ΒΙΝΤΕΟ: «Ανοίγω το περίπτερο για να φεύκω που σπίτι… Κάμνω 4-5 πελάτες την μέρα»

Η εικόνα είναι άκρως καταθλιπτική και ακόμα είναι μεσημέρι. Δεν κινείται φύλλο… Ούτε το χειμώνα δεν είναι έτσι η Αγία Νάπα. Τα δρομάκια, που έπρεπε να έχουν αρχίσει να πιάνουν κίνηση, είναι άδεια. Όλα τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι μπυραρίες, κλειστά. Αυτό ήταν το αναμενόμενο, αυτό που δεν ήταν, όμως, είναι η έλλειψη ανθρώπινης παρουσίας.
 
Συναντήσαμε τον πρώτο άνθρωπο στην Αγίας Μαύρης. Την οδό που από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν κοιμάται ποτέ… Είναι η κυρία Κίκα Μάρκου, ιδιοκτήτρια περιπτέρου στην καρδιά της τουριστικής Αγίας Νάπας. Είναι η μοναδική που άνοιξε την επιχείρησή της στην περιοχή. Χάρηκε που είδε άνθρωπο να περνά, αλλά δεν ήταν ούτε αυτός πελάτης. Η απάντηση όταν την ρωτήσαμε γιατί άνοιξε αφού είναι όλα νεκρά, ήταν αποστομωτική.
 
«Ανοίγω το περίπτερο για να φεύκω που σπίτι….».

Ακολουθεί παρατεταμένη παύση. Αποφασίζει πρώτη να σπάσει τη σιωπή.
 
«Πόσους πελάτες κάμνω; Τέσσερις… Πέντε… Ως τζιαμέ… Μεινίσκω ως τις 3-4 το απόγευμα, φεύκω και πάω σπίτι. Έρχομαι και κάποια Σάββατα αλλά τις Κυριακές δεν ανοίγω. Παλιά δουλεύαμε δεκαοκτώ ώρες την ημέρα. Δουλεύουμε τρεις και ζούμε που το περίπτερο. Εγώ, ο γιος μου και ο άντρας μου. Εν πάρα πολλά δύσκολο. Εν φκαίνει ο μήνας, πώς να βκει με 4-5 πελάτες την ημέρα. Τι να κάνουμε όμως. Είναι παγκόσμιο το κακό. Εκάμαμε αίτηση για τα σχέδια της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους, αλλά ακόμη δεν πήραμε επίδομα. Περιμένουμεν».
Όσοι πηγαίνουν πλέον στο περίπτερο, έχουν ξεμείνει από τσιγάρα. Δεν αγοράζουν τίποτε άλλο.  
 
«Αγοράζουν μόνο τσιγάρα και εκείνοι με τον φόβο. Άλλες χρονιές δούλευα με τουρίστες, με τον κόσμο που δούλευε στις μπυραρίες και τα κλαμπ. Άλλες χρονιές είχαμε δουλειά. Έφκαινε το μεροκάματο. Έχει είκοσι χρόνια που έχω το περίπτερο. Ποττέ εν ξαναζήσαμε έτσι κατάσταση στην Αγία Νάπα. Και απ’ ότι ακούω, για φέτος εν δύσκολα τα πράματα. Εν ξέρουμε αν θα έρθουν τουρίστες… Μόνο οι ντόπιοι μπορεί να μας στηρίξουν, όταν φύουν τα μέτρα».
 
Πίσω της είναι ένα μεγάλο άδειο ψυγείο… Θέλει να το δείξουμε. «Δε το, άλλες χρονιές έτσι μέρες ήταν γεμάτο. Η δουλειά έπεσε 95%. Ο μήνας βγαίνει μετά δυσκολίας».


Αναμένει, όπως λέει, τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τη χαλάρωση των μέτρων, για να ξέρει τι να περιμένει η ίδια και η οικογένειά της, που εξαρτώνται όλοι από τη δουλειά στο περίπτερο.
 
«Περιμένουμεν να δούμε τι θα αποφασίσει η Κυβέρνηση για να ξέρουμε τι να κάνουμε. Εν δύσκολα τα πράματα. Μακάρι να φύει τούτος ο κορωνοϊός και να έρθουν όλα, όπως ήταν πριν».
Η αγωνία της κ. Κίκας είναι η αγωνία ολόκληρης της Κύπρου… Η ευχή της είναι η ευχή όλων μας που περιμένουμε, με κομμένη την ανάσα, να έρθει εκείνη η μέρα που θα ανακοινωθεί, πως η νόσος που τρομοκράτησε ολόκληρη την ανθρωπότητα αποτελεί παρελθόν. Την μέρα όπου όλοι θα μπορούν να συναντήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και θα μπορούν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους. Την ημέρα που η Αγία Νάπα, ο Πρωταράς και τα υπόλοιπα τουριστικά θέρετρα θα ξαναζωντανέψουν…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat