«Πρέπει να κλείσουν οι χώροι εστίασης, sms στη Λεμεσό η λύση για τις διακινήσεις»

Σε ένα τοπικό lockdown σε Λεμεσό και Πάφο, στοχεύουν τα μέτρα που θα ληφθούν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο να περιοριστεί ο ιός στις δύο επαρχίες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Δρ. Πέτρος Καραγιάννης .
 
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση είπε ότι δεν υπάρχει επιχείρηση ή σπιτικό που δεν γνωρίζει κάποιον που να προσβλήθηκε από τον ιό στη Λεμεσό.
 
Για τα μέτρα που θα ληφθούν, εξέφρασε την άποψη ότι αν είναι ένα τοπικό lockdown, πρέπει να κλείσουν καφετέριες και χώροι εστίασης, γιατί είναι εκεί που συγχρωτίζεται ο κόσμος.
 
«Πρέπει να περιορίσουμε τις συναθροίσεις στα σπίτια. Είπαμε δέκα άτομα, στενό οικογενειακό περιβάλλον, όμως αυτό δεν τηρείται. Έχουμε και φιλικές επισκέψεις, μικρά πάρτι. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αν δεν περιορίσουμε την πορεία του ιού, θα επεκταθεί στις υπόλοιπες επαρχίες και στο τέλος δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα. Είμαστε στο σημείο που βρισκόταν η Ελλάδα πριν τέσσερις με πέντε εβδομάδες».
 
Η δυσκολία σε ένα ενδεχόμενο lockdown των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, έγκειται όπως είπε στην αστυνόμευση των διακινήσεων, με τη λύση όπως λέει να είναι η εφαρμογή των sms. «Πώς θα γίνει για όσους εργάζονται στη Λεμεσό και για όσους πηγαίνουν από Λεμεσό σε άλλες πόλεις. Πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ο έλεγχος στους δρόμους από και προς τη Λεμεσό. Ίσως στη Λεμεσό να πρέπει να υπάρξει κάτι τύπου sms και για τις επιχειρήσεις που θα εργάζονται. Εάν κάποιες επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας που μείνουν ανοιχτες, τότε τα άτομα αυτά θα πρέπει να διακινούνται με sms. Αν επιτραπεί η διακίνηση από πόλη σε πόλη, θα πρέπει αυτοί που διακινούνται να έχουν την κοινωνική ευθύνη στις διακινήσεις τους και να μην υπάρχει συγχρωτισμός».
 
Για τα σχολεία και κατά πόσον θα κλείσουν, είπε πως «στις χώρες που υπάρχουν πολύ περισσότερα κρούσματα παραμένουν ανοιχτά. Η προσέγγιση διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ναι μεν είχαμε κρούσματα στα σχολεία, όμως δεν ήταν στο βαθμό που είχαμε στην κοινότητα. Τουλάχιστον τα παιδιά των λυκείων πιστεύω ότι κόλλησαν από τις καφετέριες. Γι’ αυτό πρέπει να αποφύγουμε τις μετακινήσεις σε πάρκα και πλατείες. Είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση στα σχολεία».
 
Όσον αφορά στα μέτρα στις υπόλοιπες επαρχίες, επισήμανε ότι «ευτυχώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη μετάδοση. Πιστεύω ότι κάποια από τα μέτρα που υπήρχαν στη Λεμεσό και την Πάφο, να γίνουν και αλλού. Ίσως θα πρέπει να κλείσουν ακαδημίες και παιδότοποι. Δεν νομίζω να επηρεαστούν οι χώροι εστίασης, αλλά θα πρέπει να πέσουν οι αριθμοί σε κάποιες συγκεντρώσεις. Αυτό εισηγήθηκα, δεν ξέρω αν θα το υιοθετήσουν».
 
Η εκτίμηση του, είναι πως τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα έχουν διάρκεια δύο εβδομάδων, με τη δυνατότητα να επεκταθούν σε περίπτωση που χρειαστεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ
Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα