Η μάχη με τον καρκίνο, το θαύμα της Αγίας Μαρίνας και το δώρο στο Παιδογκολογικό

«Τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο… Να είσαι ψύχραιμος, να πιστεύεις στον Θεό και να προσεύχεσαι, οποιαδήποτε αναποδιά κι αν συμβεί. Μέσα από την πίστη, μπορούμε να ελπίζουμε…»

Αυτά είναι τα λόγια ενός πατέρα, που είδε την κόρη του να προσβάλλεται από καρκίνο, πριν από περίπου πέντε χρόνια, όταν ήταν μόλις 29 ετών. Πριν προλάβει να χαρεί καλά καλά τη ζωή. Λίγους μήνες, πριν ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας…

Ο Μίκης Κασάπης, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, την τελευταία δεκαετία, βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες στη ζωή του, με αποκορύφωμα την ασθένεια της κόρης του, όμως δεν τα παράτησε. Στάθηκε δυνατός, όπως και όλη η οικογένεια του και βγήκαν νικητές σε όλες τις μάχες που έδωσαν.

Μιλώντας στον REPORTER, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισε η οικογένεια του, τα οποία αρχίζουν το 2010, όταν η γυναίκα του διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, μια ασθένεια, που την ξεπέρασε με ακτινοθεραπείες.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ενώ εργαζόταν στο ΡΙΚ, ξαφνικά πήρε το χαρτί της απόλυσης, κάτι που όπως λέει ο ίδιος, στιγμάτισε τη ζωή του. Τον επόμενο χρόνο, κι ενώ προετοίμαζαν το γάμο της κόρης του, ήρθε άλλο ένα, μεγαλύτερο χτύπημα.

«Η μικρή μου κόρη πριν από πέντε χρόνια, στα 29 της, εκεί που περιμέναμε το 2016 να παντρευτεί, ξαφνικά τον Απρίλιο του 2015, μετά από μια εξέταση που της έκανε η γυναικολόγος, για άλλο θέμα που αντιμετώπιζε, εντόπισε στο στήθος της ένα κουβαράκι. Της είπε ότι αμέσως πρέπει να το κοιτάξει. Τηλεφωνήσαμε στον ακτινολόγο, της έκανε διάφορες εξετάσεις και διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Εν τω μεταξύ, στο άκουσμα της είδησης ότι είχε καρκίνο πάθαμε όλοι σοκ. Σημειώστε ότι το 2010, είχε διαγνωστεί και η γυναίκα μου με καρκίνο του μαστού, ωστόσο το πέρασε ανώδυνα, μόνο με ακτινοθεραπείες».

Το ταξίδι ζωής στο Λονδίνο
Μετά το πρώτο σοκ, έπρεπε να ψάξουν και να μάθουν τι έπρεπε να κάνουν και ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα. Έτσι αποφάσισαν να μεταβούν στο Λονδίνο, το Μάιο του 2015, ώστε να γίνει η επέμβαση για αφαίρεση του όγκου. Εκεί, έγιναν ξανά από την αρχή όλες οι εξετάσεις, αναλύσεις, ακτινογραφίες, ultrasound και λήφθηκε δείγμα για βιοψία.

«Από τη βιοψία φάνηκε ότι είναι επιθετικός καρκίνος του μαστού και στις 4 Ιουνίου, έγινε η εγχείρηση. Όσο ήμασταν στην Αγγλία, παρακαλούσα τον Θεό να παν όλα καλά. Είχα επικοινωνία με διάφορους γέροντες, γιατί βίωνα μια κατάσταση πολύ δύσκολη, τόσο με την ασθένεια της κόρης μου, αλλά και γιατί λίγους μήνες προηγουμένως είχα απολυθεί από ΡΙΚ, κάτι που για μένα ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και στιγμάτισε τη ζωή μου. Οι στιγμές μετά την εγχείρηση ήταν δύσκολες. Είχαμε χίλιες δυο ανησυχίες, αφού ταυτόχρονα ετοιμαζόταν και για τον γάμο της τον επόμενο χρόνο.

Σκεφτόταν ότι θα έπεφταν τα μαλλιά της, έλεγε γιατί μου έτυχε εμένα, δεν θα μπορέσω να κάνω παιδί. Δεν είχε προλάβει εξάλλου να κρατήσει ωάρια, ώστε να είναι εξασφαλισμένη για οποιαδήποτε περίσταση. Αντιλαμβάνεστε ότι με τις χημειοθεραπείες δυσκόλευαν οι πιθανότητες να κάνει παιδί».

Οι χημειοθεραπείες και ο γάμος
Στις έντεκα Ιουνίου επέστρεψαν στην Κύπρο και άρχισε χημειοθεραπείες, με βάση της οδηγίες της ογκολόγου της, οι οποίες χωρίζονταν σε τέσσερα δεκαπενθήμερα ισχυρών θεραπειών και άλλες δώδεκα εβδομαδιαίες, λιγότερο ισχυρές. Αυτή η διαδικασία κράτησε μέχρι τον Νοέμβριο.

