Μπλόκο Γερμανίας στη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65

Οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νέο σίριαλ στον πόλεμο με τα εμβόλια, η έφοδος της Κομισιόν και το… κρεοπωλείο

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών».

Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Το RKI είπε ότι τα δύο εμβόλια που είχαν εγκριθεί από τις αρχές της ΕΕ -από την BioNTech/Pfizer και τη Moderna- κρίθηκαν ως «ισοδύναμα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Της απόφασης της γερμανικής επιτροπής εμβολιασμών είχαν προηγηθεί δύο άρθρα των γερμανικών εφημερίδων Bild και Handelsblatt, οι οποίες είχαν γράψει ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Επικαλούμενες Βρετανούς επιστήμονες και γερμανικές κυβερνητικές πηγές, οι δύο εφημερίδες έγραψαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στις ηλικίες άνω των 65 ετών είναι μόλις 8%.

Ωστόσο, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, λέει ότι θα συνεχίσει να συζητά με την εταιρεία.

Επαρκώς αποτελεσματικό λέει η Βρετανία

Άμεση ήταν η αντίδραση της Βρετανίας. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν του προκαλεί ανησυχία η σύσταση των ειδικών στη Γερμανία να μη χορηγείται στους άνω των 65 ετών το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού από την Οξφόρδη και την AstraZeneca.

«Οι δικές μας αρχές έχουν καταστήσει πολύ σαφές ότι θεωρούν πως το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό, ότι δίνει υψηλό βαθμό προστασίας μετά και από μία μόνο δόση. Και τα στοιχεία που έχουν παράσχει είναι ότι θεωρούν πως είναι αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», είπε ο κ. Τζόνσον.

Δημοσιοποιεί το συμβόλαιο η AstraZeneca

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Πέμπτης η γερμανική εφημερίδα FAZ, που επικαλείται πηγές της ΕΕ, μετέδωσε πως η AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο προμηθειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμβόλιό της κατά της COVID-19.

Νωρίτερα, ο  εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ανάφερε ότι η η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα προμήθειας εμβολίων και επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί.

Η εταιρεία σκοπεύει αύριο, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της «εφόδου», με εντολή της Κομισιόν, που πραγματοποίησαν νωρίτερα οι βελγικές αρχές στις εγκαταστάσεις της AstraZeneca στη χώρα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία αναφορικά με τα προβλήματα στην γραμμή παραγωγής, που επικαλείται η βρετανοσουηδική εταιρεία, προκειμένου να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι προειδοποιήσεις Μισέλ

Η ΕΕ συνεχίζει πάντως να πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία.

Η ΕΕ θα επιχειρήσει να επιλύσει με διαπραγμάτευση το πρόβλημα που προκύπτει από  τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων των εταιρειών κατασκευής εμβολίων, αλλά αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε "πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέτρα επιβολής που έχουμε στη διάθεσή μας βάσει των Συνθηκών", ανέφερε εν τω μεταξύ ο  Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε απαντητική του επιστολή προς τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας, Τσεχίας, Δανίας και Αυστρίας.

Όλα αυτά, πάντως καθιστούν αβέβαιη την έκβαση της αυριανής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca. Υπό το πρίσμα της γερμανικής ανακοίνωσης, δεν αποκλείεται να εγκριθεί μεν η κυκλοφορία του στην ΕΕ, αλλά όχι και η χορήγησή του στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στις κορυφαίες πέντε χώρες του κόσμου στη διαχείριση της πανδημίας η Κύπρος

Δειτε Επισης

Προειδοποιεί η Ρωσία-«Αν πάρετε τα περιουσιακά στοιχεία μας, έχουμε μια απάντηση που θα πονέσει»
Το TikTok βρίσκει απέναντί του και την Ευρωπαϊκή Ένωση-Ποια υπηρεσία του πρόκειται να απαγορευτεί
Οι πλημμύρες άλλαξαν τον χάρτη του Ντουμπάι-Συγκλονιστικές δορυφορικές εικόνες
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ τράπεζες της Κίνας που υποστηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων
Το Ισραήλ κατακεραυνώνει την έκθεση για το γραφείο αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
Προσπάθειες να ξεπεραστεί η δυσπιστία, υποστηρίζει μέλος της αντιπροσωπείας του Κοσόβου
ΒΙΝΤΕΟ: Ανεστάλη η εναέρια κυκλοφορία στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας
Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη υπόπτου για τον φόνο νεαρού Ισραηλινού βοσκού στη Δυτική Όχθη