα 67 Km2.

Ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, συνοδεία αντιπροσωπειών των αγροτικών οργανώσεων, αναμένεται σήμερα να επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές, όπου θα προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης. Εξάλλου, σήμερα θα παραδοθούν στον υπουργό Εσωτερικών και οι εκθέσεις των λειτουργών, που κλήθηκαν να καταγράψουν τις ζημιές στα χωριά, από την Κυριακή το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»