Θρίλερ και μπάχαλο με τα εμβόλια της AstraZeneca-Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κόντρα ανάμεσα στην Κομισιόν και την AstraZeneca, σε μια περίοδο μάλιστα όπου κινούνται με αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στην Ε.Ε, με πολλές χώρες να είναι αντιμέτωπες με το τρίτο κύμα και να επέβαλαν, ή να ετοιμάζονται να επιβάλουν, νέα σκληρά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άστραψε και βρόντηξε για την AstraZeneca η Κυριακίδου-«Να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα»

Στο διεθνή τύπο υπάρχουν έντονες επικρίσεις για τους χειρισμούς της Κομισιόν, με τα πυρά να αγγίζουν περισσότερο την Ούρσουλα Φορ Ντε Λαιεν και την Κύπρια Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου. Κι αυτό επειδή αρχικά είχε ανακοινώσει την προμήθεια 300.000.000 εμβολίων για τo πρώτο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο πρώτα η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα καθυστερούσε την παράδοση σημαντικών ποσοτήτων επικαλούμενη λόγους αναβάθμισης της γραμμής παραγωγής και στη συνέχεια η AstraZeneca , το εμβόλιο της οποίας αναμένεται την Παρασκευή να αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την μείωση κατά 60% των ποσοτήτων που θα παρέδιδε το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο, ο πόλεμος Κομισιόν και AstraZeneca, στον οποίο ενεπλάκη και η Βρετανία συνεχίζει να μαίνεται, με αξιωματούχους της ΕΕ να εκτιμούν πως η εταιρεία, παρέχει τα εμβόλια που αναλογούσαν στα κράτη μέλη, στη Βρετανία.  

Στο ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να προσθέσει το μπάχαλο για το εάν θα προσέλθει ή όχι η AstraZeneca στις σημερινές συνομιλίες με την ομάδα διαπραγμάτευσης της ΕΕ. Η AstraZeneca λέει ότι προτίθεται να προσέλθει ενώ στην δική της εκδοχή επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς υπογραμμίζει ότι η  βρετανο – σουηδική εταιρεία ενημέρωσε σήμερα το πρωί ότι δεν θα λάβει μέρος στη συνάντηση με την ομάδα διαπραγμάτευσης της ΕΕ, αλλά αργότερα η ίδια η AstraZeneca, άλλαξε στάση και δήλωσε δημοσίως ότι τελικώς θα λάβει μέρος στη συνάντηση. «Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση», τονίζει η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να ρίξει του τόνους.

Η Κομισιόν προσπαθεί να πιέσει την εταιρεία με βάση τα συμβόλαια προαγοράς. Ο εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca, ωστόσο σε συνέντευξη στην ιταλική Ρεπούμπλικα, ανέφερε ότι η Ένωση καθυστέρησε υπερβολικά να συμφωνήσει με την εταιρεία για την αγορά εμβολίων και ότι το συμβόλαιο με την Κομισιόν δεν είχε στοιχεία δεσμευτικότητας για την εταιρεία. Όπως υποστήριξε, η AstraZeneca είχε υπογράψει απλώς  ότι θα έκανε «το καλύτερο δυνατόν» ως προς τις ποσότητες εμβολίων που θα παρέδιδε.

Η παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή της AstraZeneca ανάγκασε την Κομισιόν να ζητήσει από την εταιρεία να δημοσιοποιήσει τα συμβόλαιά της - καθώς η AstraZeneca αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι πωλεί τα εμβόλιά της εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για «να βγάλει μεγαλύτερο κέρδος». Στη συνέχεια, η εταιρεία αρνήθηκε αρχικά να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Κομισιόν, για να επανέλθει στη συνέχεια στο τραπέζι των συζητήσεων.

Πώς θα επηρεαστεί η Κύπρος

Εν τω μεταξύ η μία μετά την άλλη οι χώρες κράτη μέλη της ΕΕ ανακοινώνουν πως η απόφαση της AstraZeneca, θα επηρεάσει τον εμβολιαστικό σχεδιασμό της. Η Κύπρος, είναι μία από τις χώρες, που θα επηρεαστούν λιγότερο κι αυτό όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, επειδή έχουν παραγγελθεί από την εταιρεία πολύ περισσότερα εμβόλια από την αναλογία του πληθυσμού μας. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως σημείωσε θα εμβολιαστούν 100 χιλιάδες άτομα.

«Έχουμε παραγγείλει από την AstraZeneca πολύ περισσότερα από την αναλογία του πληθυσμού μας, στο πλάνο που έχουμε αναφέρει για κάλυψη μέχρι 100,000 ήταν αφού λήφθηκαν υπόψη οι μειωμένες ποσότητες. Εάν παρ’ ελπίδα αυξηθούν αυτές οι ποσότητες, τότε θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε περισσότερα άτομα», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο περιθώριο της ανακοίνωσης της πρώτης φάσης αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Επεσήμανε δε ότι, «σύμφωνα με το πλάνο μας, μέχρι τις αρχές Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 80 ετών και οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής, και λαμβάνοντας υπόψη μας την πληροφόρηση που έχουμε μέχρι σήμερα από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca».

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι συμμερίζεται τις απόψεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπιστεί όπως και οι άλλες χώρες όσον αφορά την παράδοση εμβολίων -διότι ακούγεται λίγο παράξενο να υπάρχει πρόβλημα παράδοσης μόνο στην ΕΕ ενώ σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία δεν υπάρχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