Τα δύο πακέτα μέτρων ενώπιον Υπουργικού-Τι περιλαμβάνουν τοπικά και παγκύπρια

Οι δραματικές εξελίξεις με την πανδημία, φέρνουν νέα έκτακτα μέτρα, με τη Λεμεσό και την Πάφο, όπως όλα δείχνουν να «κλειδώνουν», μέχρι το τέλος του μήνα. Ακριβώς μία εβδομάδα μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων που είναι σε ισχύ και έβαλαν την Κύπρο υπό το καθεστώς του μίνι lockdown, το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει απόψε επιπρόσθετα, ως ύστατη προσπάθεια για να μειωθούν τα κρούσματα.
 
Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν στις 8:30 το βράδυ. Πρώτα θα απευθυνθεί μέσω διαγγέλματος στο λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει η ανάλυση των μέτρων από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου. Αύριο εξάλλου, η υπουργός Εργασίας, η υπουργός Δικαιοσύνης και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών  Γιώργος Παντελή θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12μ, για να δώσουν περαιτέρω και λεπτομερή πληροφόρηση σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων στους τομείς των αρμοδιοτήτων τους.
 
Τα δύο πακέτα μέτρων
Το ολικό lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι σε αυτό το στάδιο, ωστόσο εάν δεν μειωθούν τα κρούσματα αποτελεί την, αμέσως επόμενη επιλογή. Τα μέτρα που θα επιβληθούν θα κινούνται σε δύο επίπεδα, με πιο αυστηρά και περιοριστικά για τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και πιο ήπια μέτρα με στόχο τη μείωση των συναθροίσεων, για τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο.  

Οι νέοι περιορισμοί θα χωρίζουν την Κύπρο σε δύο υγειονομικές ζώνες και αναμένεται να αποκλείουν τις διακινήσεις από και προς, σε αυτήν που θα καθοριστεί ως υψηλού κινδύνου. Αυτό που θα κληθεί να αποφασίσει απόψε το Υπουργικό και είναι κάτι που θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επιδημιολογική εικόνα, είναι την αυστηρότητα των μέτρων που επιβληθούν τόσο εντός όσο και εκτός της υγειονομικής ζώνης υψηλού κινδύνου.

Οι προτάσεις των ειδικών πάντως, περιλαμβάνουν ένα αυστηρό και ένα ηπιότερο σενάριο για τα μέτρα στις δύο επαρχίες, που θα είναι lockdown, αλλά όχι στη μορφή που επιβλήθηκε τον Απρίλιο. Το αυστηρό σενάριο προβλέπει κλείσιμο των Λυκείων και τηλεκπαίδευση στους μαθητές. Τα υπόλοιπα σχολεία αναμένεται να παρραμείνουν ανοικτά. Προβλέπεται ακόμη κλείσιμο των χώρων εστίασης και άλλων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, όπως θέατρα και κοινηματογράφους και μείωση των συναθροίσεων σε σπίτια και δημόσιους χώρους.

Το ηπιότερο σενάριο, θα περιλαμβάνει είτε κλείσιμο των επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χώροι εστίασης, είτε ραγδαία μείωση όσων δικαιούνται να βρίσκονται σε αυτές. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο δεύτερο ενδεχόμενο, να αποφασιστεί το κλείσιμό τους ενωρίτερα από τις 10:30, όπως προβλέπεται από τα υφιστάμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο σενάριο, προνοεί επίσης μεγάλη μείωση του αριθμού στις συναθροίσεις σε οικίες, δημόσιους χώρους και σε εκδηλώσεις όπως γάμους και βαπτίσεις.

Και στα δύο σενάρια πάντως, αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση των διακινήσεων από και προς τις δύο περιοχές, με ειδικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους πολλοί από τους οποίους θα κληθούν να εργαστούν, εάν αυτό είναι δυνατό, από το σπίτι. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται πως θα περιοριστεί ο κίνδυνος επέκτασης της διασποράς, σε άλλες πόλεις που δεν είναι τόσο επιβαρυμένες. Θα παραμείνει, εξάλλου και το κέρφιου μετά τις 11 το βράδυ, όπως και στις υπόλοιπες επαρχίες. 

Οι προτάσεις των επιστημόνων για τα παγκύπρια μέτρα αφορούν επίσης σε δύο σενάρια. Το ηπιότερο αφορά σε μείωση του αριθμού πελατών σε χώρους εστίασης, περαιτέρω μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις και απαγόρευση μετάβασης στις περιοχές που θα οριστούν ως υψηλού κινδύνου. Ενδέχεται ακόμη να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα που είναι σε ισχύ στη Λεμεσό και την Πάφο, όπως κλείσιμο παιδότοπων και περιορισμό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων μαθητών.
 
Το σενάριο με τα αυστηρότερα μέτρα αφορά σε κλείσιμο όλων των χώρων εστίασης, των γυμναστηρίων και άλλων επιχειρήσεων όπου ο κίνδυνος διασποράς είναι υψηλός.

Θεωρείται πάντως δεδομένο, πως θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι από την Αστυνομία, ενώ αναμένεται να κληθούν να συμβάλουν σε αυτούς και άλλες υπηρεσίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται περιορισμοί στις διακινήσεις πολιτών-Το πλάνο της Κυβέρνησης

Σχεδόν δύο χιλιάδες κρούσματα σε δέκα ημέρες
Η ανησυχία για την επιδημιολογική εικόνα πάντως, παραμένει στα ύψη αφού ο μήνας που διανύουμε εκτός από τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ που συνεχίζει να καταγράφει, έφερε και τρεις θανάτους συνανθρώπων μας σε μία ημέρα, ως μια τραγική υπενθύμιση των δραματικών συνεπειών της πανδημίας.

Οι νοσηλείες, αν και μειώθηκαν ελαφρά χθες παραμένουν στα ύψη όπως και τα κρούσματα, αφού μόλις σε δέκα ημέρες καταγράφηκαν 1930, τα πλείστα εκ των οποίων προέρχονται από τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.

Πολύ αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το γεγονός πως στην αλυσίδα της υγειονομικής βόμβας στο σφαγείο στην Κάτω Μονή, όπου βρέθηκαν 92 θετικά περιστατικά, προστέθηκαν χθες άλλα 22 κρούσματα. Το cluster που είναι το μεγαλύτερο που δημιουργήθηκε στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας απαριθμεί 114 άτομα, με πολλές δεκάδες άλλα να βρίσκονται υπό περιορισμό εν αναμονή των τεστ τους.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί και ο εντοπισμός τριών κρουσμάτων σε δεύτερο οίκο ευγηρίας και συγκεκριμένα στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ στη Λεμεσό, ο δεύτερος όροφος του οποίου τέθηκε σε καραντίνα. Εκεί διαμένουν 45 ηλικιωμένοι, ένας εκ των οποίων διαγνώστηκε ως θετικός στον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται πως στο Σωκράτειο Μέλαθρον στο Ζακάκι, εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 49 κρούσματα, με τρεις ηλικιωμένου να έχουν αποβιώσει και άλλους επτά να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον