Το νέο σίριαλ στον πόλεμο με τα εμβόλια, η έφοδος της Κομισιόν και το… κρεοπωλείο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρωτοφανή κόντρα μεταξύ Κομισιόν και AstraZeneca, με αφορμή την ενημέρωση της δεύτερης πως θα προμηθεύσει τα κράτη μέλη με λιγότερα εμβόλια το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αρχικά αναφέρθηκε πως η μείωση θα άγγιζε το 60%, οι εκτιμήσεις ωστόσο αναθεωρήθηκαν τις τελευταίες ώρες προς τα πάνω και ανεβάζουν το ποσοστό στο 75%.

Η απόφαση της βρετανοσουηδικής εταιρείας, ανατρέπει ολόκληρο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ. Οι υποψίες δε ότι θα εμβόλια που θα διατίθεντο στα κράτη μέλη, προωθήθηκαν στη Βρετανία, ήταν αυτές που πυροδότησαν τον πόλεμο με την εταιρεία που μαίνεται από την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα στο εργοστάσιο εμβολίων της AstraZeneca κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν

Ένα ακόμη επεισόδιο στο... σίριαλ της διένεξης με την AstraZeneca διαδραματίστηκε το πρωί της Πέμπτης στο Βέλγιο, αυτή τη φορά, σύμφωνα με δημοσιεύματα από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο, κάτι που επιβεβαίωσε και το γραφείο του Βέλγου υπουργού Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», ανέφερε το γραφείο του υπουργού.

Η επιθεώρηση, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», όπως είπε εκπρόσωπος του Βαντενμπρούκε, προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Υπό το βάρος της κριτικής αλλά και του πλήθους των δημοσιευμάτων, σε όλες της χώρες, η ΕΕ έσπευσε το μεσημέρι της Πέμπτης να ρίξει τους τόνους. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ, ανέφερε πως οι επαφές με την AstraZeneca, θα συνεχιστούν  τονίζοντας ότι η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την AstraZeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιος είναι ο «ταραξίας» CEO πίσω από την AstraZeneca

Η οργή της Στέλλας και το… κρεοπωλείο

Η κόντρα της ΕΕ με την AstraZeneca οξύνθηκε επικίνδυνα χθες, με την Κύπρια Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου να συγκρίνει την Βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία με... κρεοπωλείο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το απόγευμα της Τετάρτης, «απορρίπτουμε τη λογική του 'όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε' («First come, first served»). Αυτό μπορεί να ισχύει σε ένα συνοικιακό χασάπικο, όχι όμως σε υπογεγραμμένα συμβόλαια και όχι σε συμφωνίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται προκαταβολές».

Η Στέλλα Κυριακίδου έκανε λόγο, για άλλη μία φορά, για ανεπαρκείς τις δικαιολογίες εκ μέρους της AstraZeneca, η οποία επικαλείται προβλήματα παραγωγής στα δύο εργοστάσιά της σε Ολλανδία και Βέλγιο. Η ΕΕ όμως επιμένει και ζητά να επιταχυνθούν οι παραδόσεις εμβολίων που παρασκευάζονται στις βασικές μονάδες της εταιρείας, επί βρετανικού εδάφους, υπενθυμίζοντας ότι τα άλλα δύο κέντρα είναι βοηθητικά, όχι τα κύρια.

Από την πλευρά του, ο Πασκάλ Σορουά, διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca χαρακτηρίζει σαν «κακή συγκυρία» όσα συμβαίνουν και υπερασπίζεται την εταιρεία του δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα μυστήριο στο γιατί έχουμε καθυστερήσει. Δεν το κάνουμε εσκεμμένα. Εγώ είμαι Ευρωπαίος και έχω την Ευρώπη στην καρδιά μου. Ο πρόεδρός μας είναι Σουηδός, άρα Ευρωπαίος και αυτός. Πολλά στελέχη είναι Ευρωπαίοι και θέλουμε να εξυπηρετήσουμε την Ευρώπη όσο καλύτερα γίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στην ΕΕ.

*Με πληροφορίες από ΕΘΝΟΣ/ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δειτε Επισης

Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων
Πυρκαγιά σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Σμολένσκ έπειτα από επίθεση με drones
Πώς αεροπλάνο στο αεροδρόμιο JFK παραλίγο να συγκρουστεί με άλλα 4 αεροσκάφη-Τους έσωσε ο πιλότος
Τιμωρία για τον ιερέα που τέλεσε το μνημόσυνο του Αλεξέι Ναβάλνι–Τον υποβίβασαν σε ψάλτη
Εφιαλτική νύχτα στη Γάζα-Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας
BINTEO: Κάμερα σε κουδούνι σπιτιού στο Ορεγκόν κατέγραψε καρέ-καρέ την αρπαγή γυναίκας
Οπλισμένοι θα πηγαίνουν στο σχολείο οι καθηγητές στο Τενεσί-Απόφαση του κοινοβουλίου
Η Ουάσινγκτον επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ
Πυραυλικά πλήγματα της Ρωσίας στο Χάρκοβο της Ουκρανίας