Στις κορυφαίες πέντε χώρες του κόσμου στη διαχείριση της πανδημίας η Κύπρος

Στις κορυφαίες πέντε χώρες στον κόσμο στην διαχείριση της πανδημίας, κατατάσσει την Κύπρο η έγκυρη αυστραλιανή δεξαμενή σκέψης, Lowy Institute έπειτα από αξιολόγηση σχεδόν 100 χωρών παγκόσμια. 

Το think tank αξιολόγησε συγκεκριμένα 98 χώρες στη βάση έξι κριτηρίων, μέσω διαθέσιμων στο κοινό συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με τον ιό.  Ανάμεσα στα κριτήρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι θάνατοι και η διενέργεια τεστ ανίχνευσης ανά 1000 άτομα.

Έτσι η χώρα μας είναι πέμπτη στην κατάταξη, μετά τη Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ, τη Ταϊβάν και τη Ταϊλάνδη. Η Κύπρος, είναι δηλαδή στη διαχείριση της πανδημίας πάνω από όλα τα κράτη της ΕΕ.  Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εμφανίζεται στην κατάταξη είναι η Ισλανδία που είναι στην 7η θέση.Χειρότερη χώρα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η Βραζιλία με τις ΗΠΑ να φιγουράρουν στην 94η θέση.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση παρά το γεγονός ότι το ξέσπασμα του κορωνοϊού ξεκίνησε από την Κίνα, οι χώρες της Ασίας, κατά μέσο όρο, αποδείχθηκαν οι πιο επιτυχημένες στον περιορισμό της πανδημίας. Αντίθετα, η εξάπλωση πρώτα την Ευρώπη και μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ραγδαία, όπως σημειώνεται, με τη Γηραιά ήπειρο να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση

H έκθεση αναφέρει ότι τα μικρότερα κράτη με πληθυσμούς κάτω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, φαίνεται να έχουν κάποια πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Lowy δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα είχαν περισσότερους διαθέσιμους πόρους για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και είχαν καλύτερη απόδοση κατά μέσο όρο από τις αναπτυσσόμενες χώρες για το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης μέχρι σήμερα. «Το πιο εκπληκτικό, όμως, είναι ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας και ότι οι προηγμένες οικονομίες,  έχασαν το προβάδισμά τους μέχρι το τέλος του 2020,με τις λοιμώξεις να αυξάνονται ξανά σε πολλά μέρη, που είχαν σημειώσει εμφανή επιτυχία στην τα πρώτα κύματα της πανδημίας», σημειώνεται στην έκθεση.

Δείτε την έκθεση του Lowy Institute εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»