«Τη θυμάμαι σε κάποιες στιγμές να φορά ένα καπελάκι μαύρο πάνω στο κεφάλι της, που ήταν παγωμένο για να μην χάσει τα μαλλιά της. Μου έκανε τόση εντύπωση, γιατί ήταν τόσο παγωμένο που από μαύρο έγινε άσπρο. Όταν την ρώτησα αν πονά, μου είπε μην ανησυχείς παπάκη, δεν πονώ. Τελικά την επόμενη φορά που πήγαμε, της είπε η νοσοκόμα ότι είναι καλύτερο να το βγάλει, γιατί έτσι κι αλλιώς θα έχανε τα μαλλιά της και ενδεχομένως να της προκαλούσε έγκαυμα. Έτσι το αφαίρεσε κλαίγοντας».

Θέλω να σημειώσω ότι σε όλο αυτό το διάστημα ο σύζυγός της ήταν κοντά της, δίπλα της. Μας έλεγε ότι θα την στηρίζει συνεχώς και έτσι έγινε. Το 2016, τελικά παντρεύτηκε, όπως ήθελε, βρέθηκε η λύση για τα μαλλιά της και έγινε ο γάμος».

Παράλληλα, συνέχισε τις εξετάσεις της, αφού κάθε τρεις μήνες έκανε τσεκ απ, ενώ μετά από ένα χρόνο πήγε ξανά στο Λονδίνο για εξετάσεις και όλα έβαιναν καλώς.

Το νέο πρόβλημα και το θαύμα
Μπορεί η κόρη του κ. Κασάπη να είχε ξεπεράσει την περιπέτεια της υγείας της και το μόνο που την ανησυχούσε πλέον να ήταν το θέμα της τεκνοποίησης, ωστόσο το 2017, άλλο ένα πρόβλημα υγείας «χτύπησε» την οικογένειά του.

«Το 2017 είχε διαγνωστεί ξανά η γυναίκα μου με καρκίνο του μαστού. Θέλω να πω ότι πολλοί μπορεί να σκέφτονται ότι αυτό είναι κληρονομικό, αλλά κανείς δεν ξέρει. Έχουμε ελέγξει και στην Αμερική και στην Κύπρο μέσω του Ινστιτούτου Γενετικής, αρκετά ογκογονίδια, οπότε δεν μιλούμε για κληρονομικότητα. Γι’ αυτό να ξέρει ο κόσμος ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο…

Τελικά πέρασε και αυτό το πρόβλημα και το 2018, πήγαμε στην Αγία Μαρίνα στην Άνδρο και συναντήσαμε τον γέροντα Κυπριανό. Φεύγοντας, της είπε ο γέροντας, “πήγαινε κόρη μου στο καλό και την επόμενη φορά που θα έρθεις εδώ να έρθεις με τη χαρά που περιμένεις…”

Τον ίδιο μήνα μάθαμε ότι ήταν έγκυος…. Σήμερα έχει ένα κοριτσάκι δύο χρονών, την Μαρίνα μας…»

Το βιβλίο και η ανθρωπιά του Μίκη Κασάπη
Ο κ. Κασάπη, βλέποντας τις δυσκολίες και τα προβλήματα που πέρασε η οικογένειά του, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την περιπέτεια της υγείας της κόρης του.

«Ήθελα μέσα από το βιβλίο να δώσω τη δυσκολία, όχι τη μιζέρια, αλλά ταυτόχρονα και την αισιοδοξία, ότι μέσα από υπομονή και επιμονή που έχει κάποιος μπορεί να αποφύγει αυτή την κατάσταση. Άρχισα να γράφω, όμως σε κάποια στιγμή ένιωθα ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω, γιατί μου θύμιζε όλες εκείνες τις στιγμές που περάσαμε. Σταμάτησα το βιβλίο και μετά από δύο χρόνια αποφάσισα να το συνεχίσω και πέρυσι το καλοκαίρι το ολοκλήρωσα.

Περιγράφω μέσα τις στιγμές της διάγνωσης, τις 24 μέρες που περάσαμε στο Λονδίνο, τις χημειοθεραπείες, τις ανησυχίες της κόρης μου, αλλά επίσης τις επαφές που είχα με γέροντες της εκκλησίας και την πίστη που είχα».

Το βιβλίο εκδόθηκε το Γενάρη του 2020, με μόλις 350 αντίτυπα και ένα ποσό της τάξης των 2865 ευρώ από την παρουσίαση, που έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου, δόθηκαν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδογκολογικής Μονάδας.

Ο κόσμος, τον οποίο ευχαριστεί και δημόσια, αγκάλιασε την προσπάθεια για πώληση του βιβλίου του, ενώ η παρουσίαση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο με τη σειρά του έδωσε στον σύνδεσμο άλλα 500 ευρώ.

Ως γονιός που βίωσε το πρόβλημα υγείας της κόρης του, θέλησε εξάλλου να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις…

«Να είναι ψύχραιμοι, γιατί η ψυχραιμία οδηγεί σε σωστές αποφάσεις. Όταν δεν είσαι ψύχραιμος και λειτουργείς υπό πανικό, δεν πετυχαίνεις απολύτως τίποτα. Επίσης, να έχει πίστη στο Θεό και να προσεύχεται ο κόσμος. Όχι ενοχικά, αλλά να πιστεύει και να προσεύχεται».
 
*Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει το βιβλίο μπορεί να επικοινωνήσει με τον κ. Κασάπη στο 99541412.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου