Κυριακή 11 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αυτά θα ισχύουν στις εκκλησίες από την 4η Μαΐου-Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου

  01/05/2020 18:46
Αυτά θα ισχύουν στις εκκλησίες από την 4η Μαΐου-Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου

Αυτά θα ισχύουν στις εκκλησίες από την 4η Μαΐου-Η εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου

  01/05/2020 18:46
Εγκύκλιο προς τους κληρικούς και Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους εξέδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε σχέση με τα όσα ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο διάγγελμα του στις 29 Απριλίου και τα οποία θα έχουν ισχύ από 4 Μαΐου, και κατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου.
 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που δόθηκε στην δημοσιότητα, οι ιεροί ναοί μπορούν να είναι ανοικτοί καθημερινά από τις 7.30 π.μ. έως και 6.30 μ.μ. Τις ημέρες που τελείται πρωινή ακολουθία, οι ναοί θα μπορούν να είναι ανοικτοί από τις 6:30 π.μ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αισιοδοξία για τα μειωμένα κρούσματα-Τα βλέμματα στο restart της Δευτέρας
 
Οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά με ανοικτές τις θύρες. Θα υπάρξει μέριμνα από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους ώστε ο αριθμός των εκκλησιαζομένων να μην υπερβαίνουν τους 10 ταυτόχρονα.

Αναφέρεται ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε πιστός επιθυμεί, να προσκυνά τις εικόνες, να ανάβει το κερί του, να γράφει τα ονόματα για εορτή, παράκληση, μνημόσυνο κ.λ.π. και κατά την ώρα της ακολουθίας και θα υπάρχει στο παγκάρι τού ναού χαρτί, για να γράψει όποιος επιθυμεί τα ονόματα τών προς μνημόνευση, ενώ καλούνται οι εκκλησιαστικοί επίτροποι να εξυπηρετούν όλους με ευγένεια και αγάπη.
 
Αναφέρεται επίσης ότι όσοι επιθυμούν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων, μπορούν να το πράξουν προσερχόμενοι στον ναό από τις 9.00 έως 10.00 π.μ., κατά τις μεγάλες εορτές και Κυριακές και προστίθεται ότι θα υπάρχει πρόνοια από τους εκκλησιαστικούς επιτρόπους ώστε ο συνολικός αριθμός των ταυτόχρονα παρευρισκομένων μέσα στον ναό για Θεία Μετάληψη να μην υπερβαίνει τους 10 και να τηρούνται οι προβλεπόμενες υπό του νόμου αποστάσεις.
 
«Δηλαδή, με την αποχώρηση ενός πιστού, από τους 10, που θα μεταλάβει, θα εισέρχεται αμέσως ένας άλλος κ.ο.κ. Με καλή διάθεση και με λίγη υπομονή μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι», προστίθεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα επτά νέα κρούσματα, τα τέσσερα από ιδιωτική πρωτοβουλία-Όλες οι πληροφορίες

Στην εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, προτρέπονται οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι όπως τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής στον ναό, καθαρίζοντας συνεχώς με οινόπνευμα το προστατευτικό των εικόνων και καθορίζοντας με προσοχή και ευγένεια τις αποστάσεις μεταξύ των συναθροιζομένων.
 
Όσον αφορά τους Κοιμητηριακούς Ναούς, καθημερινά και Κυριακή, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ο ιερέας θα βρίσκεται στον ναό, και πρωινές (8:30 – 11.30 π.μ.) και απογευματινές ώρες (3.30 – 6:00 μ.μ.), ο οποίος θα εξυπηρετεί τους πιστούς τόσο για τρισάγια στους τάφους όσο και για κάθε πνευματική στήριξη και συμβουλή.

Προστίθεται ότι τα μνημόσυνα τελούνται κανονικά. Τα κόλλυβα, αφού ευλογηθούν στην ακολουθία μπορούν να δοθούν κατόπιν από τους συγγενείς. Κόλλυβα μπορούν να ευλογηθούν και σε τρισάγιο στους τάφους.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας