Το unlock σε στάδια, οι αλλαγές και οι προϋποθέσεις για τις υπόλοιπες δύο φάσεις

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, οι προειδοποιήσεις για το νέο στέλεχος καθώς και οι φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας εντός του χειμώνα, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, στην απόφαση να μεταθέσει για μία εβδομάδα κάποιες από τις χαλαρώσεις, που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση αποκλιμάκωσης, από το ολικό απαγορευτικό.

Στην ουσία το lockdown παρατείνεται για άλλη μία βδομάδα, πλην εξαιρέσεων που αφορούν στην επαναλειτουργία κουρείων, κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής και στην αύξηση από 25% σε 50% του ποσοστού του προσωπικού, που μπορεί να έχει φυσική παρουσία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών. Την υστάτη αποφασίστηκε επίσης, όπως δοθεί και χαλάρωση στις συναθροίσεις σε σπίτια, τα οποία από τη Δευτέρα θα μπορούν να επισκέπτονται, μέχρι δύο άτομα, νοουμένου ότι πρόκειται για συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Το ουσιαστικό unlock της πρώτης φάσης θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου, οπόταν και θα επιστρέψουν οι μαθητές δημοτικών σχολείων και της τρίτης Λυκείου στα θρανία. Παράλληλα, θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και πρακτορεία στοιχημάτων. Αυξάνονται δε σε τέσσερα τα άτομα, που μπορούν να επισκεφθούν μια οικία, ενώ χαλάρωση δίδεται και στις εκκλησίες αφού η Θεία Λειτουργία θα μπορεί να τελείται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 50 άτομα.

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για ατομική προσευχή (ταυτόχρονη φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα ανά θρησκευτικό χώρο), νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 3+6 αποφάσεις για το unlock-Τι ανοίγει, οι χαλαρώσεις και οι περιορισμοί

Νέα κατηγορία στα sms

Τα δύο γραπτά μηνύματα στο 8998 παραμένουν, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου. Προστίθεται μάλιστα η κατηγορία 9, που θα αποτελεί επιλογή για επισκέψεις σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.

Επιπρόσθετα όσοι μετακινηθούν για επίσκεψη σε οικία συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού τότε πρέπει να στείλουν sms στην κατηγορία 5.

Παράλληλα, στην κατηγορία 6, αφαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς άθλησης στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών, αφού μετά τις εικόνες του Σαββατοκυρίακου στο Τρόοδος, αποφασίστηκε όπως απαγορευτεί η μετάβαση σε αυτούς τους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νέα επιλογή στα SMS και οι αλλαγές-Απαντήσεις σε 19 ερωτήματα για τα νέα μέτρα

Μαζικά rapid tests

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς σε χώρους εργασίας, το Υπουργείο Υγείας επιστρατεύει από σήμερα το όπλο των rapid tests, στα οποία πρέπει να υποβάλλονται όσοι εργαζόμενοι επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Από σήμερα μέχρι την Κυριακή θα υλοποιείται πρόγραμμα εξέτασης όλων των εργαζομένων που απασχολούνται σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής, οι οποίοι θα επαναδραστηριοποιηθούν από την Δευτέρα, πρώτη Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται από την 1η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων, αλλά και την αποφυγή συγχρωτισμού, ενεργοποιούνται από σήμερα σε 51 σημεία παγκύπρια μονάδες δειγματοληψίας που θα λειτουργήσουν, όπως ανακοινώθηκε σε διευρυμένο ωράριο, με δύο συνεργεία ανά σημείο και με δυνατότητα διενέργειας πέραν των 20 χιλιάδων τεστ ανά ημέρα.

Λόγω της στόχευσης που θα γίνει στην εξέταση των εργαζομένων, την περίοδο 28-31 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων θα γίνεται παράλληλα με το πρόγραμμα ελέγχου του γενικού πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα του rapid test θα έχει χρονική ισχύ εφτά ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Ταυτόχρονα, από τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ο υποχρεωτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με rapid test σε εργαζόμενους. Ο εργοδότης έχει την ευθύνη, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:

  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
  • Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.

Οι υπόλοιπες φάσεις του unlock

Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δύο φάσεις χαλαρώσεων το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου και το Μάρτιο, που θα τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, έχουν μπει κάποιοι δείκτες ως όριο προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τις υπόλοιπες χαλαρώσεις, που βρίσκονται στο στρατηγικό πλάνο αποκλιμάκωσης.

Και η δεύτερη φάση των χαλαρώσεων, πάντως αναμένεται να είναι συντηρητική. Αρκετοί περιορισμοί στις διακινήσεις γίνονται σκέψεις για να παραμείνουν, όπως για παράδειγμα το κέρφιου, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο εάν θα καταργηθούν ή όχι τα sms ή εάν θα αυξηθεί ο αριθμός τους. Η πρόταση των επιστημόνων, πάντως είναι να παραμείνουν περιορισμοί στις διακινήσεις καθόλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, λόγω και των προειδοποιήσεων για το νέο στέλεχος.

Για την τρίτη φάση χαλαρώσεων που θα είναι το Μάρτιο, η πρόθεση είναι, εάν γίνει κατορθωτή η αναχαίτηση ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος, να ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και αρκετές άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και να αρθούν μέτρα που περιορίζουν τις διακινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας