Συνοφρυωμένοι και οι καθηγητές-Τα κενά, οι ελλείψεις και το βασανιστικό τρίπτυχο

Καυτό φαίνεται να είναι το τέλος του Αυγούστου, με τους εκπαιδευτικούς να μην πείθονται ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμο να υποδεχτούν τους μαθητές, στις 7 Σεπτεμβρίου. Μετά τους δάσκαλους, οι οποίοι ζητούν ξεκάθαρα από το Υπουργείο Παιδείας να τους απαντήσει αν τα σχολεία θα είναι έτοιμα στην ώρα τους, για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και οι καθηγητές φαίνεται να έχουν τους ίδιους προβληματισμούς.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας ανέφερε πως περιμένουν με αγωνία την έναρξη της νέας χρονιάς, ωστόσο υπάρχει μία έντονη ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού, αφού παρατηρούνται διάφορα σκαμπανεβάσματα με τα κρούσματα. Όπως τόνισε, αυτό δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν οι εκπαιδευτικοί-Φωνάζουν για προχειρότητα, βλέπουν κενά
 
«Θα πρέπει όλοι να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ειδικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, που επιστρέφουν χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία. Οι εκπαιδευτικοί θα προσέλθουν κανονικά την ερχόμενη Τρίτη στα σχολεία και αυτό που πρέπει να πούμε ότι μας ανησυχεί είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί στα σχολεία το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο, ώστε και εμείς ως οργάνωση να μπορέσουμε να το διαβάσουμε και να υποβάλουμε τις παρατηρήσεις και τα ερωτήματα μας».
 
Ο κ. Χατζησάββας πρόσθεσε πως ειδικά τις πρώτες μέρες της χρονιάς θα είναι μία δύσκολη περίοδος, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, που όπως είπε, αν προστεθούν μαζί, θα καταστήσει το έργο των εκπαιδευτικών αρκετά δύσκολο.
 
«Αναφέρομαι στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας, παρόλο που σεβόμαστε τις αποφάσεις των ειδικών. Αν λάβουμε υπόψη τον αυξημένο αριθμό μαθητών μέσα στις τάξεις, αλλά και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, τότε μιλούμε για ένα βασανιστικό τρίπτυχο που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαθητές και εκπαιδευτικοί. Αναμέναμε από το Υπουργείο Παιδείας ένα καλύτερο σενάριο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε οι μαθητές στις αίθουσες διδασκαλίας να μην υπερέβαιναν τους είκοσι, για να μπορούν να κάθονται ο καθένας μόνος του στα θρανία και να τηρούνται οι αποστάσεις, με βάση στα σχετικά πρωτόκολλα. Θα μπορούσε το Υπουργείο Παιδείας να επεξεργαστεί ένα πιο ανθρώπινο σενάριο, ώστε ο μέγιστος αριθμός των μαθητών, ανά αίθουσα διδασκαλίας να μην ξεπερνά τους είκοσι. Σίγουρα ένα τέτοιο σενάριο, θα χρειάζονταν επιπρόσθετες ανάγκες, που με δικές μας εκτιμήσεις δεν θα ξεπερνούσαν τον αριθμό των 150 έκτακτων εκπαιδευτικών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση για το ποιος πληρώνει τη μάσκα
 
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν αίθουσες, που ενδεχομένως να μην έχουν αρκετή χωρητικότητα, ώστε να φιλοξενήσουν όλους τους μαθητές, ο εκπρόσωπος των καθηγητών τόνισε πως σίγουρα θα υπάρξουν τάξεις που οι διαστάσεις τους δεν είναι για εικοσιπέντε μαθητές.
 
«Οι σχεδιασμοί είναι ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και εμείς από τις συναντήσεις που είχαμε με τον υπουργό, μας διαβεβαίωνε ότι επεξεργάζονταν όλα τα σενάρια. Άρα, αναμένουμε από το Υπουργείο να βρει τους τρόπους, ώστε μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας να τηρούνται και οι αποστάσεις και οι κανόνες υγιεινής. Θα αναμένουμε και τα πρωτόκολλα και ελπίζουμε να δοθούν στις σχολικές μονάδες, εντός των ημερών όπως είπε, επειδή εμείς έχουμε αρκετές απορίες και ερωτήματα, που χρήζουν διευκρινίσεων. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, για να υποβάλουμε τα ερωτήματα μας. Υπάρχουν πολλά ζητήματα και παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. Αναλόγως αποτελέσματος, θα λάβουμε τις δικές μας αποφάσεις».
 
Την ερχόμενη Πέμπτη, υπέδειξε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, ώστε να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα και αναλόγως θα πράξουν. Ξεκαθάρισε πως αυτοσκοπός δεν είναι η λήψη μέτρων, αλλά η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μέσα σε συνθήκες ανθρώπινες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπ. Παιδείας: Μελετώνται ενδεχόμενα για δύο θρανία ενωμένα και χρήση από τρεις μαθητές

Αισιόδοξοι οι γονείς
Εκτός από τους καθηγητές, και οι γονείς εντοπίζουν διάφορα προβλήματα, ωστόσο παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στον REPORTER πως το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα.
 
«Θεωρούμε ότι η έγκαιρη στελέχωση, που ήταν ένας ενδοιασμός που είχαμε, κινείται προς καλή κατεύθυνση και δεν θα έχουμε πρόβλημα με αυτό. Ακόμη και με τις τεχνικές σχολές είδαμε ότι έγιναν έγκαιρα οι τοποθετήσεις. Με τα βιβλία γνωρίζουμε ότι βρίσκονται στις αποθήκες του Υπουργείου και τις επόμενες μέρες θα αποσταλούν στα σχολεία».
 
Όπως υπέδειξε, υπάρχουν κάποια προβλήματα, όσον αφορά στα μεγάλα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν υπερπληθυσμό και ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα με τα μετακινούμενα τμήματα και αναμένουν τα μέτρα που θα λάβει ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Έτοιμο το πρωτόκολλο για τα σχολεία, κοινοποιείται τις επόμενες ημέρες

«Υπάρχουν κάποια θέματα ακόμη, που πρέπει να λυθούν πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως για παράδειγμα, οι τάξεις για τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και αναμένουμε από το Υπουργείο να δούμε πως θα κινηθεί, καθώς επίσης και οι κανονισμοί των δημόσιων σχολείων, που εκκρεμούν από την προηγούμενη χρονιά, αλλά έμειναν στην μέση λόγω πανδημίας».
 
Αναφερόμενος στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, για τα σενάρια με την ένωση δύο θρανίων, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τρεις μαθητές, ο εκπρόσωπος των γονέων ανέφερε πως περιμένουν επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας.
 
Όσον αφορά στον υπερπληθυσμό στις τάξεις, τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να παρατηρηθεί στα Γυμνάσια, αφού στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές υπάρχουν ομάδες προσανατολισμού κι έτσι είναι λιγότεροι οι μαθητές σε κάθε τάξη.
 
«Στα Νέα Ελληνικά που μαζεύονται όλοι οι μαθητές, ακούσαμε μία εισήγηση του υπουργού ότι θα μπορούσαν οι μισοί μαθητές να το κάνουν με τον εκπαιδευτικό και οι άλλοι μισοί να το ακούνε από την διπλανή αίθουσα, μέσω διαδικτύου και την επόμενη να αντιστρέφονται. Όλα αυτά, βεβαία είναι εισηγήσεις. Περιμένουμε τις τελευταίες ενημερώσεις και οδηγίες που θα δώσει το Υπουργείο στις διευθύνσεις».

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες