Οι φονικές και πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην Κύπρο-Από τη Βάβλα στον Αρακαπά

Η 3η Ιουλίου 2021, γράφτηκε με μελανά γράμματα στην ιστορία της Κύπρου. Η χειρότερη πυρκαγιά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς, δεκάδες ανθρώπους άστεγους, καταστραμμένες περιουσίες και περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης.

Από την ορεινή Λεμεσό, μέχρι την ορεινή Λάρνακας απ’ όπου πέρασε ο πύρινος όλεθρος, κατέστρεψε τα πάντα. Το απέραντο πράσινο, μέσα σε μερικές ώρες, βάφτηκε μαύρο, μαυρίζοντας και τις ψυχές μας.

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «στην καταστροφή του 2016 στο δάσος της Σολιάς, σε τέσσερις μέρες καταστράφηκε το ένα τρίτο από ό,τι σε μερικές ώρες στην εδώ περιοχή που, δυστυχώς, έπληξε η καταστροφική πυρκαγιά».

Οι καταστροφικότερες πυρκαγιές της τελευταίας 20ετίας

Αρκετά είναι τα μέτωπα των πυρκαγιών που κατέστρεψαν αμέτρητα χιλιόμετρα γης σε επτά χωριά. Μετά την φωτιά που ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου από τον Αρακαπά και πέρασε από Οδού, Μελίνη, Ορά, Βαβατσινιά, Συκόπετρα, Επταγώνια και Αγίους Βαβατσινιάς, πριν κατασβεστεί το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, η δεύτερη μεγαλύτερη ήταν αυτή που ξέσπασε στη Βάβλα, στις 20 Ιουνίου του 2000.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς, καταστράφηκε συνολική έκταση 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πέρασε από τη Λάγια, την Ορά και την Βαβατσινιά, πριν αναχαιτιστεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ευτυχώς, σε εκείνη την πυρκαγιά, δεν καταστράφηκαν σπίτια και δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Η τρίτη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στα χρονικά της Δημοκρατίας, ήταν αυτή στα Μέσανα της Πάφου, η οποία είχε ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου 2001 και κατέκαψε συνολική έκταση είκοσι τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως και στη φωτιά της Βάβλας, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στα Μέσανα δεν καταγράφηκαν θάνατοι, ωστόσο προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αμπέλια και περιουσίες του χωρίου.

Η φονική πυρκαγιά της Σολέας

Τραγικές ήταν οι συνέπειες της πυρκαγιάς στη Σολέα, που ξέσπασε στις 19 Ιουνίου 2016 και κατασβέστηκε περίπου μια εβδομάδα αργότερα, αφού πρώτα κατέκαψε 18,57 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων.  

Πρόκειται για τους δασοπυροσβέστες Ανδρέα Σοφοκλέους και Μάριο Αριστοτέλους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το πυροσβεστικό όχημα στο οποίο επέβαιναν, κατέπεσε στον γκρεμό, λόγω της υποχώρησης του εδάφους.

Από την φονική πυρκαγιά, καταστράφηκαν περιουσίες και σπίτια συμπολιτών μας. Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες που διεξήχθησαν, η φωτιά είχε ξεκινήσει από σπίτι στην Ευρύχου και επεκτάθηκε με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι μεγάλες πυρκαγιές στον Κάτω Δρυ και στην Ορά

Μεγάλες ήταν και οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Κάτω Δρυ και Ορά, το 2012 και το 2008, αντίστοιχα.

Στον Κάτω Δρυ, η φωτιά ξέσπασε στις 12 Αυγούστου 2012 και κατέκαψε συνολικά 16,36 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, ενώ την υστάτη γλύτωσαν σπίτια και περιουσίες πολιτών. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από καψάλισμα χόρτων.

Στην Ορά, η οποία ήταν μεταξύ των περιοχών που πλήγηκαν και στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου 2021, είχε προκληθεί φωτιά στις 18 Ιουνίου 2008, από την οποία καταστράφηκαν 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Οικολογική καταστροφή στον Σαϊττά

Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στις 29 Ιουνίου 2007, στον Σαϊττά, που υπάγεται στον Μονιάτη.

Από εκείνη την πυρκαγιά, προκλήθηκαν ζημιές σε περίπου τριάντα οικίες, υποστατικά, δασικές και γεωργικές καλλιέργειες. Στάχτη κι αποκαΐδια έγιναν συνολικά δώδεκα τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα από τη διερεύνηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, η φωτιά οφειλόταν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Καταστράφηκαν περιουσίες στην Χοιροκοιτία          

Στις 19 Ιουνίου 2013, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει άλλη μια πολύ μεγάλη πυρκαγιά, η οποία είχε ξεσπάσει στη Χοιροκοιτία και κατέκαψε δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αφού πρώτα πέρασε από Άγιο Θεόδωρο, Βάβλα και Ορά.

Από εκείνη τη φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο δύο μέρες αργότερα, προκλήθηκαν ζημιές στο εξωτερικό μέρος κατοικιώμν, σε φάρμες, αλλά και σε συστήματα άρδευσης.

Ευτυχώς, ούτε σε αυτή την πυρκαγιά δεν καταγράφηκε οποιοσδήποτε θάνατος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Βαριά καμπάνα σε 49χρονη που πιάστηκε με δεκάδες κούτες αδασμολόγητων τσιγάτων
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις