Η μεγάλη επιχείρηση επιστροφής εργαζομένων και οι δύο πηγές ανησυχίας

Τρία εικοσιτετράωρα πριν το πρώτο στάδιο αποκλιμάκωσης από το lockdown και με στόχο την μείωση των κινδύνων διασποράς σε χώρους εργασίας, συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση ελέγχου μέσω των τεστ ταχείας ανίχνευσης, των εργαζομένων που επιστρέφουν τη Δευτέρα της εργασίες τους.

Το στρατηγικό πλάνο του Υπουργείου υγείας, για το επόμενο διάστημα στηρίζεται στο τρίπτυχο, «τεστ-εμβολιασμοί-αυστηρή επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων». Έτσι από χθες εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test αντιγόνου, του προσωπικού που εργάζεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία ή θα επαναδραστηριοποιηθούν.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διευθετήσουν τον εβδομαδιαίο έλεγχο του προσωπικού τους, με όσες απασχολούν πέραν των 10 ατόμων να υποχρεούνται να κάνουν τεστ στο 20% των εργαζομένων.

Από χθες, λειτουργούν παγκύπρια 51 μονάδες δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις αλλά και αρκετές κοινότητες, σε διευρυμένο ωράριο. Στα σημεία δειγματοληψίας λειτουργούν δύο συνεργεία, προκειμένου να μην παρατηρηθούν συνθήκες συγχρωτισμού και να μην είναι μεγάλος ο χρόνος αναμονής.

Για την επιτήρηση της εφαρμογής του μέτρου, θα διενεργούνται εντατικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις από τους Υγειονομικούς Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας και τον άλλων αρμόδιων Τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα πρώτη Φεβρουαρίου επαναλειτουργούν κουρεία, κομμωτηρία και ινστιτούτα αισθητικής, ενώ αποφασίστηκε και η αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού, που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν το τριήμερο

Δύο πηγές ανησυχίας

Οι προειδοποιήσεις για το νέο στέλεχος, εν τω μεταξύ, αλλά και η αβεβαιότητα που προκαλεί η απόφαση της AstraZeneca, να παραχωρήσει μειωμένα εμβόλια στα κράτη μέλη της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021, εντείνει τις ανησυχίες και στην Κύπρο. Κι αυτό επειδή παρά τη σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών, το φορτίο νοσηρότητας παραμένει υψηλό, όπως και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, που θα επιστρέψουν μαθητές και ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, θα έχουν μειωθεί οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία, που ετοιμάζονται ήδη για ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα.

Οι επόμενες δύο φάσεις του unlock, το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και το Μάρτιο, όπως έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και έχουν καθοριστεί κάποια όρια, για την υλοποίησή τους.

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε εξάλλου ότι λόγω των μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων που παρήγγειλε σε αναλογία του πληθυσμού της η Κύπρος από την AstraZeneca, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ο στόχος των 100 χιλιάδων εμβολιασμών μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κορυφαίες πέντε χώρες του κόσμου στη διαχείριση της πανδημίας η Κύπρος

Ανοίγει η Πύλη Εμβολιασμού

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας πάντως συνεχίζεται. Όπως ανακοινώθηκε στις 9 το πρωί, η Πύλη Εμβολιασμού θα είναι διαθέσιμη για διευθέτηση ραντεβού για τα άτομα ηλικίας άνω των 86 ετών, που δεν έχουν εμβολιαστεί το προηγούμενο διάστημα ή δεν έχουν διευθετήσει ήδη ραντεβού. Η διαδικασία διευθέτησης ραντεβού συνεχίστηκε και χθες για τα άτομα ηλικίας άνω των 88 ετών.

Παράλληλα, την Δευτέρα, πρώτη Φεβρουαρίου θα προστεθούν στην Πύλη Εμβολιασμού επιπρόσθετα ραντεβού. Σχετικές ανακοινώσεις για τον αριθμό των εμβολίων και την ηλικιακή ομάδα που θα αφορούν, θα γίνουν τις επόμενες μέρες, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκδηλώσεις στην Πάφο για επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Ποιος είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο υπηρεσιακός πρόεδρος του Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκροί και επίσημα ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν-Εικόνες από τη συντριβή του ελικοπτέρου
Ανάλυση Guardian: Η επόμενη δύσκολη μέρα για το Ιράν μετά τον θάνατο του Ραϊσί
Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ στη συντριβή του ελικοπτέρου, σύμφωνα με τα Ιρανικά ΜΜΕ
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ενδείξεις πως δεν ενήργησε μόνος ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας κατά του Φίτσο
ΒΙΝΤΕΟ: Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου που συνετρίβη-«Δεν υπάρχει ίχνος ζωής»
Άλλο ένα καλοκαίρι υπό τον φόβο των τετράτροχων στα παραλιακά μέτωπα-Στα συρτάρια τα μέτρα